Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

Προοδευτική κυβέρνηση ηττημένων;


Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις τους επιμένουν πως το κόμμα τους δεν είναι παρακολούθημα κανενός, ήταν είναι και θα είναι αυτόνομο.

Έχουν δίκιο, μόνο που η αυτονομία του δεν αμφισβητήθηκε ποτέ. Το ερώτημα από την αρχή ήταν τι θα κάνει μετά τις εκλογές, κι ακόμα δεν έχει δοθεί καθαρή απάντηση. Αντιθέτως μάλλον επικρατεί σύγχυση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η τελευταία συνέντευξη Ανδρουλάκη στην Καθημερινή. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στις μετεκλογικές συνεργασίες διατυπώνοντας δύο συγκεκριμένες θέσεις. Η πρώτη ότι αν το κόμμα δεν βγει ισχυρό από τις κάλπες τότε δεν πρόκειται να συνεργαστεί με κανέναν. Η δεύτερη, σε συνέχεια της άποψης του ότι κυβέρνηση πρέπει να βγει από την πρώτη Κυριακή, ότι είναι λάθος και ακύρωση του νόμου για την απλή αναλογική, η θέση του κ. Τσίπρα ότι δεν θα επιδιώξει κυβέρνηση «ηττημένων».

Αυτή η τελευταία διατύπωση θα μπορούσε και να ερμηνευτεί ή να παρερμηνευτεί, ως πρόσκληση στον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία. Κι αυτό επειδή η Νέα Δημοκρατία έχει θέσει επίσημα ως στόχο την αυτοδυναμία τη δεύτερη Κυριακή. Με άλλα λόγια μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι διαθέσιμος την πρώτη Κυριακή, κι ο κ. Ανδρουλάκης διευκρίνισε ότι το να έρθει δεύτερος, δεν είναι λόγος για να μη σχηματιστεί κυβέρνηση. Με «προγραμματική συμφωνία» φυσικά, ότι και αν μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο.

Όσο για το ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα συνεργαστεί αν δεν πάρει υψηλό ποσοστό, μόνο ερωτήματα προκαλεί, γιατί βέβαια αναιρεί τη θέση ότι θα πρέπει να βγει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή. Αν πιστεύεις στην απλή αναλογική και στη συνεργασία, τότε οφείλεις να αποδεχθείς και τις επιλογές των ψηφοφόρων. Δεν μπορεί να λες θα συνεργαστώ μόνο αν πάρω πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσοστό. Αυτό και αν θα ήταν ακύρωση του εκλογικού νόμου.

Στη σύγχυση συνέβαλε και η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου για το γεύμα που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα. Προφανώς δεν μπορεί να αποτελούν αντικείμενο κριτικής οι κοινωνικές σχέσεις μεταξύ πολιτικών. Ο Γιώργος ωστόσο δεν περιορίστηκε σε αυτό. Μας εξήγησε ότι δεν συνωμοτούν όσοι είναι συνεπείς στις θέσεις που εκφράζουν δημόσια. Και βέβαια όλοι θυμούνται τη θέση που έχει διατυπώσει δημόσια ότι στρατηγικός αντίπαλος είναι η δεξιά και η συντήρηση.

Στην τελευταία, ομολογουμένως, περιλαμβάνει και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς ωστόσο ότι αυτό το εμπόδιο μπορεί να ξεπεραστεί για χάρη μιας «προοδευτικής» κυβέρνησης. Ο μικρός καυγάς που ακολούθησε με τη Νέα Δημοκρατία και η ανταλλαγή δηλώσεων, απλώς ενίσχυσε την εντύπωση για το πώς πραγματικά αντιμετωπίζει το ζήτημα των συνεργασιών ο πρώην πρωθυπουργός.

Όλα αυτά βέβαια θα μπορούσαν να θεωρηθούν πρόωρα. Ανεξαρτήτως από τα όσα λένε σήμερα τα κόμματα, τα ίδια τα εκλογικά αποτελέσματα θα υπαγορεύσουν τις εξελίξεις. Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι αν βγαίνουν τα κουκιά, ότι και αν λέει ο κ. Τσίπρας, η πίεση να σχηματιστεί «προοδευτική» κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή θα είναι μεγάλη. Η διαβεβαίωση του κ. Τσίπρα ότι δεν θα σχηματίσει κυβέρνηση ηττημένων έχει εμφανή στόχο την πρώτη Κυριακή.

Να καθησυχάσει δηλαδή εκείνους τους ψηφοφόρους της ΝΔ οι οποίοι είναι δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση και θα μπορούσαν να απόσχουν στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, αν έβλεπαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε τι σημαίνει κυβέρνηση ηττημένων; Ποια μεγαλύτερη νίκη από την επίτευξη «προοδευτικής» πλειοψηφίας στη Βουλή; Και ποιος θα την αρνηθεί αν η εναλλακτική είναι η πιθανή αυτοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Για τον κ. Ανδρουλάκη η επιμονή στην πρώτη Κυριακή έχει φυσικά μια απλή εξήγηση. Θέλει να αποφύγει την πίεση της «χαμένης ψήφου» την δεύτερη Κυριακή. Έτσι όμως όπως έχουν έρθει τα πράγματα, για πολλούς μετριοπαθείς κεντρώους ψηφοφόρους, για τους οποίους πρώτη προτεραιότητα εξακολουθεί να είναι να μην επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ, η πρώτη Κυριακή γίνεται πια η καθοριστική. Στη Χαριλάου Τρικούπη το γνωρίζουν. Εδώ και καιρό όμως έχουν πάψει να ενδιαφέρονται για το κέντρο.

 Παντ. Καψής-ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά