Κυριακή 9 Ιουλίου 2023

Θα τρίζουν τα κόκαλα του Λεωνίδα


Οι Σπαρτιάτες λοιπόν. Η καπηλεία της απροσμέτρητης ντροπής. Τέλος πάντων. Οι φασίστες. Οι νεοναζί. Οι καιροσκόποι. Οι ευκαιριακοί. Τα μικρόφωνα και οι ντουντούκες του γνωστού έγκλειστου εγκληματία.

Μερικά ζητηματάκια που προέκυψαν με την είσοδο της παρέας κάποιου περιφερόμενου από κόμμα σε κομματίδιο με το όνομα Βασίλειος Στίγκας.
Το πρώτο ζήτημα σχετικά με τον θόρυβο που προκλήθηκε. Μα είναι δυνατόν! Αναφώνησαν κάμποσοι εξ όλων των παρατάξεων. Μα φυσικά εντός της επικράτειας κυκλοφορούν ανάμεσά μας χιλιάδες συμπολίτες εμφορούμενοι από τις ίδιες απόψεις. Ισως ακόμα πιο ακραίες. Δηλαδή, τι να τους κάνουμε; Να τους κάψουμε; Να τους μεταφυτέψουμε σε κάποια βραχονησίδα πλησίον του Ερντογάν;
Το δεύτερο ζήτημα. Μα φυσικά παρόμοιες ομάδες, και μάλιστα πολυπληθείς, εντός πολλών ευρωπαϊκών χωρών - και μάλιστα των καλυτέρων οικογενειών. Δηλαδή η Λε Πεν τι είναι; Η Μελόνι; Τα φασιστοειδή κόμματα Αυστρίας, Γερμανίας, Σουηδίας, Ουγγαρίας; Η Λερναία Υδρα με πολλά κεφάλια. Κόβεις το ένα, φυτρώνει το άλλο. Και πάει λέγοντας...

Το τρίτο ζήτημα. Οι αιτίες που προκαλούν αυτές τις ακραίες συμπεριφορές με εξίσου ακραίες απόψεις. Αν μελετήσετε προσεκτικά τα ευρήματα πολλών σχετικών ερευνών, θα πέσετε πάνω σε αποκαλυπτικά συμπεράσματα. Όπως η πραγματικότητα που βιώνουν αρκετοί συμπολίτες μας εκτοπισμένοι στο περιθώριο του συστήματος. Για πολλούς λόγους. Η ανεργία, η ανέχεια, ο «αναλφαβητισμός» προκαλούν περιφρόνηση. Η περιφρόνηση μηδενική αυτοεκτίμηση. Η μηδενική αυτοεκτίμηση προκαλεί γενική κατάπτωση. Και η γενική υπαρξιακή κατάπτωση προκαλεί την έλευση σωτήρων που επαγγέλλονται να βάλουν τάξη στο χάος.

Η περίπτωση των Rednecks, φανατικών οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ, είναι το πιο ηχηρό παράδειγμα. Τι είναι αυτοί; Οι άνθρωποι του μόχθου. Δηλαδή οι αγρότες, οι μπετατζήδες, όλοι αυτοί που λόγω επαγγέλματος είναι αναγκασμένοι να εκθέτουν τον «σβέρκο» τους στον ήλιο. Εργάζομαι, κοπιάζω, ιδρώνω. Κι όμως, αντί για ευγνωμοσύνη λαμβάνω περιφρόνηση, ανασφάλεια, άθλια μεροκάματα, ανεργία. Τι έκαναν αρκετοί εξ αυτών; Ορμησαν στο Καπιτώλιο να τα κάνουν όλα λίμπα.

Το τέταρτο ζήτημα. Κάπως έτσι, για όλους αυτούς τους εκτοπισμένους, περιθωριακούς και υποβιβασμένους, η λέξη «δημοκρατία» ταυτόσημη με την εκάστοτε εξουσία. Η πολιτική εξουσία με την οικονομική ολιγαρχία. Και όλα αυτά μηδενίζουν το κοντέρ ανοχής, δημοκρατικών διαδικασιών και ήπιων συμπεριφορών. Μάχαιραν έδωκας, μάχαιραν θα λάβεις. Ο πολιτικός και νομικός πολιτισμός θεωρούνται εφαλτήρια του κυρίαρχου συστήματος. Πολιτισμός για τους λίγους και εκλεκτούς. Ολοι οι άλλοι μιάσματα, ασήμαντοι αριθμοί, πλάσματα αναλώσιμα.

Το πέμπτο ζήτημα. Αραγε πρόκειται ποτέ οι διαφορές να εκμηδενιστούν, το περιθώριο να περιοριστεί και οι φασιστικές ομάδες να στερέψουν από φανατικούς οπαδούς; Κανένα σύστημα και κανένα καθεστώς, σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, δεν κατάφερε να μηδενίσει τις αποστάσεις ανάμεσα σε αυτούς που έχουν και στους άλλους που δεν έχουν.

Το έκτο ζήτημα. Αν ρίξει κανείς μια ματιά στις εισροές ψηφοφόρων άλλων κομμάτων προς Σπαρτιάτες θα τρίβει τα μάτια του σαν να βλέπει ταινία τρόμου. Ακόμα και ψηφοφόροι του ΚΚΕ κατέληξαν στις θερμές αγκάλες του Κασιδιαροστίγκα. Απ’ όλα τα κόμματα η αιμοδοσία του φασισμού. Τι σημαίνει αυτό; Μα είναι φανερό. Καμία φυλακή και καμία καταδίκη δικαστική δεν είναι ικανή να αποκεφαλίσει τον φασισμό.

Θέλετε μια τελευταία απόδειξη; Μα εδώ ο ταχαριστερός Τσίπρας είχε πολιτικά «συνευρεθεί» με τον Πάνο Καμμένο. Και αν δεν είχε διαπραχθεί η δολοφονία του δύσμοιρου Φύσσα, ίσως σήμερα η Χρυσή Αυγή να είχε αναδειχτεί τέταρτη δύναμη της ελληνικής Βουλής. Θέλετε μια δεύτερη απόδειξη; Ο Στίγκας ακόμα και με Σαμαρά, αλλά και με Βασίλη Λεβέντη, είχε στο παρελθόν προστρέξει να συνεργαστεί.

Επομένως δυσδιάκριτη η απόσταση ανάμεσα στον δεξιό ή αριστερό λαϊκισμό και τον καραμπινάτο φασισμό. Και μην ξεχνάτε. Κανένας δεν γεννιέται φασίστας. Οι συνθήκες, αγαπητέ μου. Δεν θέλουμε φασιστικά κόμματα; Ε, τότε το περιθώριο και οι εκτοπισμένοι πρέπει να συρρικνωθούν. Αλλιώτικα ο Κασιδιάρης θα θριαμβολογεί!

Ετσι κι αλλιώς στο άκουσμα του κόμματος του Κασιδιαροστίγκα θα τρίζουν τα κόκαλα του Λεωνίδα!

 Δημ. Δανίκας-ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά