Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023

ΣΥΡΙΖΑ: O tempora! O mores!


Γνωρίζω πως ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον δεν αρέσει, αλλά δεν πουλά κιόλας. Ελάχιστους -πλην του μικρόκοσμου της πολιτικής-ενδιαφέρουν αυτά που γίνονται στο εσωτερικό του, καλοκαιριάτικα. Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει μόνον τυπικά. Είναι αποκαρδιωτικό κανείς να μην ασχολείται με τον ΣΥΡΙΖΑ και ακόμα πιο αποκαρδιωτικό να μην ασχολούνται και οι ίδιοι με τα του οίκου τους. Αν κάτι γράφεται στα έντυπά τους είναι εσωκομματική χολή. Παλιοί λογαριασμοί, ξεχασμένοι, έρχονται σήμερα στην επιφάνεια. 

Από αυτή την άποψη σοφά έπραξε ο Α. Τσίπρας και τα παράτησε και πήγε στην Καλιφόρνια. Θα γινόταν μέρος του προβλήματος, ενώ τώρα μπορεί, αν οι συνθήκες τον βοηθήσουν, να γίνει η λύση του. 

Πρόσφατο δείγμα αυτής της νοσηρής κατάστασης είναι το γεγονός πως ολόκληρο κόμμα διαπραγματευόταν με έναν μπασκετμπολίστα για τον αν θα δεχθεί να κατέβει υποψήφιος για δήμαρχος Αθηναίων. Δεν πρόκειται για καμιά πολιτική προσωπικότητα ούτε για

κάποιον άνθρωπο εγνωσμένου κύρους που ζητά κάποιες εγγυήσεις για να διαφυλάξει τη μέχρι τώρα πορεία του. Ο πλέι μέικερ δεν ήταν της πρώτης σειράς στη θέση που έπαιζε. Απλώς, ως σοβαρός άνθρωπος, δε θέλει να πει «ναι», εν λευκώ, σε μια παράταξη ακέφαλη και υπό κατάρρευση. 

Διάφοροι σχολιαστές γράφουν πως ούτως ή άλλως οι αυτοδιοικητικές εκλογές χάθηκαν για τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει χρόνος, δεν υπάρχει διάθεση, καθώς η συντριβή είναι ακόμα νωπή. Στόχος είναι πλέον οι ευρωεκλογές. 

Αυτό είναι μια κουβέντα. Γιατί αν κυρίως στις περιφερειακές εκλογές φανεί πως το ΠΑΣΟΚ αμφισβητεί τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματική αντιπολίτευση, τότε δημιουργείται μια δυναμική δύσκολα αναστρέψιμη. Αν σε πάρει η κατηφόρα, δύσκολα βάζεις το φρένο και ακόμα δυσκολότερα ανακάμπτεις. 

Θα μπορούσαμε να πούμε πως οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελούν κατά κάποιο τρόπο ένα πρόκριμα για τις ευρωεκλογές; Θα ήταν παρακινδυνευμένο, διότι υπάρχει μέχρι τότε πολύς χρόνος μέσα στον οποίο πολλά μπορούν να συμβούν. Όμως, από την άλλη πλευρά, αν το ΠΑΣΟΚ ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Οκτωβρίου, αυτό μπορεί να λειτουργήσει περαιτέρω αποσυσπειρωτικά για τον χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Είμαι σίγουρος πως και ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει αυτή τη στοχοθεσία, με τελικό σκοπό στις ευρωεκλογές να είναι δεύτερο κόμμα. Ο χρόνος δουλεύει υπέρ του ΠΑΣΟΚ, ο Ν. Ανδρουλάκης για αυτό το λόγο έχει την άνεση να βρει τα πατήματά του και να καταστήσει αποτελεσματική την ηγετική του ομάδα και, το κυριότερο, το κόμμα του ανεβαίνει ενώ ο αντίπαλος του βυθίζεται. 

Αν ανατρέξουμε στο όχι μακρινό 2015 θα αναφωνήσουμε o tempora! o mores! 

 Σ. Μουμτζής-liberal.gr

2 σχόλια:

  1. ο συνδετικος κρικος ηταν ο τσιπρας τωρα βλεπουμε την διαλυση τους σε αργη κινηση σαν συρφετος δεν ειχαν ποτε διασυνδεση με τον λαο απλα καποια στιγμη εκμεταλευτηκαν την αγανακτηση του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εσεις που αποκαλειτε με ασχημες εκφρασεις εναν αλλο σχολιαστη, εσεις που αποκαλειτε χουντικο εμενα που δεν αναρτω βλακοειδη πολιτικα σχολια εσεις που το περασατε το προσωπικο μου ιστολογιο για ξεφραγο αμπελι... διαγραφεστε. Κουβαδακι και αλλη παραλια του επιπεδου σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά