Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

Οι συνομιλίες και ο Ταϊφούν


Την Παρασκευή στις Βρυξέλλες συναντήθηκαν, υπό άκρα μυστικότητα, η κυρία Αννα-Μαρία Μπούρα, που είναι διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Ιμπραχίμ Καλίν, στενό συνεργάτη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το ενδιαφέρον σε αυτή τη συνάντηση ήταν η παρουσία του διπλωματικού συμβούλου του Γερμανού καγκελαρίου Ολαφ Σολτς. Προφανώς η Γερμανία, όπως φαίνεται από μια πρώτη εκτίμηση της καταστάσεως, αναλαμβάνει ρόλο μεσολαβητή για να αποκατασταθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Αυτή η προσπάθεια είναι εκ πρώτης όψεως θετική. Ποιος δεν θα ήθελε να πέσουν οι τόνοι και τελικά οι εκλογές και στην Ελλάδα και στην Τουρκία να διεξαχθούν μέσα σε ένα περιβάλλον χωρίς εντάσεις και απειλές; Ας σημειωθεί πως μπορεί οι προεκλογικές περίοδοι στις δύο χώρες να συμπέσουν, κάτι που ίσως δώσει στον Ερντογάν την ευκαιρία να οξύνει ακόμα πιο πολύ την κατάσταση. Υπάρχει μάλιστα ένα

σοβαρό ενδεχόμενο η Ελλάδα, για έναν κρίσιμο μήνα, να βρίσκεται με υπηρεσιακή κυβέρνηση, κάτι που προσφέρεται για μια τυχοδιωκτική ενέργεια εκ μέρους της Τουρκίας. Συνεπώς, κάθε πρωτοβουλία για ήρεμα νερά είναι δεκτή.

Η συνάντηση έγινε την Παρασκευή. Ενώ ακόμα οι σχολιαστές προσπαθούσαν να κάνουν μια κατ’ αρχάς εκτίμηση, ο Ρ.Τ. Ερντογάν έκανε μία από τις γνωστές επιθετικές δηλώσεις του, τορπιλίζοντας τις όποιες ελπίδες για μια σχετική εξομάλυνση της κατάστασης. Εκτός από το μοτίβο πως «μπορεί να έρθουν ξαφνικά ένα βράδυ», αναφέρθηκε και στον πύραυλο Ταϊφούν του οποίου την εμβέλεια μάλιστα θα τη διπλασιάσει φτάνοντας στα 1.000 χιλιόμετρα και «αυτό θα κάνει τους Ελληνες να χοροπηδούν».

Τις απαιτήσεις που έχει η Τουρκία καμία ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να τις ικανοποιήσει, γιατί η «γαλάζια πατρίδα» αποβλέπει στον περιορισμό της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο. Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά του Αιγαίου, κάτι που αποτελεί πλέον στρατηγικό στόχο των γειτόνων μας. Τούτων δοθέντων θα πρέπει να γνωρίζουμε τα όρια της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Στην καλύτερη περίπτωση θα έχουμε ένα μορατόριουμ, περιορισμένο χρονικά και τίποτα περισσότερο. Αν έχουμε επίγνωση αυτών των ορίων τότε θα είμαστε επιφυλακτικοί στις εκτιμήσεις μας και ρεαλιστές στις προσδοκίες μας.

 Σ. Μουμτζής-Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά