Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Πάμε σαν άλλοτε…


«Μύρισε εκλογές», είπε ο πρωθυπουργός, αλλά αυτό δεν αποτελεί είδηση. Είναι σαν να λέει κάποιος «μύρισε άνοιξη» τον Μάρτιο. Η κυβέρνηση διανύει τον τελευταίο χρόνο της θητείας της και αναγκαστικώς πρέπει να τις προκηρύξει μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Είδηση –και δη ανησυχητική– θα ήταν να έλεγε ο πρωθυπουργός ότι «δεν μύρισε εκλογές».

Ταυτοχρόνως, όμως, πολυκαίρισε και βρώμισε η συζήτηση για πρόωρες εκλογές, που κυριαρχούσε ανά εξάμηνο κάθε έτους, ξεκινώντας από το 2019. «Την άνοιξη θα γίνουν εκλογές», «καλοκαίρι, λένε αξιόπιστες πηγές του Μαξίμου», «φθινόπωρο σκέφτεται ο πρωθυπουργός» κ.ο.κ. Στο τέλος θα στηθούν κάλπες και κανείς δεν θα το πιστεύει.

Μαζί με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου αρχίζουν και οι ευχές:

«Είθε να επικρατήσει ήπιο το κλίμα»· «μακάρι να συζητηθούν οι προκλήσεις που έχει ο τόπος»· «οι πολιτικοί πρέπει να επιστρέψουν στην πολιτική. Πρέπει να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα του τόπου».

Ως προς το τελευταίο γράφαμε και παλιότερα ότι ακόμη και αν οι πολιτικοί επιστρέψουν στην πολιτική, δεν θα βρουν κανέναν εκεί. Οι δημοσιογράφοι προβάλλουν όσα επικρίνουν. Πολιτικό θέμα γίνεται μια «αιχμή» και όχι κάποια πρόταση. Η Βουλή έχει την τιμητική όταν ανεβαίνουν οι τόνοι και όχι όταν ασχολείται με θέματα που αγγίζουν τη ζωή όλων μας, δηλαδή όλα τα νομοσχέδια. Στα πάνελ περισσεύουν τα επίθετα και λείπουν τα ουσιαστικά. Κανείς δεν προσπαθεί να εκμαιεύσει τι στην ευχή θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία· όλοι ασχολούνται με το τελευταίο σουξέ του κ. Παύλου Πολάκη. Ουδείς ρωτάει σε ποιο Σύνταγμα εδράζεται η διά του απορρήτου περιφρόνηση του Κοινοβουλίου· όλοι ψάχνουν να βρουν «τι έπαθε ο κ. Κώστας Τζαβάρας».

Οσο για το «ήπιο κλίμα», αυτό είναι δεδομένο· δεν σφαζόμαστε, όπως σε άλλες χώρες, για τις εκλογές. Ούτε θα δούμε στίφη ηττημένων να εισβάλλουν στο Κοινοβούλιο. Θα ειπωθούν βεβαίως μερικές αχρείαστες κουβέντες παραπάνω, αλλά μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι αυτές θα είναι χυδαίες αντί να είναι έξυπνες. Χάθηκε η άμιλλα των πολιτικών να προσβάλουν τον αντίπαλο με ευφυολογήματα σαν εκείνο του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος απάντησε σε φωνασκούντα βουλευτή: «Ποιος το είπε αυτό; Α, εσείς; Δεν έχει καμιά σημασία».

Πάμε σαν άλλοτε, λοιπόν, και ούτε καν καινούργιες λέξεις, όπως «αναδόμηση», δεν θα μάθουμε, πόσο δε μάλλον να συζητήσουμε καινούργιες έννοιες. Και αν «τα όρια της γλώσσας μας καθορίζουν τα όρια του κόσμου μας», ο κόσμος της πολιτικής βρίσκεται εκεί κοντά στη δεκαετία του ’80, κάτι που είναι εμφανές όχι μόνο στο Κοινοβούλιο, αλλά και στις πορείες: ίδια τραγούδια, ίδια συνθήματα ίδια τελετουργία.

 Π. Μανδραβέλης-Καθημερινή

4 σχόλια:

  1. κ.Μαδραβελη στο σημερινο αρθρο σας γραφεται >Μαζί με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου αρχίζουν και οι ευχές:
    Η δικη μου ευχη κ. Μανδραβελη ειναι με τη νεα κυβερνηση να προωθηθει / επιταχυνθει η ιδρυση ενος ψυφιακου Υπουργειου και στην Ελλαδα κατα το πρωτυπο της Πολωνιας μια και η απειλη απο την ανατολη βρισκεται καθημερινα πανω απο τα κεφαλια μας !!
    Μεσα σε λιγο διαστημα η Πολωνια δημιουργηησε κατω απο την ηγεσια του υπουργου Ψηφιακης Τεχνολογιας δυο πραγματα > δικτυο υποδομων και πληροφορησης !Ολες οι πληροφοριες τους ειναι ασφαλισμενες, ενω χρησιμοποιουν χιλιαδες απο δορυφορικους σταθμους διαφορων κατασκευαστων!Ετσι οι ρωσσοι αδυνατουν να καταστρεψουν τοσο την την κοινωνια πληροφορησης οσο και τους σταθμους ! Ο κ. Φεντεροφ , ο υπουργος ψηφιακης τεχνολογιας με αθλητικα παπουτσια, τζιν παντελωνι, κοντομανικι μπλουζακι,... ειναι ενας νεωτατος επιστημων , ενα τσακαλι, / παρατηρηση δικη μου/ >δεν ειχε, πατερα η παππου στη πολιτικη σαν τον δικο μς κ. Κουλη/ !!Πανω δε απο 290 000 νεοι επιστημονες εργαζονται στον ψηφιακο τομεα και συναργαζονται με 5000 εταιρειες πληροφορικης σ~ολο τον κοσμο, οπςω και με τα νεα και παλια δορυφορικα συστηματα του αμερικανου κ. Μασκ !!!
    Το αρθρο μπορη να διαβασθει στη σημερινη εφημεριδα Süddeutsche Zeitung s.17 kai αποκομα,προς γνωσην , να αποσταλει και στον κ. Κουλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εχεις μεινει πολυ πισω ..που ζεις εσυ σε σπηλιες; ...εχει υπουργειο ο κ. κουλης με υπουργο τον Πιερρακακη τον πιο επιτυχημενο υπουργο ολων των εποχων ειναι και ο λογος που προηγειται 10 μοναδες του κατσαπλια

      Διαγραφή
    2. 4:33:00 μ.μ κοιμασαι και /ξυπνας για τον κ. Κουλη!.
      Να τον χαιρεσαι !!
      Αναθεμα κι αν διαβασες ,ποσο μαλλον να καταλαβες το πρωτο σχολιο!!
      Αν δεν παραδειγματησθουμε απο τους Πολωνους χανομαστε!! Οχι βεβαια εμεις απο
      τους ρωσσους αλλα απο τους εξ ανατολης συμμαχου μας!!
      Μα τοσο παθος με τον Κουλη και τον συναδελφο του , τον Αδωνι βρε παιδι μου !

      Διαγραφή
  2. ο κ. κουλης με τον κ.υπουργο Πιερρακακη εχουν το υπουργειο ,ψηφιακη Διακυκυβερνηση και ελληνικη οικονομια! Τουτο δεν εχει ουδεμια σχεση με τον στρατιωτικο/αμυντικο τομεα!!
    Οι συμμαχοι στην απεναντι οχθη εχουν ψηφιακη Διακυκυβερνηση και καλυπτουν ολα τα αμυντικα τους οπλικα συστηματα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά