Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Κι αν ο Τσίπρας χάσει τον Ανένδοτο;


 

Μιλώντας στο Περιστέρι ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε με σαφήνεια το δίλημμα: «Δημοκρατία ή Νέα Δημοκρατία». Καλό. Πιασάρικο. Και τόσο εύληπτο που ο κομματικός οπαδός το τυλίγει για το σπίτι ή το καφενείο.

Και έτσι θα πάμε μέχρι τις εκλογές. Ο Τσίπρας θα διακηρύσσει με κάθε ευκαιρία ότι το κυβερνών κόμμα υπονομεύει τη Δημοκρατία και έχει οδηγήσει τη χώρα σε εκτροπή. Ανένδοτος. Το ερώτημα είναι τι θα πει έτσι και η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις εκλογές. Διότι τότε τα πράγματα θα σοβαρεύσουν επικίνδυνα. Αν ένα κόμμα που υπονομεύει τη Δημοκρατία επικρατήσει στις κάλπες, τότε κατά τη λογική του Τσίπρα, υπάρχουν μόνο δύο εκδοχές. Είτε ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων συμμετέχει συνειδητά στην εκτροπή του πολιτεύματος, είτε η ΝΔ θα έχει κλέψει τις εκλογές.

Βέβαια αυτά που λέγονται πριν από την κάλπη είναι σαν τα λόγια που ακούγονται στο σεξ:

δεν πρέπει να τα παίρνεις ποτέ τοις μετρητοίς. Αν επικρατήσει η ΝΔ, το πιθανότερο είναι να βγει ο Τσίπρας και να δηλώσει ότι σέβεται την ετυμηγορία του ελληνικού λαού και ο ίδιος θα μείνει στις επάλξεις του δημοκρατικού αγώνα. Δεν θα είναι εύκολο, ειδικά αν επί τρεις μήνες λούζεις τον αντίπαλο με αιτιάσεις περί παρακράτους και υπονόμευσης του πολιτεύματος. Εχει βέβαια διαθέσιμο και τον δρόμο του Τραμπ: να βγει και να δηλώσει ότι το αποτέλεσμα ελέγχεται ως προϊόν μεθοδεύσεων, έχοντας και από δίπλα κανένα Σπίρτζη σε ντουέτο με τον Πολάκη. Ομως όχι, δύσκολα θα έφτανε ως εκεί.  Τελείωσαν οι εκλογές, σηκωνόμαστε από το κρεβάτι, κάνουμε τσιγάρο. Αλλά έχουμε αφήσει τον ψηφοφόρο να σκέφτεται με το κεφάλι στο μαξιλάρι.

Και εδώ μπαίνει το κρίσιμο ερώτημα. Αν ο Τσίπρας επί τρεις μήνες κάνει Ανένδοτο και στο τέλος χάσει τις εκλογές, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι ένα κομμάτι των ψηφοφόρων του θα έχει αμφιβολίες για την αυθεντικότητα του αποτελέσματος. Διότι όταν είσαι επί τρεις μήνες με τη σημαία στο χέρι, ακούγοντας τον αρχηγό να λέει ότι έρχεται η πολιτική που θα αποκαταστήσει τη Δημοκρατία, είναι κομμάτι δύσκολο να δεχθείς ένα αποτέλεσμα που θα διαψεύδει τις προσδοκίες σου.

Προς Θεού, δεν υπαινίσσομαι ότι θα βγουν συριζαίοι στον δρόμο ή θα επιχειρήσουν να μπουκάρουν στη Βουλή. Ομως ένα κομμάτι των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θα πιστεύει ότι κάτι δεν πήγε καλά στην κάλπη. Ταυτοχρόνως μπορεί να διαβάζει και να αναπαράγει στα social διάφορα ύποπτα που, υποτίθεται, έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Αυτό, λοιπόν, που σπέρνει τώρα ο Τσίπρας, είναι η αμφισβήτηση του αποτελέσματος σε περίπτωση νίκης της Νέας Δημοκρατίας. Δεν θα το κάνει ο ίδιος, αλλά η αμφιβολία θα καρπίσει στην κοινωνία. Και θα μείνει εκεί, καλλιεργώντας ερείσματα διχαστικού κλίματος.

 Κων. Γιαννακίδης-protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά