Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022

Οι κίνδυνοι της προεκλογικής πλειοδοσίας


Για «αριστερούς του χαβιαριού» και για «φιλελεύθερους πολυτελείας» μίλησε ο κ. Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης, αντιδρώντας σε όσους του άσκησαν κριτική για το market pass. Την επιστροφή, δηλαδή, του 10% στα έξοδα τροφίμων που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός ως αντίδοτο στο άλμα του πληθωρισμού στη χώρα γύρω στο 10%.

Κατ’ αρχάς, ο μέσος όρος αυξήσεων στα τρόφιμα είναι πιο κοντά στο 20% απ’ ό,τι στο 10%, που είναι ο γενικός πληθωρισμός. Δεύτερον, αν πραγματικά η κυβέρνηση ήθελε να βοηθήσει τους πολίτες που δεν έχουν αρκετά χρήματα για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τροφίμων, θα έπρεπε να στραφεί στους μικροσυνταξιούχους, στους ανέργους και στους χαμηλόμισθους, και να τους δώσει μια γενναία στήριξη, και όχι 40 ευρώ στα 400 που ξοδεύουν για φαγητό.

Πράγματι, ένας μικροσυνταξιούχος, ένας άνεργος ή ένας χαμηλόμισθος που

βγάζει 800 ευρώ δυσκολεύεται να πληρώσει τον λογαριασμό στα τρόφιμά του και θέλει σοβαρή οικονομική στήριξη για να τα βγάλει πέρα – και όχι 10 ευρώ τη βδομάδα που του δίνει το market pass.

Οι οριζόντιες επιδοτήσεις είναι, ως γνωστόν, απολύτως άδικες, ιδιαίτερα μάλιστα όταν από αυτές επωφελούνται και εκατοντάδες χιλιάδες φοροφυγάδες –κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες– οι οποίοι δηλώνουν όλα τα τελευταία χρόνια –9 στους 10– ανώτατο εισόδημα 12.000 τον χρόνο! Μιλάμε για γιατρούς, δικηγόρους και άλλα τέτοια φοροδιαφεύγοντα ελεύθερα επαγγέλματα. Ισχυρίζονται μονίμως ότι έχουν εισόδημα 1.000 ευρώ τον μήνα, ενώ συνήθως πληρώνουν μεγαλύτερο ποσό μόνο για το ενοίκιο του γραφείου τους. Αξίζει, δε, να αναφερθεί ότι το 2021 ήταν –λόγω κορωνοϊού– μια πολύ ιδιαίτερη χρονιά στην οποία, όπως θα διαβάσετε στις οικονομικές σελίδες αυτού του φύλλου, ένας στους δύο εργαζομένους δήλωσε εισόδημα έως 5.000 ευρώ!

Οι οριζόντιες επιδοτήσεις είναι απολύτως άδικες, ιδιαίτερα μάλιστα όταν από αυτές επωφελούνται και εκατοντάδες χιλιάδες φοροφυγάδες.

Η κυβέρνηση λέει ότι τα περίπου 650 εκατομμύρια ευρώ που θα δώσει για το market pass δεν θα βγουν από τον προϋπολογισμό, αλλά από έκτακτη φορολογία που θα επιβάλει στα διυλιστήρια, τα οποία λόγω των διεθνών συνθηκών έχουν υπερκέρδη.

Αυτό είναι αλήθεια. Ωστόσο, επί της ουσίας, τα έκτακτα αυτά φορολογικά έσοδα θα μπορούσε η κυβέρνηση να τα διαθέσει σε κάποιες άλλες κοινωνικές ανάγκες αντί να τα μοιράσει στο 85% του πληθυσμού. Παραδείγματα πολλά: να χτίσει σε κάθε νησί του Αιγαίου μερικά δωμάτια για να μένουν οι δάσκαλοι και οι γιατροί του τοπικού κέντρου υγείας και του τοπικού σχολείου. Να βελτιώσει τις κτιριακές υποδομές σε κάποια νοσοκομεία της χώρας που είναι υπό κατάρρευση και, πάντως, είναι αδιανόητο να στεγάζουν ασθενείς στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. Να δώσει επειγόντως χρήματα ώστε να γίνουν προσλήψεις στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», για να μπορούν να χειρουργούνται τα παιδιά που έχουν ανάγκη μέσα σε λίγες ημέρες και όχι να υπάρχει λίστα αναμονής τεσσάρων ετών(!) για επείγουσες εγχειρήσεις («Καθημερινή», 20.12.2022).

Σημειώνεται επίσης ότι η επιδοματική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση αλλά και η προεκλογική πλειοδοσία μεταξύ των κομμάτων έσπρωξαν τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, να χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου στην έκθεση για τη νομισματική πολιτική που δόθηκε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα. Ο κ. Στουρνάρας μάλιστα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι τα μέτρα για τη στήριξη των ευάλωτων πολιτών θα πρέπει να ακολουθούν τα γνωστά τρία «T» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας: να είναι προσωρινά (Τemporary), στοχευμένα (Targeted) και ραμμένα στις ανάγκες της ομάδας στην οποία απευθύνονται (Taylored). Για να προσθέσει ότι μέτρα που αφορούν το 80% του ελληνικού πληθυσμού δεν μπορούν να ονομαστούν στοχευμένα.

Δυστυχώς, ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει, σε προεκλογική περίοδο, να ακούει επικρίσεις. Εχουμε, όμως, ακόμη τρεις μήνες μπροστά μας έως τις εκλογές. Και αν δεν ασκήσουμε από τώρα σκληρή κριτική για τις παροχές και τις υποσχέσεις όλων των κομμάτων, η χώρα –που παραμένει οικονομικά ανίσχυρη έπειτα από 10 χρόνια μνημονίων, αλλά και υπερχρεωμένη– μπορεί να βρεθεί ξανά, λόγω της προεκλογικής πλειοδοσίας, στο χείλος του δημοσιονομικού γκρεμού. Η κυβέρνηση, λοιπόν, να κάνει τη δουλειά της κι εμείς θα κάνουμε τη δική μας.

 Νότης Παπαδόπουλος-Καθημερινή

9 σχόλια:

  1. Ίσως είναι άσχετο με το θέμα του άρθρου, αλλά πολύ επίκαιρο με το σήμερα. Στις 24 Δεκεμβρίου 1984 στη ληστεία στην Εθνική Τράπεζα Κάτω Πετραλώνων ο Κουφοντίνας άνοιξε ένα κουτί γλυκών και προσέφερε γλυκό στον αστυνομικό του καταστήματος. Αντί αυτού έβγαλε το περίστροφο και εκτέλεσε σε ψυχρό αίμα τον αστυνομικό Χρήστο Μάτη. Ένα νέο παιδί 26 ετών, οικογενειάρχη, ένας από εμάς. Και όμως σύντροφοι το κόμμα σας πρωτοστάτησε στην απελευθέρωση αυτού του εγκληματία, αλλά δεν είχε χρόνο να αφήσει ένα λουλούδι 🌸 στο τάφο αυτού του νεκρού παιδιού ή να επισκεφτεί τη μάνα του, όπως έκανε με το λαμόγιο που δεν πλήρωνε τις πιστωτικές κάρτες της κλπ.
    Την επόμενη φορά πριν ψηφίσετε σκεφτείται βαθύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εισαι επικυνδινο στοιχειο χωρις ιχνος ντροπης πανω σου 2:24:00 μ.μ. EET!!
      Χρονιαρα μερα σημερα και να τολμας να την μαγαριζεις , γραφοντας και συνηγοροντας υπερ του Κουλη , τον μανταρινο, λες και δεν μεις οι υποληποι, εκτος απο σενα και οι του κομματο σου, δεν ειμαστε ελληνες!!

      Απο μενα χρονια πολλα και καλα στον καθε Ελληνα στην Ελλαδα και απανταχου στην οικουμενη οπου ζει κι αγωνιζεται για να πορευεται υπερηφανος και αλυγιστος στη ζωη , ωστε να δημιουργηθει και να μεγαλωσει και μορφωωσει τα παιδια του, ελληνοπουλα σωστα,ποτισμενα με τα ναματα της αθανατης κι υπερηφανης πατριδας μας !!

      Διαγραφή
  2. Αν είναι κάποιος που πρέπει να ντρέπεται είσαι εσύ που κατά κανόνα βρίζεις και επιτίθεσαι σε σχολιαστές απρόκλητα μάλιστα .
    Χθες επιτέθηκες σε μένα πάλι απρόκλητα και με θρασύτητα επικαλείσαι τις χρονιάρες μέρες ενώ εσύ που δεν σέβεσαι κανέναν και καμιά χρονιάρα μέρα. Γ. Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε μου μπορείς να ψηφίζεις όποιον θέλεις, ακόμη και τους υποστηρικτές του Κουφοντίνα. Εμείς πιστεύουμε στη δημοκρατία, όχι στα πιστόλια. Εγώ απλώς θεώρησα υποχρέωση μου να τιμήσω τη ψυχούλα του άτυχου Χρήστου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημοκρατία καί πιστόλια, μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην πεις, γιατί υπάρχει καί η άλλη όψη, Καλτεζάς, Γρηγορόπουλος και πρόσφατα ο νεαρός Ρομά, ήταν καί αυτοί παιδιά που είχαν όλο το μέλλον μπροστά τούς καί έφυγαν από πιστόλι αστυνομικού, το έγκλημα δεν έχει συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση οπότε καλό είναι να μήν γράφουμε ανοησίες και δε μπορώ να ακούσω ότι ο Ρομά έκλεψε η ο Γρηγορόπουλος έβρισε, ότι καί νά έγινε σε ποια προηγμένη υποτίθεται κοινώνια επιβάλλουμε το νόμο η τη δικαιοσύνη με την αφαίρεση ζωής? Οι νέες προκλήσεις τής κοινωνίας μας απαιτούν μεγάλη προσπάθεια, σοβαρή παιδεία, μόρφωσή, δικαιοσύνη και εκπαίδευση για να μη ζήσουμε ποτέ καταστάσεις ακραίες ως έθνος και κοινωνία .

      Διαγραφή
    2. Σε σενα επιτεθηκα ?Λες κι ειμαι σκυλος για να σε φαω ?? οχι δα!!
      Ειμαι Απαραδεκτος !!
      Παρε ψαρτι και μολυβι κι αρχισε να ξαναγραφεις !!

      Διαγραφή
    3. φιλε μου Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022 στις 3:45:00 μ.μ. ,, ,,,παρελειψα,με τα πολλα που γραφω, να σε συγχαρω για το καλογραμμενο, μεστο σχολιο σου !
      Συγχαρητηρια , καλη χρονια 2023! Θα σε διαβαζω με μεγαλη μου χαρα και τη Νεα χρονια ,2023!!!

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμε 5:32 σήμερα ξεπέρασες τα όρια ,οι ιδεοληψίες σου σε οδηγούν σε λάθος δρόμο. Τι σε νοιάζει εσένα ποιον στηρίζει ο κάθε σχολιαστής ποιος σε όρισε παιδονόμο των σχολίων.Κανείς δεν μίλησε για κανένα κ. Κούλη από τους σχολιαστές . Αν είναι κάθε φορά να επιτίθεσαι στους αρθρογράφους και στους σχολιαστές γιατί διαφωνείς με την ιδεολογία τους να το σκεφθείς λίγο καλύτερα σε κάνει απλά έναν πολιτικά φανατισμένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν ποιοτητα των σχολιων εδω εξαρταται απο τα δικα μου γραφωμενα και βεβαια
    θα παρω αποσταση για ενα διαστημα ,συμβαλλοντας στις συστασεις σας !
    Σημ.> Οταν, γραφει σε μενα ο 9:34:00 μ.μ./ Εμείς πιστεύουμε στη δημοκρατία, όχι στα πιστόλια./μπορεις κ. Βασιλη να καταλαβεις/καταγραψεις τι υπονοει, τι δηλητηριο ειναι αυτο που αμωλαει και πως το μεταφραζω εγω σαν παραληπτης ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά