Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022

Το γεγονός της χρονιάς – και του αιώνα


Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Μόνο το 2001 είχε κυριαρχήσει στην επικαιρότητα και στη ζωή των ανθρώπων με τόσο καταλυτικό τρόπο ένα γεγονός – τότε ήταν οι Δίδυμοι Πύργοι. Την τρομερή χρονιά που φεύγει, τέτοιο γεγονός είναι βέβαια ο πόλεμος στην Ουκρανία, που κλείνει αισίως 300 μέρες χωρίς τίποτα να προδιαγράφει το τέλος ή την έκβασή του.

Ο πόλεμος αυτός, που προκλήθηκε από την επίθεση της Ρωσίας και γρήγορα ενέπλεξε το σύνολο σχεδόν των χωρών, όχι άμεσα στο στρατιωτικό αλλά έντονα στο διπλωματικό, γεωστρατηγικό, οικονομικό και ψυχικό πεδίο, έβγαλε στην επιφάνεια εξελίξεις και συγχρόνως διαμόρφωσε καταστάσεις εντελώς νέες και απολύτως βαρυσήμαντες. Έδειξε ότι η κρατική επιθετικότητα μπορεί να πάρει, ακόμα και τον 21ο αιώνα, τον χαρακτήρα πολεμικής επιχείρησης, και μάλιστα προαναγγελθείσας. Ότι το βασικό στήριγμα μιας

τέτοιας ενέργειας, που μοιραία ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για παρόμοιες κινήσεις και «απαντήσεις», είναι η ύπαρξη, και σε πολλές περιπτώσεις η κυριαρχία, αυταρχικών ηγετών και καθεστώτων, που ως τώρα καθόριζαν υπόγεια και πλέον απειλούν ανοικτά τις μοίρες όχι μόνο των δικών τους λαών αλλά των λαών απανταχού της γης.

Οτι ο σύγχρονος γενικευμένος πόλεμος συνδυάζει χαρακτηριστικά του παλαιού (βομβαρδισμοί, μάχες εκ του συστάδην, χρήση συμβατικών όπλων, παγίδευση και εργαλειοποίηση αμάχων) με στοιχεία της τεχνολογικής επανάστασης που έχει εν τω μεταξύ λάβει χώρα (κυβερνο-κατασκοπεία και κυβερνο-επιθέσεις, πληροφόρηση και παραπληροφόρηση μέσω κοινωνικής δικτύωσης και «ψεύτικων ειδήσεων»). Οτι από έναν τέτοιο πόλεμο δεν μένει έξω η απειλή και ίσως και η χρήση της πυρηνικής ισχύος, την οποία η ανθρωπότητα θεωρούσε ότι είχε αφήσει πίσω της με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Οτι από όλα τα πιθανά «σενάρια», με βάση τους συσχετισμούς ισχύος και την πρότερη εμπειρία, επικρατούν τα λιγότερα «πιθανά» και πάντως εκείνα που μεγεθύνουν τον πόλεμο και την απαξία του: αντί για ασταμάτητη ρωσική προέλευση, υπέρτερη οργάνωση και πρωτοφανής ηρωισμός από τους αμυνόμενους Ουκρανούς, αντί για «χειρουργικά» χτυπήματα, καταφυγή στα εγκλήματα πολέμου, αντί για αναβίωση της ρωσικής ισχύος σε σοβιετικά επίπεδα, ένωση μιας διάσπαρτης και μάλλον σε παρακμή «Δύσης» σε έναν υπέρ της ελευθερίας και της Δημοκρατίας αγώνα. Αγώνα ο οποίος, σε πείσμα τής μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο πορείας, απαιτεί (και) στρατιωτικά μέσα: η επαναστρατιωτικοποίηση της Γερμανίας και της Ιαπωνίας, οι νέες κούρσες εξοπλισμού μεταξύ μεγάλων (ΗΠΑ, Κίνα) και περιφερειακών δυνάμεων, η καθημερινή συμβίωση των ανθρώπων με την πραγματικότητα του πολέμου αποτελούν το πιο απτό και συγχρόνως πιο βαθύ αποτύπωμα του ουκρανικού – και παγκόσμιου – δράματος.

Μπροστά σε ένα τέτοιο γεγονός, ωχριούν, παρά την αυτόνομη σημασία τους, όλα τα άλλα. Μέσα στο 2022 συνέβη η εξέγερση των πολιτών, και ιδίως των γυναικών, στο Ιράν του μουλάδων, η τραγικωμωδία της Βρετανίας με τρεις συνεχόμενους «γάμους» ανάξιων προσώπων (πρωθυπουργών) με την εξουσία και μία αλλά καλή κηδεία (της αιώνιας Βασίλισσας), η Συμφωνία – ή «συμφωνία» – της Γλασκώβης που επιχείρησε να ενισχύσει τον αγώνα της ανθρωπότητας κατά της κλιματικής αλλαγής, αλλά μάλλον έδειξε τα αδιέξοδά του, τον συνδυασμό, ίσως πιο έντονα από ποτέ, προόδου και οπισθοχώρησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κοινών βημάτων και απογοητεύσεων λόγω ατολμίας, εγγενούς πολυπλοκότητας και σκανδάλων. «Καταδικασμένα» όλα να μείνουν στη σκιά, και στην τέφρα, ενός πολέμου που αλλάζει την ανθρωπότητα μπροστά στα μάτια μας.

 Κ. Μποτόπουλος-in.gr

3 σχόλια:

  1. Συναμα τουτος ο πολεμος δειχνει οτι ο ψυχρος πολεμος και η αντιπαποτητα των πολιτικων συστηματων ποτε δεν χαθηκε !!
    Αν η Ουκρανια δεν ξεπερνουσε/παραββλεπε τα συμφωνηθεντα δεν θα ~χαμε τις σημερινες καταστασεις!
    Ο ψυχρος πολεμος ποτε μετα τον 2ο παγκοσμιο πολεμο δεν ειχε ξεχασθει και απαλειφθει, κατω απο τη σταχτη σιγοκαιγαν σπιθες που σημερα προκαλουν τοπικες /ακομα περιορισμενες πολεμικες αναλαμπες! Να ευχομαστε μη φουντωσουν οι τελευταιες, γινουν πυρκαγιες και παρασυρθει ολη η ανθρωποτητα σε τουτη τη διαμαχη Ρωσσιας/ Ουκρανιας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. .......
    Πού να σε κρύψω, γιόκα μου, να μη σε φτάνουν οι κακοί;
    Σε ποιό νησί του Ωκεανού, σε ποιάν κορφή ερημική;
    Δε θα σε μάθω να μιλάς και τ’ άδικο φωνάξεις.
    Ξέρω, πως θα ’χεις την καρδιά τόσο καλή, τόσο γλυκή,
    που μες στα βρόχια της οργής ταχιά θενα σπαράξεις.
    .......
    ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο 21ος αιωνας αργει να τελειωσει ακομα !!
    ΚΙ ΕΤΣΙ ο πολεμος Ρωσσιας /Ουκρανιας, μπορει μεν να ειπωθει ως το γεγονος της χρονιάς , να θεωρηθει ομως και ως το γεγονος του αιωνα , ειναι ακομα νωρις !!
    Ο 21ος αιωνας βρισκεται ακομα στην ανατολη του!! Η Κινα δε ακομα ωστοσο δεν καταφερε να ξεπερασει /περιορισει σε ορια την πανδημία COVID-19 , απο την οποια αποδεκατιζεται ο πληθυσμος της ! Γιαυτο ας περιμενουμε λιγο ακομα με τις προφητειες μας μετα Χριστον !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά