Ένας από τους βασικούς παράγοντες που συνυπολόγιζε ο πρωθυπουργός στον καθορισμό της ημερομηνίας των βουλευτικών εκλογών ήταν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι φόβοι για το ενδεχόμενο πολεμικού επεισοδίου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ήταν υπαρκτοί, λόγω της καλλιεργούμενης έντασης από την πλευρά των γειτόνων μας. Αίφνης, ένας φονικός σεισμός ανέτρεψε αυτό το σκηνικό. Σήμερα ουδείς συζητά για ένα τέτοιο επεισόδιο και από τη σκέψη του πρωθυπουργού βγήκε αυτή η παράμετρος. Επιπροσθέτως, είναι άγνωστες οι συνέπειες αυτού του σεισμού, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, στη διαμόρφωση της πολιτικής της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας.
Παρατηρούμε δηλαδή πώς ένα απρόβλεπτο γεγονός, μια φυσική καταστροφή στην προκειμένη περίπτωση, επηρεάζει καταστάσεις και διαμορφώνει νέες ισορροπίες. Η Ιστορία, πρόσφατη και παλαιότερη, είναι γεμάτη από παρόμοια περιστατικά που διαμόρφωσαν ένα νέο πολιτικό τοπίο. Αναφέρω χαρακτηριστικά την περίπτωση των
πλημμυρών στη Γερμανία το 2002, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, τότε που τα άμεσα αντανακλαστικά του Γκέρχαρντ Σρέντερ ανέτρεψαν τα προγνωστικά και το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα νίκησε στις εκλογές. Ή να αναφέρω τον τραγικό και απροσδόκητο θάνατο του βασιλέως Αλεξάνδρου τον Οκτώβριο του 1920, σε ηλικία 27 ετών, που επηρέασε δραματικά τις μετέπειτα εξελίξεις.Τέτοια γεγονότα ανατρέπουν σχεδιασμούς, διαμορφώνουν νέους συσχετισμούς δυνάμεων και κυρίως δίνουν την ευκαιρία στους παίκτες, που είναι ικανοί να αντιληφθούν άμεσα τη νέα κατάσταση, να επικρατήσουν. Γιατί αυτό που μετράει στην αντιμετώπιση του απρόβλεπτου είναι η ετοιμότητα στην αντίδραση. Οταν ένας καλοδουλεμένος σχεδιασμός ανατρέπεται, είναι λογικό να επικρατήσει αρχικά μια αμηχανία, καθώς όλοι βρίσκονται μπροστά σε μια κατάσταση που δεν φαντάζονταν ποτέ ότι μπορούσε να εμφανιστεί. Αλλωστε οι σχεδιασμοί είναι αδύνατον να συμπεριλάβουν την εμφάνιση του τυχαίου. Εκείνο που διακρίνει τον ικανό παίκτη είναι η ταχύτητα προσαρμογής και η αντίληψη, σε πρώτο χρόνο, των δυνατοτήτων που διαμορφώνουν οι νέες συνθήκες. Ο Σρέντερ, αν δεν παρατούσε την προεκλογική του εκστρατεία για να βάλει τις γαλότσες, ώστε να μαζέψει και αυτός μαζί με τα συνεργεία τις λάσπες, δεν θα κέρδιζε τις εκλογές.
Ο απρόβλεπτος παράγοντας είναι που καθιστά την Ιστορία τόσο γοητευτική, αλλά τις περισσότερες φορές αποδεικνύεται καταστροφικός για τους ανθρώπους.
Σ. Μουμτζής-Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.