Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Το κακό παράγινε


«Το πρόβλημα είναι ευρύτερο με τον Ρουβίκωνα. Είναι πρόβλημα ανοχής σε μια ομάδα που έχει σαφείς ιδεολογικές αναφορές, που ανέχεται, αν όχι υποθάλπει, την οργανωμένη βία. Ο Ρουβίκωνας προέρχεται από τη μήτρα της άκρας εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Είναι μια επιχειρησιακή ομάδα που τους ηγέτες της τους γνωρίζουμε, γιατί ποστάρουν και δημοσίως στο Facebook. Μια οργάνωση που έχει κάνει μια σειρά από κτυπήματα βίαια που ενέχουν απειλή. Αν υπήρχε πολιτική βούληση θα μπορούσε εύκολα να αντιμετωπιστεί». Πιο πλήρης περιγραφή της φυσιογνωμίας και του τρόπου δράσης του Ρουβίκωνα δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Αυτήν την περιγραφή δεν την έκανε εκπρόσωπος κόμματος τοποθετημένου στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Την έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ τον Μάιο του 2018. Για να συμπληρώσω την εικόνα, παραθέτω ακόμα μια δήλωσή του, όταν ο Ρουβίκωνας έκανε «παρέμβαση» στο σπίτι του κ. Προκόπη Παυλόπουλου. Είπε στις 26 Ιουνίου 2019 ο σημερινός πρωθυπουργός:

«Η ανοχή σε διάφορα γκρουπούσκουλα τελειώνει στις 8 Ιουλίου».

Προχθές μέλη του Ρουβίκωνα έσπασαν την εξώπορτα ενός πολίτη, εισέβαλαν στον επαγγελματικό χώρο του και κατέστρεφαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Αυτό το περιστατικό, κατά τη συνήθη πρακτική τους, το βιντεοσκόπησαν και όλη η σκηνή ανέβηκε στο Twitter. Προηγουμένως ο δυστυχής Ελληνας πολίτης, που υπέστη αυτόν τον βανδαλισμό, είδε τη φωτογραφία του να κάνει τον γύρο του Διαδικτύου, ενώ παράλληλα δημοσιοποιείτο και το ονοματεπώνυμό του. Ποιο ήταν το «έγκλημά» του; Εκτέλεσε το καθήκον του, που αν αρνιόταν να το εκτελέσει θα βρισκόταν μπροστά σε κυρώσεις ποινικές και πειθαρχικές. Είναι δικαστικός επιμελητής.

Είναι προφανές πως ο ακτιβισμός, σε όλες τις δημοκρατικές κοινωνίες, είναι μια αποδεκτή πράξη διαμαρτυρίας στον βαθμό που δεν σχετίζεται με την άσκηση βίας. Πολλές φορές βεβαίως ξεφεύγει γιατί υποκρύπτει την απειλή, δηλαδή είναι πράξη εκφοβισμού. Ομως ο τραμπουκισμός και η καταστροφή ξένης περιουσίας έχουν μια σαφή ποιοτική διαφορά. Και ο Ρουβίκωνας προχθές δεν πέταξε τρικάκια, αλλά έσπασε μια εξώπορτα και κατέστρεψε έναν επαγγελματικό χώρο. Ως εκ τούτου, δυστυχώς, οι παλιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού παραμένουν πάντα επίκαιρες. Υποθέτω ότι η πολιτική βούληση για την πάταξη της ανομίας εξακολουθεί να υφίσταται.

 Σ. Μουμτζής-Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά