Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

Ο Τσίπρας βγάζει από το μπαούλο το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης -Τάζει αυξήσεις, “ρυθμίζει” χρέη


Με σκανδαλολογία και ριμέικ του προγράμματος της Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται να μπει από τη νέα χρονιά στο προεκλογικό ρινγκ ο Αλέξης Τσίπρας που ανασύρει από το μπαούλο μια πλειοδοτική λογική υποσχέσεων που περιλαμβάνει από αυξήσεις μισθών σε όλους, μειώσεις ΦΠΑ και ΕΦΚ μέχρι ρυθμίσεις χρεών και 13η σύνταξη.

Σε μια προσπάθεια να καταστεί ελκυστικός στους ψηφοφόρους που έχουν γυρίσει την πλάτη στον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας επανέρχεται στη λογική του προγράμματος της Θεσσαλονίκης μέσω του οποίου τον Σεπτέμβριο του 2014 είχε υποσχεθεί στους πάντες τα πάντα αρχής γενομένης φυσικά από το σκίσιμο των μνημονίων.

Ήταν η εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ θα χτυπούσε τα νταούλια και οι αγορές θα χόρευαν ενώ η Ευρώπη θα υποκλινόταν σε ένα αριστερό ηγέτη που θα την άλλαζε. Τα όσα ακολούθησαν γνωστά με την ελληνική λέξη kolotoumpa  να κάνει καριέρα διεθνή μέσα από

πρωτοσέλιδα του ξένου Τύπου και τους πολίτες της χώρας να αντιμετωπίζουν έναν ορυμαγδό αυξήσεων σε φόρους, μειώσεις μισθών και συντάξεων.


Ακόμη και η σημερινή σημαία του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μειώσεις σε ΦΠΑ και ΕΦΚ την εποχή της διακυβέρνησής του, όπως ο ίδιος δήλωνε, δεν θα προσέφεραν τίποτα αφού τις μειώσεις αυτές θα τις καρπώνονταν οι ολιγάρχες και οι μεσάζοντες.

Η κατάσταση όμως στην οποία βρίσκεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ με τα ποσοστά του παγωμένα και τον Αλέξη Τσίπρα να αδυνατεί να πείσει όχι ως προς την καταλληλότητά του ως πρωθυπουργός αλλά ως προς τη δυνατότητά του να πλησιάσει έστω και λίγο στα αποκαλούμενα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οδηγεί στον μονόδρομο των υποσχέσεων που καταλήγουν στο παλαιό γνωστό πρόγραμμα της Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν πληροφορίες, με την έναρξη της νέας χρονιάς ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει το πρόγραμμά του στο οποίο πέραν των μειώσεων σε ΦΠΑ και ΕΦΚ (η σχετική τροπολογία που κατέθεσε για να καλύψει το “παρών” στο market pass αποτελεί οδηγό σχετικών ανακοινώσεων) θα περιλαμβάνει υποσχέσεις για:

  1. Αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 880 ευρών (μέχρι πρότινος υποσχόταν αύξηση στα 800 ευρώ)
  2. Αύξηση 10%,  στους μισθούς στο δημόσιο τομέα
  3. Ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και προστασία της πρώτης κατοικία
  4. Επιστροφή των αναδρομικών, έστω και σε δόσεις, και της δέκατης τρίτης σύνταξης στους συνταξιούχους
  5. Ανακατεύθυνση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τη χρηματοδότηση νέου ΕΣΥ, αναπτυξιακής τράπεζας για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, περιφερειακής ανάπτυξης, παραγωγών και κτηνοτρόφων, ενεργειακών κοινοτήτων, στεγαστικής πολιτικής, δημόσιων πανεπιστημίων.

Σε όλα αυτά φυσικά πρέπει να προστεθεί και η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ και σειρά άλλων υποσχέσεων που έχει δώσει όλη αυτή την περίοδο όπως για παράδειγμα οι μισθοί των 2000 ευρώ για τους πρωτοδιοριζόμενους γιατρούς (με ο,τι αυτό συνεπάγεται για τους υπόλοιπους), οι μειώσεις στους αγρότες αλλά και οι υποσχέσεις για τον ΕΝΦΙΑ.

Βέβαια σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ έχει αποφύγει, τουλάχιστον προς το παρόν, να μιλά για κατάργηση μετά το φιάσκο της περιόδου 2015-2019 όπου αντι να τον καταργήσει καλούσε τους πολίτες να πράξουν το «πατριωτικό καθήκον» και να τον πληρώσουν. Μάλιστα προχώρησε και σε αύξησή του επιβάλλοντας παράλληλα και 27 καινούριους φόρους.

Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας θα κινηθεί, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά, σε δύο κατευθύνσεις. Παροχολογία και λασπολογία. Η πρώτη θα ανακοινωθεί υπό τη μορφή προγράμματος η δεύτερη είναι σε πλήρη εξέλιξη και φτάνει μέχρι και στην εκτόξευση  αχρείων χαρακτηρισμών σε βάρος του πρωθυπουργού. Άλλωστε στο πλαίσιο αυτής της κατεύθυνσης έχει δείξει ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως δεν ορρωδεί προ ουδενός αφού έχει φτάσει να επιχειρεί να εκθέσει τη χώρα σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο για κάθε ζήτημα που ανακύπτει.

Δεν είναι τυχαίο πως υπάρχουν φορές που οι παρεμβάσεις του γίνονται ακόμη και πρωτοσέλιδα στον τουρκικό τύπο τη στιγμή που ο Ερντογάν έχει καλέσει επισήμως τους Έλληνες ψηφοφόρους να καταψηφίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις εθνικές εκλογές.

 tomanifesto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά