Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

Ο μόνος δρόμος του ΠΑΣΟΚ

Ο χώρος της επικίνδυνης για τον τόπο πολιτικής εικονικής πραγματικότητας είναι πλήρως κατειλημμένος από το ΣΥΡΙΖΑ και τις παραφυάδες του.
Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει θέση σε αυτόν τον κόσμο της δημιουργίας ανωμαλίας και της δίχως αρχές πολιτικής. Αντίθετα, η ύπαρξη του εξαρτάται από την κατάθεση κυβερνητικού προγράμματος με συγκεκριμένες, τεκμηριωμένες σοσιαλδημοκρατικές προτάσεις και η διεκδίκηση του μεγαλύτερου δυνατού ποσοστού από τον κεντρώο και κεντροαριστερό χώρο, διαχωρίζοντας προεκλογικά και σαφώς την θέση του από τον ΣΥΡΙΖΑ, αποκλείοντας προεκλογικά και ρητά οποιασδήποτε συνεργασία με τον καταχραστή της ιστορίας του. Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσει αυτό η ηγεσία του και δράσει ανάλογα τόσο το κόμμα θα έχει προοπτική πολιτικής επιβίωσης.
Η προετοιμασία του ΠΑΣΟΚ για την συμμετοχή του σε κυβέρνηση συνεργασίας με την ΝΔ την επόμενη των εκλογών αποτελεί επίσης πράξη ευθύνης και πηγή εμπιστοσύνης από τους υπεύθυνους κεντρώους και κεντροαριστερούς πολίτες. Συνεργάστηκε ήδη μαζί της και στήριξε την χώρα στα δύσκολα με την υπεύθυνη στάση του τότε αρχηγού του Βαγγέλη Βενιζέλου. Η προετοιμασία της πιθανής συνεργασίας βασιζόμενη πάνω σε συγκεκριμένες κυβερνητικές προτεραιότητες καθώς και η ανάδειξη κυβερνητικών στελεχών του με γνώση, αξιοπιστία και εντιμότητα, όχι μόνο κομματικών του αλλά και από τον ευρύτερο κομματικό του χώρο, θα προσελκύσουν ψήφους από τον κεντρώο και κεντροαριστερό χώρο. Ο χώρος αυτός αναμένει μια υπεύθυνη πολιτική και πατριωτική στάση του ΠΑΣΟΚ και θα την ανταμείψει εκλογικά, αποδίδοντας του τον ρόλο του σημαντικού πολιτικού αντίβαρου στις τυχόν αυθαιρεσίες της ΝΔ.

Στην σημερινή πολιτική συγκυρία αυτή και μόνο αυτή η καθαρή προεκλογική πολιτική θέση του ΠΑΣΟΚ θα του φέρει ψήφους από τον κεντρώο και κεντροαριστερό χώρο. Η επαμφοτερίζουσα θέση της νυν αλλά και κάποιας πρώην ηγεσίας του και το αλληθώρισμα προς τον κατ’ επίφαση προοδευτικό ΣΥΡΙΖΑ στέλνει τους υπεύθυνους και ανησυχούντες για μετεκλογική αστάθεια κεντρώους και κεντροαριστερούς ψηφοφόρους κατευθείαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αν το ΠΑΣΟΚ παραμείνει επαμφοτερίζον μέχρι τις εκλογές την δεύτερη Κυριακή θα ψάχνει πολλές από τις ψήφους του.

Αν βέβαια το ΠΑΣΟΚ επιλέξει τον δρόμο συνεργασίας του με την ΣΥΡΙΖΑ με την χίμαιρα μιας απατηλά προοδευτικής κυβέρνησης, σημαντικός αριθμός στελεχών του αλλά και πάρα πολλοί ψηφοφόροι του που απεχθάνονται πολιτικά τον δεύτερο θα αποχωρήσουν, ως ελάχιστη κίνηση πολιτικής και προσωπικής αξιοπρέπειας αλλά και άρνησης να συμμετάσχουν στην οπισθοδρόμηση της χώρας. Να μην έχει καμία αμφιβολία η ηγεσία του γι αυτήν την εξέλιξη. Θα είναι το τέλος της πιθανότητας επανάκαμψης του ΠΑΣΟΚ και η αφομοίωση του από αυτούς που καταχράστηκαν την ιστορία του. Η ηγεσία του θα επωμισθεί όλη την ευθύνη το ΠΑΣΟΚ να βαδίσει πλέον ως απαξιωμένο υποκατάστατο των ακροδεξιών συμμάχων του ΣΥΡΙΖΑ. Η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει την τελική απαξίωση του ιστορικού αυτού κόμματος. Είναι βέβαιο ότι οι υπεύθυνοι και σημαντικοί πρώην αρχηγοί του όπως οι κκ Σημίτης και Βενιζέλος δεν θα αδιαφορήσουν σε αυτήν την κατάντια. Όπως και οι δημοκράτες πολίτες που το στήριξαν και το στηρίζουν. Αν η φιλοδοξία της νέας του ηγεσίας και των προσκείμενων σε αυτή στελεχών του είναι να αποτελέσουν ακολούθημα των καταχραστών της ιστορίας του το μόνο που θα καταφέρουν είναι την μετακόμιση πολλών στελεχών του και ψηφοφόρων του στην ΝΔ του κεντρώου Κυριάκου Μητσοτάκη. Και μάλιστα ανεπιστρεπτί. Ήδη αυτό συμβαίνει. Ο χρόνος γι αυτό το ΠΑΣΟΚ θα μετρά αντίστροφα.

Στην πιθανή περίπτωση της αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ το ΠΑΣΟΚ θα έχει διατηρήσει την πολιτική του αξιοπρέπεια, μακριά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα εξασφαλίσει επίσης τον χρόνο να επαναπροσδιορίσει την επόμενη μέρα της σοσιαλδημοκρατίας στην χώρα, με σοβαρές πιθανότητες να υποδεχθεί και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, όταν μετά την 5η συνεχή του ήττα θα μπαίνει σε εσωστρέφεια. Θα διαμορφώσει δηλαδή την ευκαιρία να προετοιμαστεί πολιτικά ως εναλλακτική κυβερνητική πρόταση μετά την δεύτερη κυβερνητική θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η ελπίδα είναι όλα αυτά τα εμφανή στην συνείδηση πολλών κέντρων πολιτών να γίνουν έγκαιρα αντιληπτά. Ένα είναι βέβαιο: οι κεντρώοι πολίτες δεν θα παίξουν την χώρα στα ζάρια του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα μετά την καταστροφική και επικίνδυνη για την πατρίδα κυβερνητική του θητεία.
 

Αχιλ. Γραβάνης-ifimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά