Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Σύγκρουση τρένων στη Λάρισα: Στους 32 οι νεκροί - Νοσηλεύονται 53 επιβάτες


 

Στους 32 ανέρχονται οι νεκροί και σε 85 οι τραυματίες,  εκ των οποίων οι 53 νοσηλεύονται, με βάση το νεότερο απολογισμό από την μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων, μιας εμπορικής και μιας επιβατικής αμαξοστοιχίας, έξω από τη Λάρισα, λίγο πριν τις σήραγγες στα Τέμπη. Στα δύο τρένα επέβαιναν 350 επιβάτες. Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις του ΕΚΑΒ, της Πυροσβεστικής και του Στρατού.

Το τραγικό δυστύχημα φαίνεται να οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος, καθώς τα δύο τρένα βρέθηκαν στην ίδια γραμμή με συνέπεια η επιβατική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη να συγκρούεται μετωπικά και με ταχύτητα 80 χιλιομέτρων την ώρα, με εμπορική αμαξοστοιχία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης γνωστοποίησε ότι μέχρι τις 6:30 το πρωί και με βάση τα στοιχεία που έχει το Πυροσβεστικό Σώμα είχαν ανασυρθεί 32 νεκροί, ενώ συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι επιχειρήσεις αναζήτησης και απεγκλωβισμού επιβατών που διεξάγεται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης των δύο τρένωνΟ μεγαλύτερος αριθμός των επιβαινόντων έχει μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία», πρόσθεσε.

Συγκεκριμένα έχουν εστιάσει στα πρώτα δύο βαγόνια τα οποία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Η επιχείρηση των πυροσβεστών στα συγκεκριμένα βαγόνια γίνεται με τη βοήθεια 4 ειδικών γερανοφόρων οχημάτων που θα ανασηκώσουν τους συρμούς

Επίσης, σε επιφυλακή έχουν τεθεί και τα νοσοκομεία Παπανικολάου και Γεννηματάς Θεσσαλονίκης που διαθέτουν ειδική μονάδα για εγκαυματίες. Για τον ίδιο λόγο έχουν τεθεί σε επιφυλακή και τα

νοσοκομεία της Αττικής. Για το τραγικό συμβάν εφημερεύει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, ενώ άνοιξαν εκτάκτως το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και το Νοσοκομείο της Κατερίνης.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που έδωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, 194 επιβάτες μεταφέρθηκαν με πέντε λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη.

Από αυτούς τους 194 επιβάτες, οι 26 διακομίστηκαν προληπτικά στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και άλλοι 32 στο νοσοκομείο Γεννηματάς.

Με έκτο λεωφορείο 20 άτομα μεταφέρθηκαν στη Λάρισα.

Επιπλέον, 5 επιβάτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Κατερίνης, εκ των οποίων 3 είναι καλά στην υγεία τους και αποχώρησαν, ενώ 2, ελαφρά τραυματίες, παρέμειναν για νοσηλεία.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας έχουν διασωληνωθεί δύο άτομα ενώ εκεί,  όπως είπε ο κ. Βαθρακογιάννης, η ελληνική αστυνομία με τον ιατροδικαστή έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης στο γενικό νοσοκομείο Λάρισας όπου μεταφέρονται οι σοροί. Στο νοσοκομείο βρίσκονται αξιωματικοί της αστυνομίας μαζί με ειδικούς ψυχολόγους προκειμένου να συνδράμουν στη διαδικασία και να υποστηρίξουν με κάθε τρόπο τους συγγενείς των θυμάτων.

Επίσης, η 1η Στρατιά και οι Στρατιωτικές Μονάδες Θεσσαλίας έχουν μπει σε πρωτόκολλο συναγερμού, όπως προβλέπεται στην περίπτωση ανάλογων δυστυχημάτων. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης είναι σε επιφυλακή σε περίπτωση που χρειαστεί να δεχτούν τραυματίες.

Στο σημείο του δυστυχήματος βρέθηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου και κατά τις 5 το πρωί ο υπουργός κατευθύνθηκε προς τα νοσοκομεία της Λάρισας για να ενημερωθεί για την κατάσταση των τραυματιών με τον ίδιο να τονίζει ότι προέχει η περίθαλψή τους.

Με δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός πληροφόρησε ότι αναμένεται στην περιοχή του δυστυχήματος ειδικός γερανός 10 τόνων, για να σηκώσουν τα βαγόνια, καθώς και μηχανουργοί για να  «τεμαχίσουν» τα συνθλιμμένα βαγόνια και να απεγκλωβιστούν τυχόν επιζώντες.

Γερανοφόρα οχήματα και μηχανουργοί από την Αθήνα έχουν ξεκινήσει από την Αθήνα προς τα Τέμπη για να επιχειρήσουν στα συντρίμμια επιβατικής αμαξοστοιχίας που εκτροχιάστηκε στον Ευαγγελισμό έπειτα από σύγκρουση με εμπορευματική.

 

 

 

Νωρίτερα, ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι «έχουν απεγκλωβιστεί όλοι. Οι διασώστες ψάχνουν δυστυχώς μόνο για αυτούς που έχουν χάσει τη ζωή τους».

«Ήταν σφοδρή σύγκρουση. 250 άτομα έχουν πάει Θεσσαλονίκη ή σε οποιδήποτε άλλο προορισμό, άλλοι έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία, τα οποία κινητοποιήθηκαν πολύ γρήγορα», πρόσθεσε και τόνισε πως «δεν φαίνονται, δεν υπάρχουν τα βαγόνια 1 και 2, ξεκινάνε οι έρευνες από το 3», για να προσθέσει ότι ήταν τόσο ισχυρή η σύγκρουση που «λογικά έχουν εκτιναχθεί».

Η σύγκρουση έγινε υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες και υπάρχουν επιπλέον πληροφορίες για δεκάδες τραυματίες, εκ των οποίων εγκαυματίες και ακρωτηριασμένοι, όπως κάνει λόγο το κρατικό κανάλι.  Από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης τμήματα της αμαξοστοιχίας  - τα πρώτα έξι και επτά βαγόνια των δυο τρένων - μετατράπηκαν σε μάζα σιδερικών, ενώ βαγόνια τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Η ανακοίνωση της Hellenic Train

«Στον Ευαγγελισμό σημειώθηκε μετωπική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών: μιας εμπορευματικής αμαξοστοιχίας και της αμαξοστοιχίας IC 62 που είχε αναχωρήσει από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη.

Την ώρα της σύγκρουσης επέβαιναν περίπου 350 επιβάτες.

Στο σημείο έσπευσαν πυροσβέστες και προσωπικό της Hellenic Train, οι οποίοι συμμετείχαν σε επιχειρήσεις διάσωσης και παροχή βοήθειας στους ταξιδιώτες».

Στο σημείο επιχειρούν μετά από ενισχύσεις 160 πυροσβέστες με 17 οχήματα, 40 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έχουν σπεύσει στο σημείο για διακομιδές, καθώς και 32 αστυνομικοί με 15 περιπολικά.

Ταυτόχρονα με τα υπόλοιπα νοσοκομεία, μπαίνει σε επιφυλακή και το Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης που διαθέτει ειδικό τμήμα για εγκαυματίες. Σε επιφυλακή βρίσκονται και τα νοσοκομεία της Αθήνας. 

Λεωφορεία σπεύδουν διαρκώς στο σημείο και παραλαμβάνουν τους επιβάτες που είναι καλά στην υγεία τους.

 

Το συμβάν έλαβε χώρα στο ύψος του Ευαγγελισμού. Η επιβατική αμαξοστοιχία φέρεται ότι εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Λάρισα, και αναχώρησε στις 19:22. Τρία βαγόνια της έχουν εκτροχιαστεί.

Σχετική ανάρτηση για «πολλούς τραυματίες» έκαναν και οι εθελοντές διασώστες, ενώ όπως μεταδίδει το τοπικό μέσο onlarissa.gr στο σημείο του εκτροχιασμού είχε εκδηλωθεί φωτιά η οποία έχει κατασβεστεί από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

 

Ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης θα μεταβεί και προς τα νοσοκομεία, ενώ και ο ΓΓ του υπουργείου Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς βρίσκεται στο σημείο της σύγκρουσης.

Ο υπουργός πολιτικής προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης βρίσκεται στο κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας μαζί με τον Υφυπουργό Βαγγέλη Τουρνά, τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκο, τον Αρχηγό και την ηγεσία του Πυροσβεστικου Σώματος. 

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ ο Υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Αρχηγός Κώστας Σκούμας και οι επιτελείς. 

Ενημερώνεται ο Πρωθυπουργός συνεχώς για τις εξελίξεις 

Η 1η Στρατιά και οι μονάδες της Περιοχής Θεσσαλίας ενεργοποιούνται και μπαίνουν σε πρωτόκολλο συναγερμού όπως προβλέπεται σε περίπτωση τέτοιων ατυχημάτων.

Στο σημείο της σύγκρουσης έχει φτάσει και το κινητό κέντρο επιχειρήσεων Όλυμπος.

3 σχόλια:

  1. Μια τραγωδία ακόμα που θα μπορούσε να αποφευχθεί.
    Γιατί;😥 Γ Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατι δεν συμβαινουν και στην Αττικη τετοια δυστυχηματα !! ??
      Ποσες ειναι οι επενδυσεις στον τομεα σιδηροδρομων στην Αττικη και ποσες στις αλλες επαρχιες?? Γιατι παραμελειται η επαρχια εναντι της Αθηνας /Αττικης ?
      Που ωφειλεται η αδικη κατανομη των επενδεισεων συγκριτηκα στην Αττικη και στην υπολοιπη Ελλαδα !!
      Οι υπαιτιοι πρεπει να λογοδοτησουν ! Τα αιτια πρεπει να βγουν στην επιφανεια!!!

      Διαγραφή
    2. Γιατι κ.Κουλη ?
      Γιατι για πρεντατορες υπαρχουν λεπτα, μα για διπλες γραμμες τραινων εκτος Αττικης οχι !
      Ποια ηταν ως τα τωρα η επενδυτικη πολιτικη της κυβερνησης σας στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.?
      Γιατι τοσα εξοδα για συντηρησεις/επεκτασεις αυτοκινητοδρομων και τοσα λιγα
      για ανανεωση και επεκταση των σιδηροδρομικων γραμμων ?
      Πως να χονευθουν τοσες αδικοχαμενες ψυχες συμπολιτων μας?
      Γιατι επικρατουν οι προχειροφτιαγμενες /τσαπατσοδουλειες και οι ανοχες με προσωρινες λυσεις στους εκαστοτε κρατηκους τομεις /στα υπουργεια του κρατους, ενω επιβαλλονται με καθε τροπο και μεσον διαρκης προσοχη και σιδηρα πεθαρχια κι επιτηρηση???
      Στη τεχνικη υπαρχει η εννοια του πλεονασμου που σημαίνει ότι όλα τα εξαρτήματα που σχετίζονται με την ασφαλεια είναι διπλά και εαν 1 εξάρτημα αποτύχει, η λειτουργία ασφαλείας (π.χ. άνοιγμα έκτακτης ανάγκης) μπορεί να διατηρηθεί, δηλαδή οι εφεδρικές μονάδες επικοινωνιας ενεργοποιούνται αυτόματα. Που ηταν αυτες οι εφεδρικες μοναδες πριν γινει ο αδικοχαμος τοσων Ελληνων συμπατριςτων μας κ. Κουλη ??

      Διαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά