Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Κατάθεση για το Μάτι: «Ηξεραν ότι υπήρχαν νεκροί – Αυτό το “να σας δώσουμε 2.000” δεν θα το συγχωρήσω ποτέ»


«Ήξεραν ότι υπήρχαν νεκροί – κάποια πράγματα δεν θα τα συγχωρήσουμε ποτέ».

Είναι τα λόγια του δικηγόρου, Παναγιώτη Κωνσταντάκη, στη δίκη για την εθνική τραγωδία στο Μάτι. Ο μάρτυρας έχασε στην πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 τη μητέρα του, η οποία κάηκε μπροστά στα μάτια της αδελφής του ενώ προσπαθούσαν να γλιτώσουν από την πύρινη λαίλαπα.

«Μπήκαν στο αυτοκίνητο να φύγουν λόγω της μητέρας μου. Βγαίνοντας στην παραλιακή θέλησαν να πάνε Νέα Μάκρη. Δυστυχώς διοχέτευαν τα αυτοκίνητα μέσα στο Μάτι. Βγαίνοντας η αδελφή μου να πάει προς Νέα Μάκρη έπεσαν σε μποτιλιάρισμα από αμάξια που παρατούσε ο κόσμος για να σωθεί από τη φωτιά. Η αδελφή μου τότε έκανε δεξιά. Χωρίστηκε η οικογένεια. Τα παιδιά πήγαν προς το λιμάνι και ο γαμπρός μου ακολούθησε την αδελφή μου και τη μητέρα μου», περιέγραψε μεταφέροντας όσα του είχαν πει για τη μοιραία εκείνη ημέρα οι συγγενείς του.

«Σε κάποιο σημείο υπήρχε ένα πεύκο μεγάλο και η μητέρα μου σκόνταψε σε μια από τις ρίζες. Την ώρα που πήγαν να την

βοηθήσουν η αδελφή μου και γαμπρός μου η φωτιά χτύπησε τη μητέρα μου. Εκείνη την ώρα το πεύκο και ο σχίνος άναψαν σαν ένα σπίρτο. Η φωτιά έκαψε τη μητέρα μου. Αναγκάστηκαν να φύγουν και να αφήσουν πίσω τη μητέρα μου… Εκαναν 40 μέτρα μέτρα και βρήκαν μια κάθοδο σε παραλία και βρήκαν αλλά 20-30 άτομα. Σπασμένα πόδια, πλευρά, εγκαύματα και έμειναν εκεί μέχρι τις 12.30 το βράδυ χωρίς να ασχοληθεί κανείς».

Οπως είπε, την ημέρα της φωτιάς ο ίδιος ήταν στο γραφείο του στη Γλυφάδα και όταν άκουσε για πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης, ανησύχησε. «Εχω μεγαλώσει στην περιοχή και ήξερα ότι έχει δυτικούς και βορειοδυτικούς ανέμους. Ηξερα ότι είναι για το Μάτι κίνδυνος θάνατος», σημείωσε και μετέφερε τη στιγμή που έμαθε για τον θάνατο της μητέρας του:

«Κάποια στιγμή όταν έφτασα στο σπίτι μου λέω ας ανοίξω την τηλεόραση να δω τι γίνεται. Βλέπω τη Μαραθώνος να καίγεται. Αναγνώρισα το σημείο, ήταν 50 μέτρα από το πατρικό μου σπίτι. Τρελάθηκα! Λέω έχει περάσει στο Μάτι, καιγόμαστε. Παίρνω τηλέφωνο την αδελφή μου, δεν το σήκωνε. Πήρα τηλέφωνο τη μητέρα μου και απάντησε ο γαμπρός μου. Του λέω τι γίνεται, που είστε; Μου λέει είμαστε σε μια μικρή παραλία. Καλά είμαστε. Ακουγα μέσα από το τηλέφωνο κραυγές και ίσως εκρήξεις. Ακουγα την αδελφή μου, δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Ρώτησα για τα παιδιά και μου είπαν έφυγαν σε άλλη κατεύθυνση. Λέω η μάνα μου που είναι; Μου λέει “η μάνα σου δεν πρόλαβε”».

Οπως υπογράμμισε στη κατάθεσή του ο κ. Κωνσταντάκης, αρμόδιοι και στελέχη της τότε κυβέρνησης γνώριζαν από νωρίς (πριν από τις 19.30) ότι υπήρχαν νεκροί στο Μάτι.

«Η κατάσταση ήταν δυο λαλούν και τρεις χορεύουν. Ηξεραν ότι υπήρχαν νεκροί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στις 18.20 έφυγαν από το σπίτι και η μητέρα μου “έφυγε”  18.45 και ήδη υπήρχαν πολλοί νεκροί. Εγώ το έμαθα 19.10 ότι έχουμε νεκρό. Από τις πληροφορίες που έμαθα μετά υπήρχαν και άλλοι, τουλάχιστον 10 νεκροί μέχρι τις 19.30. Η κατάσταση ήταν δυο λαλούν και τρεις χορεύουν. Ήξεραν ότι υπήρχαν νεκροί», τόνισε.

Στο σημείο αυτό της κατάθεσής του ο μάρτυρας ξέσπασε για το γεγονός ότι δεν σηκώθηκε ούτε ένα πτητικό μέσο για να ανακόψει τη φωτιά στο Νταού Πεντέλης.

«Κάποια πράγματα δεν θα τα συγχωρήσουμε ποτέ», τόνισε οργισμένος για την αβελτηρία των υπευθύνων στην αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ αναφορά έκανε και στη δήλωση του Αλεξη Τσίπρα προς τους πυρόπληκτους που διαμαρτύρονταν επειδή  δεν είχαν πάρει καμία βοήθεια.

«Ηρθαν και είπαν “2.000 τι να τα κάνεις;”. Ο Πρωθυπουργός της χώρας!», παρατήρησε με αγανάκτηση.

Στην κατάθεσή του ο δικηγόρος μίλησε για «θέατρο σκιών» το βράδυ της τραγωδίας, καταλογίζοντας ευθύνες για κακούργημα στους αρμοδίους. «Ούτε ένα πτητικό μέσο δεν σηκώθηκε να ανακόψει τη φωτιά στο Νταού Πεντέλης. Η φωτιά έκανε εβδομήντα επτά λεπτά να περάσει στο Μάτι. Σε αυτό το χρόνο δεν υπήρχε ένα ρημάδι Σινούκ να σηκωθεί να σταματήσει τη φωτιά;», διερωτήθηκε. «Ο κόσμος έμεινε απροστάτευτος χωρίς καμία ενημέρωση και παραπληροφορημένος από αυτούς που είχαν ευθύνη να βοηθήσουν, να αποφύγουν το μοιραίο».

«Εφυγαν τρέχοντας μόνο όσοι κατάλαβαν ότι τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά, όταν έπεσε το ρεύμα και όσοι βγήκαν από τα σπίτι τους και είδαν τις φλόγες… Γι’ αυτό και βρέθηκαν απανθρακωμένοι άνθρωποι στο δρόμο, γι’ αυτό έλιωσαν άνθρωποι που πήγαν να σώσουν άλλους. Αλλά κατά τα άλλα όλα δούλεψαν σωστά. Αυτό και το να “σας δώσουμε δύο χιλιάδες” δεν θα τα ξεχάσω ποτέ, και δεν θα τα συγχωρήσω ποτέ», κατέληξε στη κατάθεσή του ο μάρτυρας.

 protagon.gr

16 σχόλια:

  1. Ακουσον !Ακουσον!Ο ψευτοδικολαβος δηλωνει, οτι στο Ματι – κάποια πράγματα δεν θα τα συγχωρήσουμε ποτέ, συναμα δε απο την αλλη παντα δεν αποδεχεται οτι,πολλα σπιτια με δυστυχως πολλα αδικοχαμενα θυματα ειχαν χτιστει παρανομα , οπως διαβασαμε ολοι μας στο τυπο, δεν ειχαν δηλ.πολεοδομικη αδεια για το χτισιμο των σπιτιων τους αφου δεν υπηρχε υποδομη, δεν υπηρχαν δρομοι με προσβαση στη θαλασσα σε περιτωση κιδυνων!! Κριμα, ο λαος μας εμπαιζεται απο αυτους που θελουν θυματα για πολιτικους λογους !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλητήριε να σε είχα τώρα μπροστά μου έχασα δυο ξαδέλφια εκεί τους αναγνωρίσαμε από το DNA o Παν. Κωνσταντάκης έχει θύμα την μητέρα του την βρήκε κάρβουνο σας έχουν αφιονίσει με τη αριστερή βλακεία τους και γυρίζετε με γράσο στα μάτια. Λίγο ντροπή ρε.......

      Διαγραφή
    2. Όπου υπάρχουν αυθαίρετα θα πρέπει οι κυβερνήσεις να τους αφήνουν στη τύχη τους και στο έλεος του Θεού κι αν παρ' όλα αυτά γλυτώσουν να μην αποζημιώνονται γιατί θα τα σπαταλήσουν.
      Άποψη αφιονισμένου, φανατισμένου Πολακοειδούς.

      Διαγραφή
  2. 9:20:00 συμπονώ και αντιλαμβάνομαι τη λύπη σου για την απώλεια των συγγενών σου, αλλά μην ασχολείσαι με τα σκουπίδια του 8:41:00 γιατί αυτός ο κύριος αν δεν στερείται νοημοσύνης, είναι ότι ποιο χυδαίο και απάνθρωπο έχω ακούσει για τη μνήμη των 103 αδικοχαμένων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 9:20:00 , διαπιστωνω μετα λυπης μου, οτι εισαι τρομερα απειλητικος . Δεν ημουν παρων στο τραγικο συμβαν κι ο,τι ανεγραψα ειναι πληροφοριες απο τον ελληνικο τυπο, δεν ειναι δικα μου παρασκευασματα !! Τη λυπη μου για τα αδικοχαμενα ατομα την εχω εκφρασει επανειλλημενα, τη συμεριζομα, συναμα δε τονισα κι αλλοτε τη κλιση μας για παρανομοιες στον οικιστικο τομεα ! Λυπαμαι τρομερα που προσελαβες προσωπικα το σχολιο μου !Νασια καλα !!

      Διαγραφή
  3. Blogger είσαι απαράδεκτος. Ο 8:41:00, 9:49:00 κάθε φορά που αναμεταδίδεις άρθρο για το Μάτι γράφει τις ίδιες κυνικές ηλιθιότητες. Φέρεις ακέραια την ευθύνη για την φιλοξενία των σχολίων του. Εδώ ίσως ισχύει το δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι. Περιμένω να δω αν θα κόψεις το δικό μου σχόλιο, όπως το έχεις κάνει κι άλλη φορά που σου επέρριπτα την ευθύνη για τη φιλοξενία των σχολίων του συγκεκριμένου. Ναι. Έχεις την ευθύνη για τα σχόλια που φιλοξενείς άσχετα με την επισήμανσή σου ότι "δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά". Όσο για την προειδοποίηση που αναφέρεις εσύ ο ίδιος την καταστρατηγείς αφού επιτρέπεις στον συγκεκριμένο να υβρίζει κάθε σχολιαστή νομίζοντας ότι ο ίδιος θίγεται. Προφανώς θεωρείς ότι ο συγκεκριμένος δίνει αέρα στο ιστολόγιό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν και δεν απαντώ ποτέ σε ανώνυμους θα κάνω μια εξαίρεση. Αν θεωρείς ότι συμφωνώ με το σχόλιο του 8:41 κάνεις λάθος (εσύ συμπέρανες ότι είναι και φίλος μου), με την ανάρτηση του όμως σας έδωσα την ευκαιρία να του επισημάνετε το λάθος του. Έχω "κόψει" σχόλιο στο παρελθόν γιατί κάποιος υπονοούσε ότι με τα κλικ στην σελίδα εγώ σαν διαχειριστής πληρώνομαι αν είσαι ο ίδιος πέρασε από εδώ να σου δώσω όλα τα κέρδη. Μια τελευταία επισήμανση ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ σημαίνει διάλογος μερικοί τον αντέχουν άλλοι πάλι όχι.

      Διαγραφή
    2. 12:11:00 π.μ. με το να νιωθει καποιος κατατρεγμένος με την σημασία του φουκαρα , του κυνηγημενου/καταδιωκουμενου μπορει και ναναι ψυχολογικο προβλημα! Και στο , παρελθον, αν δεν κανω λαθος, ηθελες να με συμμορφωσεις με καποιες προτροπες και με βαση τις δικες σου αξιολογησεις !! Σου τογραψα και παλιωτερα ! Ασε το δικο μου χαλι βρισκεται σε αλλο επιπεδο και εχει αλλη κατευθυνση αν δεν το καταλαβες ως τα τωρα, κοιτα/επικεντρωσου στο δικο σου!! Υβριστικα σχολια δεν θα βρεις δικα μου, εκτος κι αν θεωρεις ετσι τα μικροπειραγματα που ανταλλαζοταν εδω με τον εναν και τον αλλον , τα οποια ηταν και παραμενουν απλα πειραγματα της !!

      Διαγραφή
    3. Blogger είμαι ο 12:11:00. Όντως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ σημαίνει διάλογος με πρώτο και βασικό κανόνα ο σεβασμός στην αξιοπρέπεια του συνομιλητή πόσω δε μάλλον, όταν οι συνομιλητές είναι μεταξύ τους άγνωστοι. Γράφεις "δεν απαντώ σε ανώνυμους αλλά κάνεις εξαίρεση σε μένα". Δείχνει ότι θίχτηκες από αυτά που σου έγραψα. Κάνεις πράξη αυτό που λες ότι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ σημαίνει διάλογος και ότι άλλοι τον αντέχουν άλλοι πάλι όχι. Φαίνεται ότι σε πείραξε η αναφορά μου στην παροιμία "δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι". Εκ των υστέρων αναγνωρίζω ότι ήταν προσβλητική αυτή η σύγκριση από μέρους μου και σου ζητώ συγνώμη. Ο συγκεκριμένος λοιπόν δε δείχνει κανένα σεβασμό σε κανένα σχολιαστή, τους βρίζει όλους (κάποιες φορές έχει γράψει για τρελάδικα σε κάποιους, όλους τους λέει τεμπέληδες που βιοπορίζονται από τα επιδόματα της κυβέρνησης και ένα σωρό άλλες προσβολές). Στο έχω ξαναγράψει, το blog είναι δικό σου, όποιον θέλεις φιλοξενείς όποιον θέλεις όχι. Όμως σαν οικοδεσπότης πρέπει να επιβάλεις κανόνες καλής φιλοξενίας. Το ξαναλέω, αυτό είναι ευθύνη δική σου, όχι των σχολιαστών. Ναι, είμαι αυτός που είχε γράψει για τα κλικ. Αν αναρτάς αφιλοκερδώς τις διαφημίσεις τότε εκτός από τη συγνώμη που σου οφείλω, είμαι υποχρεωμένος να σου αποδώσω τα εύσημα.

      Υ.Γ. Οι περισσότεροι από τους σχολιαστές βλέπεις ότι έχουν επίπεδο. Χρησιμοποιούν επιχειρήματα. Μην επιτρέψεις το blog σου να γίνει ζούγκλα. Παλαιότερα έγραφα πιο τακτικά. Τους τελευταίους μήνες έχω γράψει ελάχιστα. Συνεχίζω όμως να παρακολουθώ το blog γιατί τα σχόλια των αναγνωστών σταχυολογούν τις απόψεις των απλών πολιτών. Όχι των κατευθυνόμενων.

      Με εκτίμηση ΑΝΩΝΥΜΟΣ

      Διαγραφή
    4. Τα είπες όλα, έτσι έπρεπε να ήταν και το αρχικό σου σχόλιο.

      Διαγραφή
    5. Κυρ Βασιλη,στο Πελασγια μπλογκ γραφω απο χρονια, ουδεποτε ειχαμε προβληματα !
      Ο 11:44:00 μ.μ. δυστυχως δεν τα ειπε ολα , θα πρεπει να ζητησει συγνωμην κι απο μενα οπως εκανε και με σενα !
      Το προβλημα του εχει συστημα !! ΟΙ σχεσεις με τον λεγαμενο κυριο εχουν αναγκη θεραπειας !!Ειναι προβληματα ψυχατρικης φυσεως!!

      Διαγραφή
    6. Έχει τις απόψεις του όπως και εσύ....μόνο μην περνάτε μερικά όρια.

      Διαγραφή
    7. Άρχεσθαι μαθών άρχειν επιστήσει.
      – Όταν μάθεις να διοικείσαι, τότε θα μάθεις να διοικείς.και να μοιραζεις ενσημα
      ως δημοσιος υπαλληλος !

      Διαγραφή
    8. - κυρ βασιλη , εισαι καλος κι αγιος, ομως τον ανωνυμο - 11:44:00 μ.μ. EET:, επρεπε να τον κοπανισεις !

      Διαγραφή
  4. Δεν ντρέπεσαι λίγο να αποκαλείς μικροπειράγματα τον οδυνηρό θάνατο 103 αθώων ψυχών. Πόσο βλακας θεέ μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 6:12:00 μ.μ.,η λεξη γραφτηκε και αναφερεται για τα οσα συνεβησαν στο Ματι !!
    Προφανως δεν ξερεις να διαβαζεις σωστα , αυτο ειναι καταφανες , ισως ομως ξερεις, αλλα να επιδιωκεις να κανεις εντυπωση !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά