Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Φρούριο το Αιγαίο: Τα Rafale «λοκάρουν» τους Τούρκους από την… Εύβοια!


Είτε έρθουν νύχτα είτε έρθουν μέρα, οι ισορροπίες πάνω από το Αιγαίο έχουν αλλάξει δραματικά. Και οι ελληνικές «Ριπές» προκαλούν ανησυχία και εκνευρισμό στους απέναντι.

Η διαρκής προσθήκη νέων Rafale (“Ριπή”) στον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας (σε λίγο παραλαμβάνουμε και το 11ο και έπεται συνέχεια) έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα πάνω από το Αιγαίο. Και έχει “θορυβήσει” τους Τούρκους επιτελείς, οι οποίοι βλέπουν με τρόμο να αλλάζουν οι τακτικές μάχης πάνω από το Αιγαίο.

Όπως λένε άνθρωποι που παρακολουθούν από κοντά την εκπαίδευση των Ιπταμένων μας στα νέα αεροπλάνα και την ενσωμάτωσή τους στο πεδίο όπως έχει διαμορφωθεί πάνω από το Αιγαίο, τα νέα Rafale αποτελούν ένα ανυπέρβλητο στρατηγικό πλεονέκτημα για την χώρα μας.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, οι Έλληνες πιλότοι είναι σε θέση πια να “κλειδώσουν στόχο” από

πολύ μακριά. Μάλιστα αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι μπορούν να λοκάρουν τα Τούρκικα F16 χωρίς να χρειάζεται να απομακρυνθούν από την… Εύβοια.

Μπορεί να ακούγεται ως υπερβολικό, όμως είναι μία πραγματικότητα, καθώς τα Rafale με τα ηλεκτρονικά τους συστήματα, αποδεικνύονται στην πράξη όπλα σχεδόν πέμπτης γενιάς. Τα οποία παρέχουν την δυνατότητα στους χειριστές μας να εκμεταλλευτούν στο έπακρο όλα τα σύγχρονα όπλα, όπως τους πυραύλους Meteor, που είναι πλέον ο φόβος και ο τρόμος των Τούρκων πιλότων.

H υπεροπλία που διαμορφώνεται με τα Rafale έχει γίνει αντιληπτή πλέον και από τις ασκήσεις που γίνονται μεταξύ των νέων αποκτημάτων της Π.Α. με τα δικά μας F-16 διαφόρων τύπων. Μία προσομοίωση η οποία ανταποκρίνεται στην πραγματική κατάσταση πάνω στο Αιγαίο, καθώς τα αμερικάνικα αεροπλάνα αποτελούν το βασικό κορμό της Τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Σε όλες τις έως τώρα “αερομαχίες”, το Rafale έχει τεράστιο πλεονέκτημα έναντι των F-16 κάθε τύπου. Αν και το F-16 φαίνεται να είναι πιο ευέλικτο σε κλειστές αερομαχίες, η δύναμη πυρός του Rafale το καθιστά πολύ πιο ισχυρό ως όπλο. Παράλληλα λόγω των πτητικών του χαρακτηριστικών και των canards έχει πολλές δυνατότητες για σύνθετους ελιγμούς υψηλών g που δεν μπορούν να ακολουθήσουν τα F-16.

To σημαντικότερο πάντως πλεονέκτημά του είναι το εξελιγμένο ραντάρ AESA το οποίο του επιτρέπει να “κλειδώνει” στόχο γρήγορα και σε μεγάλη απόσταση. Όπως λένε όσοι γνωρίζουν, σε ακτίνα 60 χιλιομέτρων δεν υπάρχει περίπτωση να επιβιώσει κάποιο αντίπαλο μαχητικό απέναντι σε έναν Meteor που έχει εκτοξευθεί από Rafale.

Όπως είναι προφανές, το Rafale είναι ένας πραγματικός game changer για το Αιγαίο. Και μαζί με τα F-16 Viper αποτελούν πλέον έναν ανίκητο συνδυασμό, που έχει αλλάξει δραστικά υπέρ της Ελλάδας τις ισορροπίες στο Αιγαίο.

Το να μπορείς να κλειδώσεις τον στόχο μόλις αφήσεις τον διάδρομο στην Τανάγρα μοιάζει με όνειρο που έγινε πραγματικότητα για τους Έλληνες πιλότους. Και εφιάλτης για όσους σχεδιάζουν να έρθουν βράδυ. Με φόρα…

 www.newsauto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά