Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Ούτε στους δρόμους, ούτε στις πάνω-κάτω πλατείες


Δεν ξέρω αν το έχετε συνειδητοποιήσει, αλλά αυτή περίοδος που διανύουμε είναι ίσως η πιο ήρεμη της τελευταίας δεκαπενταετίας, όσον αφορά τις λεγόμενες «λαϊκές κινητοποιήσεις». Ούτε καθημερινές διαδηλώσεις έχουμε, ούτε κλεισμένους δρόμους στο κέντρο, ούτε φασαρίες, ούτε απεργίες. Βλέπουμε στις τηλεοράσεις μας κίτρινα γιλέκα στην Γαλλία, πορείες εξαγριωμένων στην Ιταλία, απεργίες κλάδων στην Βρετανία, όταν όμως στρέφουμε το βλέμμα μας στην Αθήνα αντιλαμβανόμαστε μια αλλόκοτη κοινωνική ραστώνη. 

Περίεργο πράγμα για την οικονομική κρίση που μας χτυπάει σαν χταπόδι, αλλά  και για τα πάγια ελληνικά χούγια. Ακρίβεια, πληθωρισμός, μειωμένη αγοραστική δύναμη, πανάκριβη βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης, ανυπόφορο πετρέλαιο θέρμανσης, εξωπραγματικοί λογαριασμοί ρεύματος, αυτά μας περικυκλώνουν. Κανονικά θα ‘πρεπε να ‘χουμε βγει από τα ρούχα μας, θα ΄πρεπε να έχουμε ξεχυθεί στους δρόμους και να τα ‘ χουμε κάνει λαμπόγυαλο.  

Ο ΣΥΡΙΖΑ τραβάει τα μαλλιά του, δεν μπορεί να καταλάβει τι γίνεται. Η ρητορική του μιλά για

μια κοινωνία σε βαθιά ανθρωπιστική κρίση, μιλά για την ακριβότερη, την πιο άδικη, την πιο αυταρχική και την πιο δυστυχισμένη χώρα της Ευρώπης. Οι εφημερίδες του βρίθουν από στοιχεία εξαθλίωσης των Ελλήνων, όμως οι Έλληνες που παγίως εξεγείρονταν για ψύλλου πήδημα, τώρα δεν δείχνουν την παραμικρή διάθεση να κάνουν κάτι. 

Στα αριστερόστροφα μάτια τους είναι τρομακτικό να έχουμε το μεγαλύτερο αριστερό κόμμα της Ευρώπης αλλά αυτό να μην μπορεί να κινητοποιήσει ούτε έναν άνθρωπο. Και είναι πιο τρομερό να έχουμε μια από τις αυταρχικότερες κυβερνήσεις της ηπείρου και κανένας πολίτης να μην δείχνει την παραμικρή διάθεση να την αποδοκιμάσει μήτε στους δρόμους μήτε στις δημοσκοπήσεις. Είναι απίστευτο να είμαστε μια οικονομία στα χέρια μιας αδηφάγας οικογενειακής συμμορίας και ο απλός κόσμος να οδεύει ολοταχώς προς την ανανέωση της εντολής αυτής της συμμορίας.

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτή η ραστώνη είναι η ηρεμία πριν την ανατροπή. Τι άλλο να πουν; Στο μυαλό τους, τα ρεύματα δυσαρέσκειας βράζουν αλλά είναι υπόγεια και κρύβονται διότι η επικοινωνιακή επιφάνεια είναι εξαγορασμένη από την κυβέρνηση. Πρόκειται για άρνηση τους να αντικρύσουν την πραγματικότητα. Οι πιο νουνεχείς δίνουν άλλες εξηγήσεις, όπως «η κυβέρνηση έχει παγιώσει την πεποίθηση ότι δίνει, δεν παίρνει» ή «υπάρχει ακόμα αρκετό μαύρο χρήμα και ξοδεύεται». Ισχύουν αυτά και πιθανότατα πολλά ακόμα πέραν τούτων. 

Πλην εγώ τείνω να καταλήξω σε κάτι απλούστερο, ίσως και φιλοσοφικότερο. Οτι τελικά, κάτι μάθαμε από την κρίση του 2010-19. Εστω κι αν ακόμα πιστεύουμε ότι  λεφτόδεντρα υπάρχουν, πειστήκαμε πως δεν τα τρυγούν οι φασαρίες στους δρόμους και οι πάνω-κάτω πλατείες. Μάθαμε επίσης ότι οι δύσκολες βεβαιότητες είναι προτιμότερες από τους έωλους πειραματισμούς, ειδικά όταν γύρω μας υπάρχουν ζόρια. Θυμηθήκαμε, ίσως, το πατρογονικό «κάλλιο πέντε και στο χέρι, παρά δέκα και καρτέρει». Επίσης, μάλλον μάθαμε ότι με την τυφλή οργή δεν γεμίζει το στομάχι. Ενδεχομένως δε, να ανακαλύψαμε ασυναίσθητα και την σοφία που περικλείει η φράση «την επανάσταση την κάνουν οι φανατικοί και την καρπώνονται τα καθάρματα». 

 Δημ. Ευθυμάκης-protagon.gr

16 σχόλια:

  1. Να βγείτε εσεις εξω στα πεζοδρόμια ρε, οι νοικοκυραίοι, εμας το ταμάρι εχει αργάσει απ το ξύλο των ''οργάνων της τάξης σας''. Μεχρι τώρα εμεις το ξύλο.... και σεις ''καρπώνεστε'' τους αγώνες μας. Εμεις εχουμε μάθει στην ανέχεια, εσας να δούμε. ΟΥΣΤ ΒΕ, ΟΥΟΥΟΥΣΤ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΥΣΤ ΒΡΕ ,ΤΩΡΑ ΚΕΡΔΙΣΕΣ ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΝΑ ΣΑΛΤΑΡΕΤΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΑΣΤΑΘΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να ανοίξουν τα ματια σου ασχετε 4.57 διαβασε το αρθρο του Κοττάκη στην Εστια 18 Οκτωβρίου με τίτλο '' Η επιμόλυνση του πολιτικού σκηνικού'', ε...δεν ξερεις καμιά φορά...μπορει και να ξεθολώσεις.

      Διαγραφή
  3. 4:57:00 μ.μ.! Ο ΟΥΣΤ ΒΕ, ΟΥΟΥΟΥΣΤ, υπηρετει την αληθεια, πραγμα που ~συ σα μαθημεμενο τσιρακι να κουβαλας λασπες και πετρες στα μαστορια σου , δεν την νογας
    και δεν μπορεις να τη σεβαστεις !! Ουστ βε ,ουουστ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σας εχει καταντησει ο Κυριακος ολους παρανοικους...ζαλισμενα κοτοπουλα

      Διαγραφή
  4. Δεν μας λες 04:03:00 πότε άργασε το κορμί σου από το ξύλο των οργάνων της τάξεως για χαρι μας? Εσείς είστε οι αγωνιστές με τα δολοφονικά καντάρια με τις κόκκινες σημαιουλες? Δεν ζητήσαμε ποτέ την αγωνιστικοτητά σας, κρατήστε την για τον ευατόν σας. Εμεις θέλουμε μια κοινωνία ελεύθερη, με μέλλον για παιδιά μας ,με όνειρα και φιλοδοξίες, φιλελεύθερα και δημοκρατικά, όχι… «βολεμένοι αιώνιοι φοιτητές», πιόνια και μίσθαρνα όντα μικροκομματικών αηδιαστικών σκοπιμοτήτων. Θυμάστε ποιοι επί διακυβέρνησής τους επανέφεραν τον «θεσμό» του αιώνιου φοιτητή, την είσοδο στα ΑΕΙ με βαθμούς… λίγα εκατοστά πάνω από τη μονάδα? Καθηστε στη τρύπα του σκοταδισμου σας ,και αφήστε εμάς να πετάξουμε με τα φτερά του μέλλοντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οταν εσεις κανατε ΧΟΥΝΤΕΣ και μεις Πολυτεχνεία, εσεις ξερονήσια και εμεις Εθνική Αντίσταση, εσεις ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ και μεις παιδεία, εσεις δικτακτορίες και Κυπριακό και μεις αγώνες για την δημοκρατία. Μη βάζεις φόλο, θα μαζέψεις αυγά. Επώνυμα αν εχεις κουράγιο.

      Διαγραφή
    2. Αχαχα φιλελευθερα παιδιά με όνειρα και φιλοδοξίες λέει και όχι βολεμενους, φίλε πραγματικά έχεις πλάκα και στερεισε σοβαρότητας, θες ελευθερία, δημοκρατία και αξιοκρατία? Ε αυτά τα στοιχεία μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να τα επιβάλει, τα υπόλοιπα πού λές είναι σανος για ανθρωπάκια που εκλιπαρούν έξω από γραφεία βουλευτών για κανένα βολεματακι φθηνό

      Διαγραφή
    3. Πριν τα ξερονήσια είχε προηγηθεί ο εμφύλιος που όπως παραδέχτηκαν σύντροφοι σας και ηγέτες σας:
      Ευτυχώς Που Δεν Κερδίσαμε Τον Εμφύλιο – Θα Μας Κυβερνούσαν Κάτι Γελοία Ανθρωπάκια.
      Τα εγγόνια απ' αυτά τα "γελοία ανθρωπάκια" συνεχίζουν και σήμερα την ίδια διχαστική γραμμή ή εσείς ή εμείς και αγωνίζονται -ονειρεύονται να μπουν σαν αντάρτες στην Αθήνα και να ονομάσουν το Σύνταγμα πλατεία Κουφοντινα..
      Συνεχίστε να βλέπετε ανθρωπιστικά ιδεώδη σε κατα συρροή δολοφόνους και να μας κάνετε κήρυγμα για ηθικό πλεονέκτημα.
      Σας παρακολουθούμε με προσοχή 😃Γ.Κ.

      Διαγραφή
    4. Κυριε Γ.K.σημερα παγωσα διαβαζοντας το σχολιο σου !!
      Πως ειναι δυνατον διερωτηθηκα , Εσυ ο τοσο φιλησυχος ανθρωπος, ο ιδιωτικος υπαλληλος και τωρα συνταξιουχος, να γραφεις απειλες οτι μας παρακολουθεις ??? Μ~ αυτο το /σας παρακολουθουμε/ , μ~ εφερες σε αμηχανια, όταν συναμα, διαβαζοντας και μελετοντας καποια ερευνητικα συυγγραματα συμφωνα με το ρητο μας /γηρασκων αει διδασκομενος/ , εμαθα, ότι η συνχρονη επιστημη και ιδιαιτέρα οι ευαγγελιστές της νέας ψηφιακής εποχής της ανθρωπότητας,βλεπουν την ανθρωπινη φυση σαν εναν «λογαριθμο»!! Κι η επιστημη τα καταφερνει με μια αραδα απο ενεργειες /παρατηρησεις, ταξηνομησεις κι αξιολογησεις γραπτων δεδομένων / να αναλυει τη φυση,τις σκεψεις, ενεργειες , προθεσεις … να κανει ταξηνομησεις και φακελλους ,… κι έναν σωρο από καταταξεις , πραγματα που ειχαμε κι αλλοτε !! Πιστευω τα ξερονησια στη Γιαρο, Αγιο Ευστρατιο, Μακρονησο να σου είναι γνωστα φιλε μου!!

      Διαγραφή
    5. Αφού το "σας παρακολουθούμε με προσοχή 😃", προφανώς σ' αυτά που λέτε το θεωρείς απειλή, σηκώνω τα χέρια ψηλά.
      Μάλλον έκφραση αγάπης και αλληλεγγύης θα θεωρείς το" θα σε χώσω τρία μέτρα κάτω απ' τη γη" Γ.Κ.
      .

      Διαγραφή
    6. 4:36:00 μ.μ. EEST δε μπορω να συνελθω !!
      Δε το περιμενα απο τον φουκαρα υπαλληλακο, οπως μας αυτοστστηθηκε εδω και μαλιστα μετα κι απο τοσα χρονια αλληλογραφιας να μου τη φερει τοσο πισωπλατα !
      Να το χειροπιαστο δειγμα για το τι σοι/ειδος χαρακτηρα εχουν οι κολικοι οπαδοι !!
      Πρεπει να τον προσεχω μαλλοντικα !!

      Διαγραφή
  5. Ποια σχέση έχετε εσείς 04:03 00 με την αριστερά? Ποια σχέση η αριστερά σας του Παπαδημούλη των 30 διαμερισμάτων με τους πατριώτες της αντίστασης. Ποια σχέση έχει η αριστερά σας του serial killer Κουφοντινα με τα ιδεώδη της αριστερας. Ποια σχεση έχουν οι τραμπούκοι των πανεπιστημίων, του χτισίματος των γραφείων των πρυτάνεων, τις καταστροφής της βιβλιοθήκης του ΑΠΘ, του μηδενισμού της παιδείας με τα οράματα του αγώνα του Πολυτεχνείου, που ειρήσθω εν παρόδω η εξέργηση δεν ήταν προνόμιο μόνο των αριστερών, απλώς αυτοί το εκμεταλλεύονται μέχρι σήμερα, του Ηλιού, Παπαγιανακη κλπ.
    Τη σημερινή αριστερά τη προσδιόρισε με σαφήνεια ένας αγνός αγωνιστής της αριστερας ως αριστεροφασίζουσα. Αν σου διαφεύγει το όνομά του, ευχαρίστως να βοηθήσω τη μνήμη σου.
    Ως προς το αίτημα σου περί της άρση της ανωνυμίας μου πρέπει να γνωρίζεις ότι εδώ κρίνονται απόψεις και σχόλια, και αυτά προσδιορίζουν τη ποιότητα των συμμετεχόντων όπως π.χ. αυτοί που γράφουν " ουστ βρε, ουουστε". Μεγάλη υπόθεση η παιδεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ειναι τα πλουσιοπαιδα της Αθηνας απο Κηφισια,Ψυχικο, Κωλονακι,... τα ανηψια και παιδια πρωην Πρωθυπουργων αλα Κουλη και νοικοκυραιων των Αθηνων που περιφερονται στο κυκλωμα Κουλη / Μανεβρας/, κλπ κι etc

      Διαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά