Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Τα δύσκολα θα είναι μετά


Όλα δείχνουν πως πορευόμαστε προς τις εκλογές με παγιωμένο τον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων, που πλέον πολύ δύσκολα θα ανατραπεί. Ο χρόνος που απομένει είναι λίγος και ο χρόνος που παρήλθε πολύς, στη διάρκεια του οποίου, ενώ συνέβησαν τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως δραματικά γεγονότα, αυτά ελάχιστα έως καθόλου δεν επηρέασαν το πολιτικό τοπίο όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές του Ιουλίου 2019. Είθισται σε παρόμοιες περιπτώσεις να μην αναζητούμε μόνον τις αιτίες της επιτυχίας του πρώτου, αλλά και τις αιτίες της αποτυχίας του δεύτερου να γίνει πρώτος.

Η κυβέρνηση μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα, μετά το καλοκαίρι, δέχθηκε αλλεπάλληλες επιθέσεις που θα έπρεπε να της έχουν προκαλέσει σημαντική ζημία. Γι’ αυτό και η συνεχής αγωνία τού τι θα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Τελικά στην πολιτική σκηνή τίποτα δεν μετακινήθηκε, τίποτα δεν άλλαξε. Προφανώς οι ερωτώμενοι πολίτες εκτιμούν πως τα θετικά της κυβέρνησης υπερκαλύπτουν τις αρνητικές πτυχές της, ενώ κρίνουν πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα

χειριζόταν χειρότερα τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετώπισε ο πρωθυπουργός.

Η Νέα Δημοκρατία, με δεδομένο πως είναι σταθερά το πρώτο κόμμα, αποκτά έναν ευκρινή στόχο. Την κατάκτηση της αυτοδυναμίας. Απεναντίας ο ΣΥΡΙΖΑ θα αγωνίζεται απλώς για να περιορίσει τη νίκη της. Να μικρύνει τη διαφορά που θα χωρίζει τα δύο κόμματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις αυτό που μετρά είναι ποιο σύνθημα κινητοποιεί και συνεγείρει. Ενα επιθετικό ή ένα αμυντικό; Συνήθως η διαφορά που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις είναι μικρότερη από το εκλογικό αποτέλεσμα εξαιτίας του κινητοποιητικού αιτίου και της παράστασης νίκης, ενός δείκτη που ουδέποτε ανατράπηκε. Οι ψηφοφόροι της τελευταίας στιγμής ψηφίζουν αυτόν που φαίνεται πως θα νικήσει.

Αν ο δρόμος προς τη νίκη για την κυβερνώσα παράταξη φαίνεται σχετικά βατός, η μετεκλογική συνέχεια θα έχει πολλές δυσκολίες. Ακόμη και αν επιτευχθεί η αυτοδυναμία, αυτή θα είναι οριακή. Όσες κυβερνητικές διευρύνσεις και να κάνει ο πρωθυπουργός, η οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν θα αλλάξει. Εκτιμώ πως το βράδυ των εκλογών με την απλή αναλογική θα κληθεί να απαντήσει στο ερώτημα: Αυτοδυναμία με 152 ή συγκυβέρνηση με 160;

 Σ. Μουμτζής-Καθημερινή

7 σχόλια:

  1. Κάθε ποδοσφαιρικός αγώνας λήγει με το σφύριγμα του διαιτητή. Έχουμε δει πολλές φορές ανατροπές της τελευταίας στιγμής.
    Ούτε στην πολιτική θα πρέπει να υποτιμάται ο αντίπαλος όταν μάλιστα συνηθίζει και σε χτυπήματα κάτω από τη ζώνη ή και σε ανίερες συμμαχίες Γ. Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γ.Κ. Τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη τιμωρούνται με ποινή αποκλεισμού.
    Τώρα αν εσύ πιστεύεις ότι ο Έλληνας ψηφοφόρος θα πιστέψει τις κυριακάτικες λίστες του Βαξεβανη , σε συμβουλεύω να το αναλύσεις τα δημοσιεύματα σοβαρότερα . Αν ο Μητσοτάκης, σύμφωνα με τα σημερινά δημοσιεύματα, παρακολουθουσε τη Κεραμέως και Οικονόμου, τότε πρέπει να τον εξετάσει άμεσα γιατρός. Μάλλον άλλοι έχουν τρελαθεί από τη στέρηση της εξουσίας και έχουν τρελαθεί. Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ο λαός δεν ασχολείται πλέον με τη βρωμιά. Θέλει οικονομική ευημερία, ασφάλεια,πρόοδο. Άσε τα σκυλιά να γαβγίζουν. Θα το διαπιστώσεις το βράδυ των εκλογών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σύμφωνοι είμαστε, απλώς να μην υπάρξει εφησυχασμός. Γ. Κ.

      Διαγραφή
    2. Σ~ευχαριστω για τη παρεμβαση 5:00:00 μ.μ. Ετουτος ο Γ.Κ.παει να με τρελλανει!
      Και καλα που συμφωνησε με σενα ,με μενα επ~ουδενι λογο, λες κι εχω βαλλει σκυλια να τον φανε !!

      Διαγραφή
    3. Θα σε τρελάνω επειδή εξέφρασα την ανησυχία μου μην τυχόν υπάρξει εφησυχασμός; Γ. Κ.

      Διαγραφή
  3. Και βέβαια δεν θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασμος , γιατι οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι και υποθέτω πως «έχουσι γνώσιν οι φύλακες» και είναι προετοιμασμένοι για κτυπήματα κάτω από τη μέση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά