Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

Οι πρόσφυγες, η μικρή Μαρία και ο σκορπιός

 

Θεέ μου, από ποιους γλιτώσαμε!

Το θέµα είναι γνωστό και κρατήθηκε στην επικαιρότητα από τα μέσα Αυγούστου μέχρι τον Ιανουάριο 2023, όταν αποκαλύφθηκε η πλεκτάνη. Αρέσκομαι να γράφω για θέματα που έχουν χάσει την επικαιρότητά τους, ώστε με την πολυτέλεια του χρόνου να τα επισκέπτομαι ξανά με εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Πριν όμως πάμε στο θέμα μας, σαν εισαγωγή, θέλω να σας χαλαρώσω με μια αληθινή και διασκεδαστική ιστορία.

Ο μεγάλος κωμικός Peter Sellers και ο σκηνοθέτης Blake Edwards συνεργάστηκαν πολλές φορές σε πολλές επιτυχημένες ταινίες, μεταξύ των οποίων ήταν το περίφημο The Party και τις διάφορες περιπέτειες του Pink Panther. Οι σχέσεις τους όμως ήταν πολύ κακές, με αποτέλεσμα να τσακωθούν πολλές φορές. Από την άλλη, οι παραγωγοί βλέποντας την τεράστια εμπορική επιτυχία των έργων, ήθελαν συνεχώς νέα έργα και τους πίεζαν να τα βρούνε μεταξύ τους. Σε κάποια στιγμή όμως τα τσούγκρισαν για τα καλά, σε σημείο που δεν είχαν πλέον καμία επαφή.

Στην απελπισία τους οι παραγωγοί ή ο ίδιος ο Blake Edwards (δεν έχει καμία σημασία), σκέφτηκαν ένα «κόλπο» για να θερμάνουν ξανά τις σχέσεις τους. Ο Peter Sellers ήταν φανατικός οπαδός του μυστικισμού, των medium και συμμετείχε σε πολλές συνεδριάσεις πνευμάτων (seances). Μάλιστα, λέγεται ότι

ο αστρολόγος του Maurice Dandruff, κυριολεκτικά καθόριζε τη ζωή του, ώστε ο Peter Sellers δεν εμφανιζόταν στο plateau αν δεν ήταν ευνοϊκό το ωροσκόπιό του! Χρημάτισαν τον Dandruff ώστε να πείσει τον Sellers ότι πρέπει να τα ξαναβρεί με τον Blake Edwards. Πράγματι, ο αστρολόγος με διάφορα κόλπα έβγαλε στον Sellers την προτροπή «ότι το μέλλον του είναι στενά συνδεδεμένο με κάποιον που το όνομα αρχίζει με τα γράμματα ΒΕ», παραπέμποντας φυσικά στον (B)lake (E)dwards.

Να όμως που «λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο» και αρκετές φορές τα καλύτερα σχέδια καταλήγουν σε φιάσκο! Την ίδια εποχή ο Peter Sellers είχε γνωρίσει την (B)ritt (E)klant, και θεώρησε ότι το ΒΕ αφορά αυτήν, την οποία παντρεύτηκε και καταστράφηκε η ζωή και των δύο.

Θα διερωτηθείτε φυσικά, τι σχέση έχει η ιστορία αυτή με τη μικρή Μαρία και τον σκορπιό. Τεράστια. Η ιστορία της μικρής Μαρίας δεν είναι «fake news», όπως λέγεται, αλλά ένα καλοστημένο «sting», το οποίο όμως κατέληξε σε φιάσκο, όπως και η ιστορία του Peter Sellers. Ελάτε να δούμε τους πρωταγωνιστές, τα «θύματα», τους χρήσιμους αφελείς και τους καλοθελητές αυτής της καλοστημένης παγίδας, που δυσφήμησε τη χώρα μας στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, αλλά επιπλέον δημιούργησε τεράστιο διχασμό μεταξύ της κυβέρνησης από τη μια και των κομμάτων της αντιπολίτευσης από την άλλη.

– Γιώργος Χρηστίδης: Δημοσιογράφος. Είναι ο ανταποκριτής του Der Spiegel στην Ελλάδα, ο οποίος πρώτος ανέδειξε το θέμα. Εχει βραβευθεί για την ερευνητική δημοσιογραφία και αντιγράφω από την ανάρτησή του στο Facebook: «Υπερήφανος και συγκινημένος για το ευρωπαϊκό βραβείο ερευνητικής δημοσιογραφίας που πήραμε η ομάδα από το Der Spiegel, […] που δουλέψαμε στο ρεπορτάζ για τον ρόλο της Frontex στις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο. […] Υπερήφανος και για όλη την ομάδα ταλαντούχων, ηθικών, εργατικών και πάνω από όλα φίλων συναδέλφων που δουλέψαμε ατέλειωτες ώρες μαζί».

– Baidaa al Saleh: Πρωταγωνίστρια στην ιστορία μας. Εμφανίζεται σαν πρόσφυγας από τη Συρία, μαζί με όλους τους υπόλοιπους. Διέθετε (μόνο αυτή) κινητό τηλέφωνο με power bank ώστε να μπορεί να επικοινωνεί αδιάκοπα και η οποία συντόνιζε τις κινήσεις των προσφύγων και επικοινωνούσε πληροφορίες για τους μετανάστες στον υπόλοιπο κόσμο.

– Γερμανικό περιοδικό Der Spiegel: Πρώτο το περιοδικό αυτό υιοθέτησε το ρεπορτάζ και κατήγγειλε την Ελλάδα.

– Σύριζα: Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που έκανε σημαία του την ιστορία της μικρής Μαρίας και τόσο σαν κόμμα αλλά και οι βουλευτές του κατηγόρησαν την ελληνική κυβέρνηση για αναλγησία.

– Στέλιος Κούλογλου και Δημήτρης Παπαδημούλης: Ευρωβουλευτές του Σύριζα που κατήγγειλαν την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

– «Αυγή» και «ΕφΣυν»: Εφημερίδες προσκείμενες στον Σύριζα που έκαναν το θέμα πρωτοσέλιδο. «Εβρος – Θάνατος 5χρονης / Τα δεξιά τρολ απέδειξαν ακόμα μία φορά τη χυδαιότητά τους» (16.8.22), «Εβρος SOS: Νεκρή προσφυγοπούλα από τσίμπημα σκορπιού, κινδυνεύει η αδελφή της» (9.8.22).

– Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και HumanRights360: ΜΚΟ που κατήγγειλε την Ελλάδα στον Αρειο Πάγο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Υπάρχουν και άλλοι που έπαιξαν κάποιο ρόλο στη σκηνοθετημένη αυτή ιστορία, όπως η δημοσιογράφος Βασιλική Σιούτη, η οποία πρώτη ανέδειξε το ψέμα και ο διάσημος «διασώστης» Ιάσων Αποστολόπουλος, που είναι πάντα πρώτος για να κατηγορήσει την πατρίδα του και ορισμένοι άλλοι που προς το παρόν δεν μας αφορούν. Ελάτε τώρα να δούμε τι γνωρίζουμε ύστερα από τόσους μήνες και ο καθένας μας ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Η Baidaa al Saleh δεν ήταν πρόσφυγας, αλλά μέχρι τις 10 Ιουλίου 2022 ζούσε στη Γερμανία και σαν influencer αναρτούσε συνεχώς στο Instagram, όπου είχε 24,5 χιλιάδες ακολούθους, μεταξύ των οποίων ο… Γιώργος Χρηστίδης (ΓΧ), δηλαδή ο δημοσιογράφος που έστειλε το θέμα στο περιοδικό Der Spiegel. Το αβίαστο συμπέρασμα είναι ότι ο ΓΧ γνώριζε από την πρώτη στιγμή ότι όλη η ιστορία είναι παραμύθι. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να στείλει το κατασκευασμένο ρεπορτάζ του στο περιοδικό.

Η Baidaa al Saleh, την οποία φωτογράφισε η Βασιλική Σιούτη στο ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης), φαίνεται ολοκάθαρα να έχει άψογα περιποιημένα νύχια. Δεν βρέθηκε κάποιος να διερωτηθεί πώς διατηρήθηκαν τέλεια τα νύχια της μέσα στις κακουχίες και τους βάλτους; Η κυρία αυτή έπειτα από λίγες μέρες εξαφανίστηκε από το ΚΥΤ και βρέθηκε στη Γερμανία. Πού βρήκε ταξιδιωτικά έγγραφα; Μήπως τα είχε πάντοτε μαζί της;

Σύζυγος της Baidaa al Saleh. Αντιγράφω από τη «Real News» της 19/2/2023: «Σε κύκλωμα διακίνησης ο σύζυγος της Μπάιντα. Τι ερευνούν οι ελληνικές Αρχές για τον Σύρο σύζυγο…». Σύμπτωση;

Ο υπουργός Νότης Μηταράκης, στη συζήτηση για την ψήφο δυσπιστίας, δήλωσε ότι στις δύο ΜΚΟ που κατηγόρησαν την Ελλάδα για την περίπτωση της μικρής Μαρίας, υπάρχουν στελέχη του Σύριζα. Η εφημερίδα «Απογευματινή» πήγε ένα βήμα παραπάνω. Αποκάλυψε ότι η συνιδρύτρια της ΜΚΟ HumanRights360, Ελένη Τάκου, υπήρξε και διευθύντρια του γραφείου δύο υπουργών Μετανάστευσης του Σύριζα, της Τασίας Χριστοδουλοπούλου και του Γιάννη Μουζάλα. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η ΜΚΟ HumanRights360, επί Σύριζα διεκδίκησε 24 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα ΕΑΑ Grants. Στενές σχέσεις τρίτου τύπου.

Το περιοδικό Der Spiegel σε δύο δόσεις αφαίρεσε από τις ιστοσελίδες του την ιστορία των 38 προσφύγων, δηλώνοντας ότι δεν ανταποκρίνεται στα γεγονότα. Αντιγράφω: «[…] Το αρμόδιο γραφείο αξιολόγησε πολλά εσωτερικά έγγραφα, βίντεο και φωτογραφίες με μεταδεδομένα, πρωτόκολλα συνομιλιών, e-mails, αρχεία audio, δορυφορικές λήψεις και άλλα έγγραφα, μίλησε με πολλούς εμπλεκομένους και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πράγματι κάναμε λάθη.[…]»

Ο επίσημος Σύριζα ουδέποτε παραδέχτηκε το λάθος του. Στελέχη του μάλιστα αρνούνται την πραγματικότητα. Ο Σπίρτζης δήλωσε με βεβαιότητα ότι η νεκρή Μαρία υπήρξε γιατί… έβγαλε ανακοίνωση ο Σύριζα για το θέμα! Αυτός ο άνθρωπος ήταν πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου και υπουργός. Ο Κώστας Γαβρόγλου, υπουργός Παιδείας του Σύριζα, δήλωσε με τη σειρά του: «[…] Χρειάζεται συγγνώμη για κάτι που έγινε; […]».

Την κοτσάνα για το θέμα την κέρδισε άνευ συναγωνισμού η εκπρόσωπος Τύπου του Σύριζα, Πόπη Τσαπανίδου, η οποία δικαιολόγησε τη μεταστροφή της για το θέμα λέγοντας περίπου τα ακόλουθα: […] οι δημοσιογράφοι δεν είναι ερευνητές και ακουμπούν τα θέματα επιδερμικά και γι’ αυτό και η ίδια έλεγε αυτά που έλεγε. Ενώ τώρα που οι… ερευνητές και οι… ειδικοί του ΣΥΡΙΖΑ της έδωσαν πληροφορίες είδε τα πράγματα διαφορετικά. Πιο βαθιά, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά […].

Θεέ μου, από ποιους γλιτώσαμε!

ΥΓ. Θέλω να σας δώσω και μια χρήσιμη πληροφορία. Αφού έχουμε τόσους πολλούς σκορπιούς στην Ελλάδα, καλό είναι να το εκμεταλλευτούμε. Η τιμή του δηλητηρίου του σκορπιού είναι 10 εκατ. δολάρια ανά λίτρο! Εμπρός μοντέρνοι χρυσοθήρες, κυνηγήστε τους σκορπιούς της Ελλάδας να γλιτώσουν οι μικρές Μαρίες και εμείς από τις ανοησίες.

 Ανδρέας Δρυμιώτης - σύμβουλος επιχειρήσεων.

Καθημερινή

 

1 σχόλιο:

  1. αυτη την αντεθνικη συμμορια τωρα ειναι ευκαιρια που φαγωνονται σαν τα σκυλια να την στειλουμε πισω στο 3%

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά