Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

Γιατί πρέπει να μάθουμε αν ο Πούτιν χρηματοδοτεί κόμματα


 Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε την περασμένη Τρίτη στη δημοσιότητα ένα πόρισμα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών με στοιχεία που όλοι υποπτευόμασταν.
Ότι δηλαδή η Μόσχα χρηματοδοτεί μη κατονομαζόμενα [ακροδεξιά και λαϊκιστικά] κόμματα, με στόχο να επηρεάσει τα πολιτικά δρώμενα σε πάνω από 24 χώρες και να αποδυναμώσει τις δυτικές δημοκρατίες.
Αυτή η επίσημη αποκάλυψη επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους μας: Δεν είναι μόνο τα ρωσικά τρολς και οι χάκερς που επιχειρούν να παρέμβουν στις εκλογές ξένων χωρών (ΗΠΑ, Γαλλία-προεδρικές 2017). Δεν είναι μόνο τα ρωσικά ΜΜΕ που προπαγανδίζουν ανά τον κόσμο, με άφθονο χρήμα. Ο Πούτιν έχει στήσει έναν τεράστιο μηχανισμό εξαγοράς συνειδήσεων, σε όλο τον κόσμο, και πληρώνει εκατομμύρια, προκειμένου να διαλύσει δυτικές δημοκρατίες και να αυξήσει την επιρροή της Ρωσίας στο εξωτερικό, όπως μάθαμε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η Washington Post αποκάλυψε, μάλιστα, ότι θα δοθούν σύντομα περισσότερα στοιχεία για τα ρωσικά εμβάσματα προς κόμματα και μεμονωμένα πολιτικά πρόσωπα. Σε κάποια ασιατική χώρα, γράφει συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρεσβευτής έδωσε εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά σε έναν υποψήφιο για την προεδρία! Όπως σημειώνει, στο κυνήγι έχουν πάρει ήδη οι Αμερικανοί τον Πριγκόζιν, γνωστό ως «σεφ του Πούτιν», ο οποίος έκανε εμβάσματα με τεράστια ποσά για συμβάσεις τροφοδοσίας της ρωσικής κυβέρνησης, και κατηγορήθηκε από Αμερικανούς αξιωματούχους, το 2018, για απόπειρα παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές του 2016. Συνδέθηκε με την ιδιωτική εταιρεία μισθοφόρων Wagner και καταζητείται από το FBI!
Μάθαμε, επιπλέον, ότι η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει κρυπτονομίσματα, μετρητά και δώρα, χρησιμοποιώντας συχνά λογαριασμούς και μυστικούς πόρους πρεσβειών, για να πληρώσει τους εκλεκτούς της. Χρησιμοποιεί, επίσης, εταιρείες, δεξαμενές σκέψης και social media για να επηρεάσει τα πολιτικά γεγονότα. «Η πιο εύκολη χρήση (των πόρων) είναι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την προώθηση του αφηγήματός τους (των Ρώσων)», δήλωσε στη La Repubblica Αμερικανός πρέσβης.

Με άλλα λόγια, όσα διαβάζουμε ή ακούμε, κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής εκστρατείας, θα μπορούσαν να έχουν εμπνευστεί ή προωθηθεί (με το αζημίωτο) από τη Μόσχα.

Στην Ιταλία, που συγκαταλέγεται στον αμερικανικό φάκελο, αυτή η είδηση έπεσε σαν κεραυνός. Έγινε πρωτοσέλιδο και προκάλεσε σάλο, λιγότερο από δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές. Οι ανησυχίες για ρωσική χρηματοδότηση αφορούν και τα τρία κόμματα της ιταλικής λαϊκής Δεξιάς, λένε οι Αμερικανοί, και οι Ιταλοί ψάχνονται.

Και το ερώτημα είναι: Θα ψάξουμε κι εμείς αν συνέβη κάτι τέτοιο στην Ελλάδα; Θα αναζητήσουν τα κόμματα την αλήθεια και τη διαφάνεια, την οποία συνεχώς επικαλούνται, ακόμη και για πιο ασήμαντες αφορμές; Ποιοι έγκριτοι θα κυνηγήσουν αυτό το λαβράκι;

Δεν είναι ακόμη γνωστό αν μέσα στη λίστα των Αμερικανών βρίσκονται ελληνικά κόμματα ή πολιτικοί ή εταιρείες. Αλλά δεν πρέπει να μάθουμε τι έχει συμβεί; Ποιοι διακινούν, πιθανόν και στην Ελλάδα, με ρωσική χρηματοδότηση, θέσεις που υπονομεύουν τα θεμέλια της ευρωπαϊκής δημοκρατίας μας; Το μόνο γνωστό, προς το παρόν -και το ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ- είναι η υπόθεση του Ρώσου επιχειρηματία Malofeyev, που χρηματοδότησε με 10.000.000 ευρώ, μέσω εταιριών, τη δημιουργία καναλιού ρωσικής προπαγάνδας στην Ελλάδα.

Την αποκάλυψη των Αμερικανών για τη «λίστα Πούτιν» με τα εκατομμύρια, μόνο τα μεγάλα ανεξάρτητα ΜΜΕ δημοσίευσαν στην Ελλάδα. Τα φιλικά στην αντιπολίτευση μέσα ή την εξαφάνισαν ή είδαν «σενάρια συνωμοσίας» και ψέλλισαν κάτι περίεργα περί «αντιδημοκρατικής εκτροπής».

Όλοι αυτοί που δήθεν κόπτονται για την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης, έχασαν ξαφνικά τη μιλιά τους. Οι ευαίσθητες γραφίδες, που κλαίγονται ολημερίς για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας, ξαφνικά σιώπησαν. Προφανώς, δεν τους ενδιαφέρει να ενημερώσουν τους πολίτες τι θα συμβεί αν εμπιστευτούμε τη χώρα σε ηγέτες που έχουν οικονομικά πάρε δώσε με τον Πούτιν. Άφαντοι και οι πρόθυμοι που φτάνουν ως το ευρωκοινοβούλιο ακόμη και για ένα fake news. Μάλλον όλοι αυτοί προσεύχονται οι ΗΠΑ να «συνεργαστούν» με τον πλέον διακριτικό τρόπο, ώστε να μη μάθουμε ποτέ την αλήθεια!

Σοφία Γιαννακά-iefimerida.gr

2 σχόλια:

  1. Τι και αν μάθαμε ποιους και ποια κόμματα χρηματοδοτούσε η Siemens και η Novartis άλλαξε κατι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν γνωρίζω αν εννοείς τους 11 που αθώωσε ο Άρειος Πάγος παμψηφεί.
    Αν έχεις στοιχεία να τα καταθέσεις στον αρμόδιο Εισαγγελέα. Διαφορετικά ανήκεις στη φυλή των Συριζαιων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά