Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

Καταστροφικά ανιστόρητοι


Οι ελίτ που έχουν την ικανότητα να αναλύσουν με τη μεγαλύτερη δυνατή πληρότητα το τι συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν είναι λογικό να σχεδιάζουν με πληρότητα και το μέλλον. Απεναντίας, ανιστόρητες ελίτ που δεν διδάχθηκαν τίποτα από αυτά που συνέβησαν είναι καταδικασμένες να επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη. Φαίνεται πως οι γερμανικές ελίτ ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία. Γιατί δεν εξηγείται αλλιώς πως συνεχίζουν μια πολιτική που μόνο δεινά έφερε στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η άρνησή τους να συζητήσουν για μια κοινή αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος στην Ευρώπη αυτό αποδεικνύει. Προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον τους, υπονομεύουν για μία ακόμη φορά την έννοια της ευρωπαϊκής ιδέας, δίνοντας «όπλα» στους ευρωσκεπτικιστές. Ενώ οι ίδιες οι γερμανικές ελίτ διά χειρός Μέρκελ έδεσαν όλη την Ευρώπη στο ενεργειακό άρμα του Πούτιν, σήμερα, χωρίς καμία ενοχή, καταφεύγουν στην πολιτική «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Και επειδή έχουν τα θηριώδη πλεονάσματα που παρήχθησαν και λόγω του φθηνού φυσικού αερίου, αποφάσισαν να στηρίξουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά με 200 δισ. ευρώ.

Προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον τους, οι γερμανικές ελίτ υπονομεύουν για μία ακόμη φορά την έννοια της ευρωπαϊκής ιδέας.

Στοιχειώδης αίσθηση ευθύνης θα

επέβαλλε η Γερμανία, αυτή να προτάξει την αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος με κοινές πολιτικές, ώστε να μη διασαλευθούν τα οικονομικά μεγέθη των αδύναμων κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου εξέλθουν από αυτήν την κρίση και πάλι με το πρόβλημα του χρέους, τότε γυρνάμε πίσω, στις αρχές της δεκαετίας του 2010. Και αν τότε οι ευθύνες ανήκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους στις ελίτ αυτών των κρατών, τώρα οι ευθύνες θα βαρύνουν αποκλειστικά τη Γερμανία.

Ας μην αναρωτιόμαστε μετά γιατί στις εκλογικές αναμετρήσεις σε διάφορα ευρωπαϊκά κράτη τα αντισυστημικά κόμματα κερδίζουν ολοένα και πιο πολλές ψήφους. Οταν οι πολίτες βλέπουν πως οι αποκαλούμενες ενάρετες χώρες του Βορρά επικαλούνται την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μόνον στις περιπτώσεις που εξυπηρετούνται τα συμφέροντά τους, είναι πολύ λογικό να αρχίσουν να αναθεωρούν τη στάση τους απέναντι στο εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Με δεδομένο ότι η αγανάκτηση, ο θυμός και η οργή είναι κακοί σύμβουλοι, ας αναζητήσουμε τους υπευθύνους που προκαλούν αυτά τα συναισθήματα στους Ευρωπαίους πολίτες.

 Σ. Μουμτζής-Καθημερινή

9 σχόλια:

  1. /Συν Αθηνα και χειρα κινει / λεγαν οι παλιοι ημων προγονοι μας κ. γραφια μου Μουμτζη που καταφευγεις στη Γερμανια να επιλυσει ολα τα εθνικα/ ευρωπαικα προβληματα!!
    Στα μεταεπαναστατικα χρονια ο Ε. Βενιζελος σημειωνε οτι /Δεν υπαρχει, δεν υπηρξε ποτε Θεος της Ελλαδος! Ενας ειναι ο Θεος για ολα τα Εθνη. Η διορατικοτητα, η προνοηκοτιτα η επαφη με τη πραγματικοτητα/ ? Καπου 100 χρονια απο τοτε τα λογια του Βενιζελου ανταποκρινονται στη πραγματικοτητα !! Κατα ποσο ο κ. Κουλη εχει συλλαβει τη πραγματικοτητα ,με τα γνωστα δικα του προσφατα τερτιπια/ τη παρακολουθηση του κ, Τσιπρα/ , αλλα και της μαμας του με τα μουσεια και τις αρχαιοτητες συν και τα αλλα γνωστα του μπαμπα του , δεν ειμαι εις θεσην να το εκτιμησω απολυτα!!
    Το προσωπικο αισθημα σε τετοιες περιπτωσεις δεν αρκει, πρεπει να αραδειαστουν πολλοι συντελεστες και εδω μου λειπουν οι βαθυτερες γνωσεις!! Ωστοσο θεορω για να ανταποκριθει η Ελλαδα στις παρουσσες και τις σαμπροστα μας συγκεριες θα χρειαστουν
    αξια, χαρισματικα ατομα τοσο με διορατικα, γνωσεις , κυρος, αλλα και με πολιτικο ηθος και σοβαροτητα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυρ βασιλη, επειδη ο λογος ηταν περι διορατικοτητας, προνοηκοτιτας κι επαφησ με τη πραγματικοτητα παρενθετω το κατωτερο σχολιο που εγραψα προς τη κ. Δημαρχου! Αν το θεωρεις οτι ταιριαζει ανεβασετο, σε παρακαλω ,και στο Πελασγια μπλοκ
      Προς Κυρια δημαρχου Στυλιδος ,
      σγχαρητηρια για την προ ημερων πετυχιμενη στη Στυλιδα εκδηλωση Leader < .... επιλογή Στρατηγικών Τοπικής Ανάπτυξης με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων>!! Πολιτης της ανατ. Φθιωτηδας ειμαι, π~ κι αν ζω μακρια δεν παυω να νοσταλγω τα πανεμορφα χωρια μας στην αν. Φθιωτηδα με τα ωραια τοπια, τους καμπους και τους ελαιωνες !
      Η μαχη θα κριθει στη περιοχη μας τα επωμενα 5-15 χρονια απο το αν και κατα ποσο θα καταφερουμε να διασωσουμε τους μοναδικους σε ομορφια και πλουτο
      ελαιωνες της Ανατ. Φθιωτηδας π~ εκτεινονται 40/50 τ.χ.(δικος μου υπολογισμος)απο Γλυφα ως Στυλιδα!
      Για να διατηρηθουν οι ελαιωνες αυτοι και να συνεχισουν να καρποφορουν
      επιβαλλεται, λογου της προβλεπομενης αυξησης της θερμοκραιας , να ποτιζονται τακτικα κατα διαστηματα !Ειδαλλως, αν οι προφητες του καιρου δικαιωθουν θα πρεπει να υπολογιζουμε σε καταστρφες μεγαλων εκτασεων !!
      Ετσι, η μαχη για τη διατηρηση των ελαιωνων στα επωμενα 10/15 χρονια θα κριθει στη περιοχη μας απο τη προσπαθεια δημιουργειας, φραγματων στους ξεροποταμους, Βελα, Σπαρτιωτηκο κι Μυλονιωτηκο π~ ακομα, κατεβαινοντας απο τα βουνα της Ορθρυς, πλημμυρίζουν κατα καιρους τους καμπους πριν ακομα φθασουν τα νερα τους στοΜαλιακο! Τα νερα αυτα πρεπει με φραγματα να συγκρατηθουν ωστε να διατιθονται για το ποτισμα των ελαιωνων στους καμπους !Σας παρακαλω διαβαστε τακτικα τις μακροχρονιες καιρικες προγνωσεις και επικεντρωστε το ενδιαφερον σας στην αντιμετωπηση της ξυρασιας την οποια ειδικοι επιστημονες αναμενουν στα επωμενα χρονια !!.

      Διαγραφή
  2. εχεις πολυ δικαιο μονο ο Αλεξης ειναι σοβαρος που καθιερωσε παγκοσμια τον ορο KOLOTOUMBA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή είναι θεόσταλτος έχει πολλά χαρίσματα. Δεν είναι μόνο σοβαρός αλλά χρισοφτέρουγος, ικανότατος να επιλέγει τους καταλληλότερους για συνεργάτες, ντόμπρος και ειλικρινής είναι μόνο μερικά απ' τα χαρίσματα.Γ. Κ.

      Διαγραφή
    2. Μραβο σου κ.Γ,Κ,κι επι τελους που σημερα προσεγγιζεις τις αποψεις μου!
      Βλεπω και επισημαινω να κινησαι κατα μενα/τις αποψεις μου και προς το ωραιωτερο μερος της ανατολικης Φθιωτηδας που μεγαλωσε και βασιλεψε ο Αχιλλεας και γεννησε και μενα ! Ειναι ενα απο τα πιο ενδοξα ελληνικα τοπια μας! Το ανακτορο του πανω στη Νταπια το βλεπεις να αστραφτει απο μακρια με τις πρωτες ροδοχρωμες ακτινες του ηλιου στην Ανατολη, αλλα και με τις τελευταιες οταν βασιλευει στη Δυση, περα προς τα Θερμοπυλια και τα βουνα του Ταυγετου !!
      Νασαι καλα και χαιρομαι να διαβαζω καθημερινα τα σχολια σου !!

      Διαγραφή
    3. Λυπάμαι αν δεν μπορείς να αντιληφθεις ούτε το χιούμορ.
      Δουλικούς χαρακτηρισμούς για πολιτικούς το 2022 δεν κάνω. Γ. Κ.

      Διαγραφή
    4. Δηλ. παλι με δουλεψες κ. .Γ.Κ.και μ~απαγοητευσες διοτι προσελλαβα το σχολιο σου σα σοβαρο δειγμα μετανοιας για τα οσα κατα διαστηματα γραφεις εδω στο μπλογκ του κ.Βασιλη.
      , ειχε πει παλια στη Τροια ο ιερεας οταν ειδε τον Δουρειο Ιππο των Ελληννων μπροστα στη πυλη των τειχων !
      Τη χαρα που ενιωσα με το πρωτο σχολιο σου την αφανισε το δευτερο π~ακολουθησε !
      Ετσι, μου επιτρεπεις να σου γραψω, οτι δεν θα ξαναπαρω σοβαρα τα οσα γραφεις !!

      Διαγραφή
  3. Ρε παιδιά ο άνθρωπος τα έχει παίξει, δεν το βλέπετε στα γραφόμενα του?
    Ελπίζω στη Γερμανία να υπάρχουν καλά ιδρύματα περίθαλψης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά