Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Ο κόσμος δεν είναι μόνο η Τουρκία


«Τσιμπάει» στις δημοσκοπήσεις ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μάλιστα προηγείται κατά μία ποσοστιαία μονάδα του ισχυρότερου αντιπάλου του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, έγραφε χθες ο Μανώλης Κωστίδης από την Κωνσταντινούπολη. Πράγμα που σημαίνει ότι τελικά η εθνικιστική ατζέντα που έχει επιλέξει ο Ερντογάν και οι καθημερινές επιθετικές δηλώσεις κατά της Ελλάδος αλλά και οι λεονταρισμοί κατά των ΗΠΑ έχουν πολιτικό αποτέλεσμα.

Μπορεί ο μέσος Τούρκος να περνάει πολύ δύσκολα με επίσημο πληθωρισμό κοντά στο 100% και να φτωχοποιείται καθημερινά από την ακρίβεια στα βασικά είδη διατροφής, παρ’ όλα αυτά δυσκολεύεται να γυρίσει την πλάτη στον αυταρχικό Ερντογάν. Ισως γιατί στη μακρόχρονη θητεία του η ζωή της τουρκικής μεσαίας τάξης βελτιώθηκε. Κι όλο και περισσότεροι Τούρκοι φλερτάρουν με το

εθνικιστικό όραμα Ερντογάν για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της Τουρκίας στην κατεύθυνση αναβίωσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Εχει καταφέρει εξάλλου ο κ. Ερντογάν να είναι παίκτης στη διεθνή σκακιέρα. Είναι συχνός συνομιλητής του προέδρου Πούτιν, δεν υπακούει στις κυρώσεις κατά της Μόσχας και διεκδικεί ρόλο μεσολαβητή μεταξύ Ρωσίας – Δύσης. Συγχρόνως, τουρκικά στρατεύματα πολεμούν στη Συρία και στη Λιβύη, τουρκικά drones επιχειρούσαν στον πόλεμο Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν και τώρα στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, ενώ ο ίδιος ο Ερντογάν επιμένει να έχει στην κατοχή του ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400 αγνοώντας τις «κόκκινες κάρτες» της Ουάσιγκτον.

Είναι η Αθήνα έτοιμη για μια ενδεχόμενη επανεκλογή Ερντογάν; Κάποιοι πιστεύουν ότι μία ακόμη νίκη του θα τον οδηγούσε σε νέα κωλοτούμπα και μία εκ νέου προσέγγιση με τις ΗΠΑ. Αλλοι θεωρούν, αντιθέτως, ότι μια ενδεχόμενη επανεκλογή του θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη μεγαλομανία του να κάνει την Τουρκία μια περιφερειακή υπερδύναμη και τον εαυτό του πανίσχυρο ηγέτη όλων των μουσουλμανικών κρατών της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Ασχέτως πάντως των εκλογικών εξελίξεων στην Τουρκία, γίνεται πλέον σαφές ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα κατάσταση παγκοσμίως, μετά και την εμφανή αποδυνάμωση της Μόσχας. Η Αθήνα θα πρέπει να αποφασίσει τι ρόλο θα παίξει στο νέο παγκόσμιο περιβάλλον και να πάψει να βλέπει τις εξελίξεις μέσα από τα παραμορφωτικά γυαλιά των ελληνοτουρκικών διαφορών.

 Νότης Παπαδόπουλος-Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά