Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

Η Τσαπανίδου, η δημοσιογραφία και η «εισπήδηση» στην πολιτική


Υποκριτικό να ενοχλούνται κάποιοι με την επιλογή της Τσαπανίδου. Και τοξικό να τοποθετούνται κάποιοι σε «δικούς μας» και «δικούς τους»

Από την πρώτη ημέρα που γίνεται κανείς δημοσιογράφος, αυτό που μαθαίνει είναι το τσιτάτο «η δημοσιογραφία είναι ένα καλό επάγγελμα, αρκεί να φύγεις νωρίς». Και να ξέρεις πότε να φύγεις φυσικά…

Είναι μια παραλλαγή αυτού που είχε πει ο φασίστας Μουσολίνι «η δημοσιογραφία σε οδηγεί παντού, αρκεί να ξέρεις να την εγκαταλείψεις εγκαίρως».

Αν και δεν θα έπρεπε, η δημοσιογραφία, κυρίως στην Ελλάδα, έχει μια διπλανή πόρτα… Την πολιτική.

Λες και κάποιοι λειτουργοί του δημοσιογραφικού επαγγέλματος ξέρουν ότι μπορούν κάποια στιγμή στη ζωή τους να μεταπηδήσουν την πολιτική ωσάν να μη συμβαίνει τίποτε.

Νόμιμο μεν, ηθικό όμως;

Ένας πρώην πρωθυπουργός του Καναδά, ο Στίβεν Χάρπερ είχε πει ότι:

«Ο​​​​λοι ξέρουμε ότι οι δημοσιογράφοι γίνονται κακοί πολιτικοί. Ο πολιτικός πρέπει να μεταδίδει ένα μήνυμα, ο δημοσιογράφος νομίζει πως πρέπει να λέει πάντα την αλήθεια».

Κι όπως είχε πει σκωπτικά ο Λίντον Τζόνσον για να περιγράψει τη δημοσιογραφία: «Αν ένα πρωί περπατήσω επάνω στο νερό, την άλλη μέρα οι εφημερίδες θα γράφουν: Ο Πρόεδρος δεν μπορεί να κολυμπήσει».

Εχει ενδιαφέρον αυτή η μεταπήδηση ενός δημοσιογράφου στην πολιτική, αλλά και η υποκρισία που κατατρύχει τα κόμματα, ανάλογα με την περίσταση.

Αν ο δημοσιογράφος είναι «δικός μας», τότε είναι αντικειμενικός, δεν είχε προκαλέσει ποτέ, ήταν πάντα προοδευτικός, θα προσφέρει στην πατρίδα» και άλλα τέτοια έξυπνα κόλπα για να δικαιολογηθεί η «εισπήδηση» της πολιτικής στη δημοσιογραφία (ή μήπως το αντίθετο;)

Αν πάλι ο δημοσιογράφος που θα αφήσει το επάγγελμα για να πάει σε κάποιο κόμμα είναι αντίπαλος τότε είναι κατά βάση «πουλημένος, σκυλάκι της εξουσίας, υποκειμενικός, γιουσουφάκι του κόμματος, ΑΡΔάκι» και άλλα τέτοια όμορφα.

Το έχουμε ζήσει το σκηνικό ουκ ολίγες φορές στην Ελλάδα. Και φυσικά πείραξε πολλούς η χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Πόπη Τσαπανίδου θα είναι η νέα εκπρόσωπος του κόμματος.

Υποκρισία γιατί όλοι κάνουν τα ίδια.

Δεν κρίνουμε εδώ αν κάνουν σωστά οι δημοσιογράφοι που αναλαμβάνουν πολιτικές θέσεις.

Κατά την προσωπική μου γνώμη κάνουν κάκιστα. Από τη στιγμή που επιλέγεις να είσαι δημοσιογράφος και να υπηρετείς (υποτίθεται) την αλήθεια και την αντικειμενικότητα, δεν μπορείς να μεταπηδάς στην πολιτική.

Όμως, έτσι είναι τα πράγματα, γίνεται και θα συνεχίσει να γίνεται αυτή η μετακίνηση.

Το πρόβλημα είναι η υποκριτική ματιά με την οποία κρίνουν οι άλλοι τις επιλογές των αντιπάλων.

Για παράδειγμα, ο Αλέξης Τσίπρας εξευτέλιζε δημοσιογράφους που επέλεξαν να γίνουν πολιτικοί με τη Νέα Δημοκρατία αλλά ο ίδιος είχε ή έχει στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα δημοσιογράφους. Τον κ. Βαρεμένο, τον κ. Τριανταφυλλίδη, τον κ. Φίλη, τον κ. Αθανασίου, τη Δώρα Αυγέρη, τον Χρήστο Γιαννούλη, τον Νίκο Ξυδάκη, τον Γιώργο Κυρίτση, τον Γιώργο Καραμέρο, την Αννέτα Καββαδία κ.λπ. Μέχρι διοικητή στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έκανε δημοσιογράφο, τον κ. Γιάννη Ρουμπάτη.

Ολοι αυτοί ήταν αντικειμενικοί δημοσιογράφοι που μεταπήδησαν στην πολιτικοί ενώ οι άλλοι είναι ξεπουλημένοι;

Η ΝΔ από την πλευρά της έχει ουκ ολίγους δημοσιογράφους στους κόλπους της: Φ. Πιπιλή, Θ. Ρουσόπουλος, Γ. Λοβέρδος, Σ. Βούλτεψη, Μπ. Παπαδημητρίου, Κ. Γκιουλέκας, Α. Καραμανλή, Α. Αγάτσα, Δ. Μαρκόπουλος, Γ. Ανδριανός, Σ. Κεδίκογλου, Μ. Λαζαρίδης, Γ. Αμυράς, Χρ. Μπουκώρος, Μ. Σπυράκη, ο Δ. Τσιόδρας, Φ. Καρύδας αλλά και παλιότερα Π. Παναγιωτόπουλος, Ε. Λιβανίου, Γρ. Ψαριανός και άλλα ονόματα που ακούγονται για τα ψηφοδέλτια.

Για την αντιπολίτευση όλοι αυτοί είναι ξεπουλημένοι, όπως και για τη ΝΔ οι δημοσιογράφοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι «πληρωμένοι», «γιουσουφάκια», κι άλλοι ανοίκειοι χαρακτηρισμοί.

Να τελειώνουμε με το παραμύθι. Κάθε δημοσιογράφος που επιλέγει να γίνει πολιτικός έχει δικαίωμα.

Όμως, θα κουβαλά το παρελθόν του, τις θέσεις του ως δημοσιογράφος, τα γραπτά του και τα ρεπορτάζ του και θα κριθεί για όλα.

Για το αν πήρε κρατικές θέσεις, αν πληρώθηκε από κομματικό χρήμα, αν υπηρέτησε σε εργασία που συνδεόταν με κάποιο κόμμα κ.λπ.

Ο δημοσιογράφος δεν είναι όπως ο νομικός ή ο γιατρός ή ο μηχανικός. Έρχεται σε καθημερινή επαφή με την εξουσία, την κρίνει ή όχι και κρίνεται και ο ίδιος για την αντικειμενικότητά του.

Ως εκ τούτου, η επιλογή της Πόπης Τσαπανίδου για τη θέση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν θα έλεγα αναμενόμενη. Δεν έχει φθαρεί πολιτικά, είναι γνώριμο πρόσωπο, ξέρει τις τεχνικές της κάμερας και της επικοινωνίας.

Ποιος να έβαζε ο Τσίπρας; Έναν μηχανικό να του κάνει επικοινωνία; Μάλλον μαντάρα θα τα έκανε.

Και το ίδιο θα κάνει πιθανότατα και ο Μητσοτάκης στο δρόμο προς τις εκλογές.

Η υποκρισία είναι αυτή που ενοχλεί. Η τοξικότητα, οι «δικοί τους» και οι «δικοί μας».

Αν υπήρχε απαγόρευση σε δημοσιογράφους να γίνονται πολιτικοί να το συζητούσαμε. Αφού δεν υπάρχει, ας τους αφήσουμε να κάνουν τη δουλειά τους και θα κριθούν γι’ αυτήν και για το πόσο καλά την έκαναν. Πριν και μετά.

Τα στερνά τιμούν τα πρώτα, λέει ο λαός, όμως, και τα πρώτα μπορούν να τιμούν τα στερνά.

Πάντα με τραβούσε μια φράση του Αρη Αλεξάνδρου που κάλλιστα θα ταίριαζε στην πολιτική, τη δημοσιογραφία και τη… χώρα.

«Το μόνο που μας έμεινε
είν’ ένα τζάμι σπασμένο
κολλημένο βιαστικά
με τέσσερις λουρίδες μαχητικής αρθρογραφίας».

 Βασ. Κανέλλης-ΤΑ ΝΕΑ

6 σχόλια:

  1. Διαβάζω σήμερα τους διθυράμβους των μέσων του ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα μεταγραφή που θα ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό.
    Η Πόπη ρε παιδιά? Απο αυτή τη στημένη δημοσιογραφική λεμονόκουπα περιμένετε ανάσταση? Στη ποδοσφαιρική γλώσσα τη λέμε παλτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΠΟΥ Η ΑΛΕΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΙΑΡΙ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΣΟΥΝ ΤΑ ΜΠΑΛΑΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΦΑΕΙ

      Διαγραφή
    2. Μα τι κεφαλη πρεπει νασαι βρε παιδι μου, με τοσο υψηλο IQ (μοναδα μερησης της εξυπναδας )? Θαναι σιγουρα πανω κι απο κεινη που μετρηθηκε στα τσακαλια για να αντιλαμβανεσαι τα παντα , να απλοποιεις και να τα παρασταινεις ολα τοσο απλα!
      Πρεπει βεβαι ναχεις και καποιο κομπλεξ με τα γεννετικα σου οργανα , ετσι λενε τουχιστον οι σημερινοι ψυχολογοι, για οσους γραφουν /μηλουν για αυτα !
      Παντως με τετοια ατομα/τσακαλια κοντα στο Κουλη, η Ελλαδα συντομα θα απογειωθειι για αλλους οριζοντες ! Αιιντε στο καλο και καλη τυχη στον αστερισμο της Ομβριας οταν φθασεις !!

      Διαγραφή
    3. ΟΤΙ ΠΕΙΣ ΕΣΥ Κ. ΚΟΥΛΗ ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

      Διαγραφή
  2. Μια και μιλάμε για δημοσιογραφία , σήμερα το Spiegel ζήτησε συγνώμη για τις αθλιότητες που έγραφε εναντίον της χώρας μας για το δήθεν θάνατο της δήθεν Μαρίας που προκλήθηκε από το τσίμπημα του δήθεν σκορπιού στην δήθεν Ελληνική νησίδα του Εβρού , την οποία ο νεκροθάφτης των Ελλήνων συνταξιούχων Κατρούγκαλος την είχε εντοπίσει στο Ελληνικό κτηματολόγιο! Σήμερα αυτοί οι ανθέλληνες θα ζητήσουν συγνώμη, ή θα κρυφτούν πάλι στις τρύπες τους μέχρι το επόμενο επεισόδιο δυσφήμησης της χώρας μας.
    Ιδού δόξης λαμπρό για τη κυρία Τσαπανίδου να μας πει τις απόψεις της επί του θέματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τιποτα αλλο διαβασες για τον Κουλι στο Σπιεγκελ, σχετικα με το χρεος μας η για τις ομορφες αθηναιες βεντετες που στελνει στην Ευρωπαικη Ενωση αλα Καιλη και μας ξεφττελιζουν παγκοσμιως, νομιζοντας, οτι ευρωπαικη Βουλη ειναι πασαρελα οπου εναντι πολλων ευρω μεσα σε βαλιτσες μπορουν να ομιλουν, χειρωνομουν και
      να κουνιουνται, αποβλεποντας ετσι στο να παγιδεύσουν ευρωβουλευτες για τα αραβικα συμφεροντα!!

      Διαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά