Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

Το ΠΑΣΟΚ θα εξαχνωθεί αν γίνει ΚΚΕ του Κέντρου


Το ΠΑΣΟΚ είχε την τιμητική του στα διάφορα «μιμίδια» που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Πρώτα με την πανδημία  όπου όσοι αρρώσταιναν από τον κοβιντ θα έπαιρναν πλέον σύνταξη σε όποια ηλικία και να ήταν. Άλλοτε με τις συντάξεις των ηλικιωμένων, όπου στον κάθε συνταξιούχο δικαιωματικά θα δινόταν και κάτι πιο… χαριτόβρυτο. Στα μπαράκια που έπρεπε να κλείνουν τα μεσάνυχτα η μουσική τελείωνε  με τον  αειθαλή εγερτήριο ύμνο  «θα τον μεθύσουμε τον ήλιο», και άλλα παρόμοια χιουμοριστικά  και καλοδιάθετα, που αποδείκνυαν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αποτυπωθεί στη λαϊκή μνήμη ως η εποχή της ξενοιασιάς και της ευωχίας.   

Το τελευταίο που είδαμε ήταν ένα χριστουγεννιάτικο γραφιστικό, βίντεο –  meme με το παραδοσιακό έλατο, τα αστέρια αλλά και ήλιους του ΠΑΣΟΚ με την ευχή «Χρόνια πολλά σε όλους, ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ να φωτίζει τα σπίτια σας»! Αδέσποτο χιουμοριστικό ήταν, δεν ήταν  επικοινωνιακό  προϊόν του ΠΑΣΟΚ. Το κακό βέβαια είναι ότι δεν ανταποκρίνεται και στην πραγματικότητα. Ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να

«φωτίζει» πολλά σπίτια. Η ισοπεδωμένη πορεία του μετά την πρώτη δειλή Άνοιξη, συνεχίζεται.

Μια ακόμη έρευνα, αυτή της  MARC για το  Πρώτο Θέμα  του δίνει ποσοστό πρόθεσης ψήφου 10,2% και 10,5% στην πρόθεση επί των εγκύρων (με υπεροχή της ΝΔ έναντι του  ΣΥΡΙΖΑ κατά 8,1%).  Ίδια ποσοστά έδιναν  όλες οι τελευταίες έρευνες και η κατωφερική πορεία οφείλεται στην υπόθεση Καϊλή. Αυτή  ήταν το συντριπτικό χτύπημα μετά από μια σειρά λαθών, ενώ η ίδια η αντιμετώπισή της  ήταν ένα ακόμη  λάθος.

Το άστρο του νέου αρχηγού είχε αρχίσει να χλομιάζει πριν από την εποχή της παρακολούθησης με την αδιευκρίνιστη θέση του περί συνεργασιών. Επιδεινώθηκε  με την εμμονική μονοθεματική ενασχόληση με την παρακολούθηση, παραποιώντας κιόλας την πραγματικότητα - κάτι που ο λαός έβλεπε. 

Ενώ η παρακολούθησή του (δεν ξέρουμε τους λόγους, ούτε ο ίδιος ζήτησε να τους μάθει) σταμάτησε με το που έγινε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, επέμενε ότι «παρακολουθούσαν τον αρχηγό του τρίτου κόμματος της Βουλής. Το ίδιο ισχυρίζεται και ο ΣΥΡΙΖΑ που τον σιγοντάρει δολίως για να του εκμαιεύσει την συναίνεση στην   περίπτωση  που έρθει πρώτο κόμμα.  Δικαιούται να το ελπίζει άλλωστε αφού ο  πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ  δήλωσε ότι θέλει τη ΝΔ στην αντιπολίτευση. Και επειδή με 10%  δεν θα γίνει κυβέρνηση, η μόνη δυνατή λύση είναι η συγκυβέρνηση με τη ΝΔ. Τρίτη δεν υπάρχει. 

Με αυτά και μ’ αυτά, είδε τα ποσοστά του να κατακρημνίζονται, όχι μόνο σε επίπεδο δημοτικότητας αλλά και στους δείκτες ποιότητας.  Ένας σοσιαλδημοκράτης αρχηγός με θητείαν εις τας Ευρώπας, στη δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΙ αξιολογείται  ως καταλληλότερος στους τομείς της  Οικονομίας και Ανάπτυξης από το…  7% των ερωτηθέντων, κάτω δηλαδή από το ποσοστό του κόμματος, με τον Μητσοτάκη στο 37% και τον Τσίπρα στο 26%!  Και ναι, είναι λογικό  ένας μη δοκιμασθείς να υστερεί έναντι δύο πρωθυπουργών,  αλλά το ποσοστό παραείναι χαμηλό. 

Ακόμη χειρότερα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής όπου το ΠΑΣΟΚ είχε δημιουργήσει παράδοση με τον Αντρέα. Τον εμπιστεύεται μόνο το… 4%, με τον Μητσοτάκη να λαμβάνει το ευπρόσωπο, αν όχι λεόντειο,    45% και τον Τσίπρα το 24% (ναι ο Τσίπρας της αποτυχίας των Πρεσπών!). 

Πολλοί λένε ότι οι χαμηλές πτήσεις Ανδρουλάκη   προεικάζουν το μέλλον του ΠΑΣΟΚ ως ένα ΚΚΕ του Κέντρου. Θεωρούμε ότι είναι αδύνατο να συμβεί. Το ΚΚΕ έχει ένα κοινό στρατευμένο με ιερή  προσήλωση στην κομμουνιστική ορθοδοξία, που θεωρεί το κόμμα ως το απόλυτο εργαλείο για την πραγμάτωσή της και την επικυριαρχία της επί γης. Το κόμμα και οι οπαδοί του αποτελούν «κλειστό κύκλωμα»,  με τις δικές τους αξίες ανεπηρέαστες από τους νέους καιρούς, με τη δική τους μυθολογία και μαρτυριολογία.

Το ΠΑΣΟΚ, παρά τις εκ των υστέρων  εύκολες «κατάρες»,  ήταν κόμμα της εποχής του, πλήρως ανοιχτό σε νέα ρεύματα ιδεών, ασχέτως αν κατά τη θητεία του παρήκμασε  και έγινε τροφείο «Ακηδων». Από  την ξέφρενη παροχολογία του εκμαυλίστηκε και μεγάλο μέρος του κοινού του,  που  βρήκε καταφύγιο στον ΣΥΡΙΖΑ.  Ωστόσο δεν θα εξαφανιστεί ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας. Χώρος πολιτικής ηθικής, θεσμικών αξιών,  δημοκρατικής απαίτησης και απεύθυνσης, που δεν καλύπτεται από τη ΝΔ (παρόλη την κεντρώα πολιτική Μητσοτάκη και 4-5 υπουργών) και ο οποίος φρικιά μπροστά  στην  ανερμάτιστη, τυχοδιωκτική,  πολιτικά αήθη ( κατά περίπτωση και σταλινίζουσα), εχθροπαθή και λούμπεν, πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κόσμος αυτός παραμένει προσηλωμένος στην   σοσιαλδημοκρατική κοσμοθεώρηση  αλλά δεν διέπεται με ιερή προσήλωση α λα ΚΚΕ, στο φερόμενο ως κόμμα της. Δεν θα περάσουν άλλα 60 χρόνια και το ΠΑΣΟΚ θα υπάρχει εν είδει ΚΚΕ. Άλλωστε  η σοσιαλδημοκρατία   ατενίζει το μέλλον, δεν είναι καθηλωμένη στο παρελθόν λιβανίζοντας οστεοφυλάκια ηρώων.  Ο χώρος θα υπάρχει ανεξαρτήτως κόμματος... 

 Γ. Σιδέρης-liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά