Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

Το άβατο των Φοιτητικών Εστιών


Η υπόθεση της Φοιτητικής Εστίας στου Ζωγράφου – όπου η Αστυνομία συνέλαβε μαφιόζους που ζούσαν εκεί με τα χρήματα των φορολογουμένων – και οι αντιδράσεις κάποιων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης δικαιώνουν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, τις οποίες αρνείται να πιστέψει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ένα κόμμα που εμφανίζεται να χαρακτηρίζει «γιουρούσι» μία τέτοια αστυνομική επιχείρηση και να ανησυχεί για τους πυροβολισμούς εναντίον πολίτη – του μαφιόζου, δηλαδή, που επιτέθηκε στην αστυνομικό κραδαίνοντας ένα κατσαβίδι – δύσκολα θα πείσει την πλειοψηφία ότι μπορεί να κυβερνήσει.
Το περίεργο στην αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι στην υπόθεση υπήρχαν αρκετά στοιχεία που θα δικαιολογούσαν «σκληρή αντιπολίτευση»: το κυριότερο είναι ότι οι αρμόδιοι – όχι μόνον η Αστυνομία – άργησαν πάρα πολύ να αντιδράσουν στα όσα συνέβαιναν στην Εστία. Αλλά φαίνεται ότι για την αξιωματική αντιπολίτευση το πρόβλημα ήταν ότι έστω και καθυστερημένα, η Αστυνομία έκανε τη δουλειά της.
Επομένως, ποιο είναι τι μήνυμα; Ότι αν οι ψηφοφόροι εμπιστευθούν ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ , τότε οι Φοιτητικές Εστίες θα παραμείνουν ξέφραγα αμπέλια για τους κάθε λογής μαφιόζους, προκειμένου να λυτρωθούν από την αστυνομοκρατία. Πόσο κοντά στην διακυβέρνηση μπορεί να φτάσει ένα κόμμα με ένα τέτοιο μήνυμα;
Οι Φοιτητικές Εστίες είναι ένα από τα λίγα μέτρα που στοχεύουν στην μείωση των οικονομικών ανισοτήτων στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. Παρότι είναι λίγες – και οι περισσότερες κακοσυντηρημένες - δίνουν την δυνατότητα σε φοιτητές που προέρχονται από φτωχές οικογένειες να μπορούν να σπουδάσουν μακριά από τα σπίτια τους. Είναι αυτονόητο ότι ένα κόμμα που δηλώνει ως προτεραιότητα την άμβλυνση των ανισοτήτων δεν θα μπορούσε να ευνοεί την εγκατάλειψή τους στα χέρια μαφιόζων. Αλλά τα αυτονόητα δεν γίνονται πάντοτε κομματική «γραμμή».

Πάνε σχεδόν τέσσερα χρόνια από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εθνικές εκλογές – και πέρασε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε δεσμευτεί ότι θα άλλαζε το κόμμα του – και στο εσωκομματικό πεδίο τα κατάφερε, με το τελευταίο συνέδριο|: τώρα πια στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν αυτό που γνώριζαν όλοι οι υπόλοιποι – ότι αυτό είναι το κόμμα του Τσίπρα και όχι κάποιων άλλων. Ωστόσο, στο πολιτικό πεδίο, οι αλλαγές παραμένουν αδιόρατες ως μηδενικές.

Μόλις έλθει στην επικαιρότητα ένα θέμα που αφορά την θεματολογία του ΣΥΡΙΖΑ από την εποχή του 3%, οι πάντες στοιχίζονται πίσω από τις «παλιές, καλές κομματικές γραμμές». Εν ολίγοις, μία έφοδος της Αστυνομίας σε μία Φοιτητική Εστία είναι καταδικαστέα, βρέξει – χιονίσει. Ακόμα κι αν αφορούσε μία ληστεία ή έναν βιασμό – δηλαδή υποθέσεις του ποινικού Δικαίου.

Πώς μπορεί μία τέτοια τακτική – που την περιμένει κανείς από ένα μικρό κόμμα διαμαρτυρίας – να εκφράσει την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας; Όταν στον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για «προοδευτική διακυβέρνηση» εννοούν μία διακυβέρνηση όπου οι Φοιτητικές Εστίες θα είναι άντρα μαφιόζων χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται - έστω και με μεγάλη καθυστέρηση;

Και σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε – χωρίς να αλλάξει τίποτα στο καθεστώς των Φοιτητικών Εστιών, που οι περισσότερες έχουν παραδοθεί εδώ και χρόνια στις ορέξεις των πάσης φύσεως παραβατικών, είτε με την δικαιολογία της «κατάληψης», είτε λόγω απόλυτης αδιαφορίας των αρμοδίων. Τώρα που το θέμα ήλθε στην επικαιρότητα, κοτζάμ αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει κάτι να προτείνει; Θα μείνουν στο ότι ήταν «απαράδεκτη» η αστυνομική επιχείρηση; Δεν έχουν να πουν κάτι για την στήριξη των φοιτητών;

Σε κάθε περίπτωση, με τη Φοιτητική Εστία ασχολήθηκαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – αλλά με την άνοδο των επιτοκίων ασχολήθηκε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δήλωσε ότι η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι οι αγορές δεν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Όμως τα επιτόκια ανεβαίνουν για όλες τις χώρες – επομένως, οι αγορές θέλουν να αλλάξουν όλες τις κυβερνήσεις του πλανήτη;

 Στεφ. Τζανάκης -ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

5 σχόλια:

  1. Σε κατά συρροή δολοφόνους ανθρωπιστικά ιδεώδη βλέπουν οι άνθρωποι σε μαφιόζους θα διστάσουν να δηλώσουν υποστήριξη;
    Εξ άλλου στις φυλακές της χώρας σημειώνουν ποσοστά που θα τα ζήλευε ο Κιμ. Γ. Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tά μεγαλύτερα κέρδη ἔχει σημειώσει τό ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ συμφώνως πρός τίς δημοσκοπήσεις

    ΔΥΟ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ διαδικασίες, λόγῳ τοῦ συστήματος τῆς ἁπλῆς ἀναλογικῆς γιά τό 2023 ἀναμένει ὁ οἶκος Moody’s, σέ ἔκθεσή του γιά τήν Ἑλλάδα, ἐπισημαίνοντας ὅτι μπορεῖ νά χρειαστοῦν ἀρκετές ἑβδομάδες ἤ καί περισσότερος χρόνος γιά νά σχηματιστεῖ κυβέρνησις συνασπισμοῦ. Ὡστόσο ὁ οἶκος βλέπει χαμηλό κίνδυνο ἀνατροπῆς τῶν μεταρρυθμίσεων ἤ οὐσιαστικῆς ἀλλαγῆς στίς δημοσιονομικές καί οἰκονομικές πολιτικές ἐνῶ ὑπογραμμίζει ὅτι τό ἐσωτερικό πολιτικό περιβάλλον στήν Ἑλλάδα εἶναι σχετικά σταθερό ἀπό τίς γενικές ἐκλογές τοῦ Ἰουλίου 2019, οἱ ὁποῖες ἔδωσαν στήν χώρα τήν πρώτη μονοκομματική κοινοβουλευτική πλειοψηφία ἀπό τό 2009.

    Ταυτοχρόνως, ὁ οἶκος σημειώνει ὅτι βάσει τῶν πρόσφατων δημοσκοπήσεων ἡ ὑποστήριξις γιά τήν Νέα Δημοκρατία μειώνεται σταθερά ἀπό ἕνα μέγιστο ποσοστό περίπου 48% στά μέσα τοῦ 2020 σέ περίπου 36% σήμερα.

    Ὁ οἶκος ἀναφέρει ὅτι τά μεγαλύτερα κέρδη ἔχει σημειώσει τό ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, ἡ ὑποστήριξις γιά τό ὁποῖο ἔχει αὐξηθεῖ ἀπό λιγώτερο ἀπό 10% μέχρι τά τέλη τοῦ 2021 σέ σχεδόν 13% σήμερα. Τό κόμμα τοῦ Ἀλέξη Τσίπρα, ὁ ΣΥΡΙΖΑ, κυμαίνεται γύρω στό 27% γιά τό μεγαλύτερο μέρος τοῦ χρόνου ἀπό τίς ἐκλογές τοῦ 2019.

    Σημειώνει ὅτι ἡ οἰκονομία ἔχει ἀνακάμψει ἐντόνως ἀπό τήν πανδημία καί ἀνακάμπτει μέ ταχύτερο ρυθμό συγκριτικῶς πρός τόν μέσον ὅρον τῆς ΕΕ. Ὅμως, ἡ ἀνάπτυξις θά ἐπιβραδυνθεῖ ἀπότομα στό 1,8% τό 2023, καθώς οἱ ὑψηλές τιμές ἐνέργειας τροφοδοτοῦνται ἀπό εὐρύτερες πιέσεις τιμῶν καί ἀποδυναμώνουν τήν ἀγοραστική δύναμη τῶν νοικοκυριῶν καί τά αὐξανόμενα ἐπιτόκια θά ἐπιβαρύνουν τίς ἐπενδύσεις. Τό χρέος τῆς Ἑλλάδος ἔχει μειωθεῖ στό 193,3% τοῦ ΑΕΠ στό τέλος τοῦ 2021 ἀπό 206,3% τό 2020 καί προβλέπεται ὅτι ἡ αὔξησις τοῦ ὀνομαστικοῦ ΑΕΠ καί ἡ ἐπιστροφή σέ πρωτογενῆ πλεονάσματα ἀπό τό 2023 θά στηρίξουν περαιτέρω μείωση στό 154% ἕως τό 2026. Ὡστόσο, ἡ Ἑλλάς θά ἐξακολουθεῖ νά ἔχει ἕνα ἀπό τά ὑψηλότερα βάρη χρέους παγκοσμίως.
    ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑ (Για να ξεστραβώνονται μερικοί)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρώτα πρέπει να ξεστραβωθείς εσύ. Μας κατάθεσεις εδώ ένα κείμενο της Εστίας δηλαδή του Κοττάκη και Αντώναρου. Λίγο σοβαρότητα. Η ανάλυση τους για τα ποσοστά τω κομμάτων είναι για γέλια. Η αξιολόγηση σύντροφε είναι ότι ένα κόμμα που κυβερνά 3,5 χρόνια και έχει αντιμετωπίσει τις δυσκολότερες καταστάσεις στην ιστορία της χώρας, εξακολουθεί και προηγείται κατά 10% έναντι του δεύτερου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με κουλη προκοπη δε γινεται τσιφτη/ δεν τραβαει το παιδι κι ουτε ενθουσιαζει, μονο διοικα!! Πεπατημενα πραγματα !!!!καιρος για αλλαγη !!

      Διαγραφή
    2. Το βρισκω καλο και ενημερωτικο το σχολιο κι ας ειναι της Εστιας . Τα στοιχεια λενε το χρέος τῆς Ἑλλάδος ἔχει μειωθεῖ στό 193,3% τοῦ ΑΕΠ στό τέλος τοῦ 2021 ἀπό 206,3% τό 2020 !!
      Αυτο σημαινει για μενα, οτι για στρογγυλα δυο χρονια ο,τι πουλαμε και παραγουμε πρεπει να τα δωσουμε για να ξεχρεωσουμε το Εθνικο μας χρεος !
      Και μετα πως θα ζησουμε???
      Το γριφο αυτον μονο ο κ. Κουλη μπορει να τον λυσει , ηταν βλεπεις δεξιοφρονες κυβερνησεις, σαν τον χονδρο Καραμανλη κ.α, οταν το χρεος μας χτυπησε κατακοκκινο !!!

      Διαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά