Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

Ο χρόνος που μετράει


Βαριά σκιά στην ελληνική κοινωνία ρίχνει η χειρότερη πλημμύρα στην ιστορία της χώρας, που μετέτρεψε σε λίγες ώρες τον κάμπο της Θεσσαλίας σε μια απέραντη λίμνη, πνίγοντας ανθρώπους και ζώα, καταστρέφοντας περιουσίες και ξεσπιτώνοντας χιλιάδες οικογένειες. Από κοντά και η τεράστια οικολογική καταστροφή στη Δαδιά – η μεγαλύτερη φωτιά σε παρθένο δάσος στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια.

Ο κόσμος αισθάνεται απογοήτευση και οργή για τις καθυστερήσεις και τα ελλείμματα στη λειτουργία της κρατικής μηχανής αλλά και τον ελλιπή συντονισμό της κυβέρνησης. Αυτά που φέρνουν στο μυαλό όλες τις αστοχίες των τελευταίων ετών – από την πρωτοφανή τραγωδία στο Μάτι και την πολύνεκρη πλημμύρα στη Μάνδρα έως το απίστευτο δυστύχημα στα Τέμπη με θύματα κυρίως νέα παιδιά. Δυστυχήματα που δημιουργούν ένα αίσθημα ασφυξίας στον πολίτη, γιατί αντιλαμβάνεται ότι στην Ελλάδα ζει κανείς από τύχη.

Οι κακές επιδόσεις του κράτους πολλαπλασιάστηκαν αυτό το

καλοκαίρι. Από την ανικανότητα της ΕΛ.ΑΣ. να σταματήσει εκατοντάδες Κροάτες χούλιγκαν που διέσχισαν ανενόχλητοι όλη τη χώρα για να συγκρουστούν με οπαδούς της ΑΕΚ – με αποτέλεσμα τον θάνατο του 29χρονου Μιχάλη. Από την απουσία λιμενικής αρχής στον πνιγμό του άτυχου Αντώνη από ναυτεργάτες πλοίου της γραμμής που τον έσπρωξαν στη θάλασσα. Από την αναποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να αποτρέψουν τις εκρήξεις αποθηκευμένων πυρομαχικών στο στρατόπεδο της Νέας Αγχιάλου.

Για όλα αυτά έχουν την κύρια ευθύνη η κυβέρνηση και ο Μητσοτάκης; Φυσικά και όχι. Ολα αυτά, όμως, δείχνουν μια κρατική μηχανή κολλημένη στο παρελθόν, κουρασμένη και αναποτελεσματική, κοντά στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Και ο κόσμος ανέδειξε τον Μητσοτάκη ξανά πρωθυπουργό, με 41%, για να βάλει τάξη σε αυτά τα «κακώς κείμενα». Τον ψήφισε για να τολμήσει να «σπάσει αυγά» και να εκσυγχρονίσει τη σκουριασμένη κρατική μηχανή, του «δε βαριέσαι», του συντεχνιακού συνδικαλισμού και της οπισθοδρόμησης. Για να κάνει η χώρα το μεγάλο άλμα και να καλύψει την απόσταση που τη χωρίζει από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Πολλά από όσα προσδοκά αυτός ο κόσμος παραμένουν υποσχέσεις. Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να διανύει το πέμπτο έτος στην εξουσία. Με λευκή επιταγή και χωρίς αντιπολίτευση. Με αντίπαλο μόνο τον κακό εαυτό της. Ο χρόνος που μετράει είναι κρίσιμος για όλους.

 Νότης Παπαδόπουλος-Καθημερινή

4 σχόλια:

  1. "Για όλα αυτά έχουν την κύρια ευθύνη η κυβέρνηση και ο Μητσοτάκης; Φυσικά και όχι. "
    Διαφωνώ με το όχι .
    Φυσικά και την κύρια ευθύνη την έχει η εκάστοτε κυβέρνηση κι ο πρωθυπουργός. Κυβέρνηση και πρωθυπουργό ψηφίζουμε για να διορθώνει τα κακώς κείμενα με σωστές επιλογές των κατάλληλων να κινήσουν την κρατική μηχανή.
    Ας μη γίνουμε ζαίοι τη μια στιγμή να πανηγυρίζουμε για το όχι και στον επόμενο τόνο για το ναι. Γ. Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπραβο σου Γ,Κ., ετσι σε θελω, να καταφρεσαι μεσα μεσα και κατα του κ. Κουλη, οχι μοναχα κατ~εμενα !

      Διαγραφή
    2. 10:51 Πρώτον, δεν ασχολούμαι μαζί σου παρεκτός για να απαντήσω στις προσωπικές σου επιθέσεις και που συνήθως είναι χυδαίες και υβριστικές.
      Δεύτερον, επειδή όταν καιγόμαστε στον χυλό φυσάμε και το γιαούρτι, έτσι θα χτυπάμε το καμπανάκι στην κυβέρνηση σε κάθε συμπεριφορά που πάει να θυμίσει Τσιπροπουλάκηδες. Γ. Κ.

      Διαγραφή
  2. Αλλο η ευθύνη και άλλο η αιτία του προβλήματος. Οποιος γνωρίζει στοιχειώδη υδραυλική επιστήμη αντιλαμβάνεται ότι κανένα τεχνικό έργο δεν μπορούσε να διαχειριστεί τις ποσότητες νερού που κατέκλυσαν το Θεσσαλικό κάμπο. Θα έπρεπε να γίνουν Φαραωνικά τεχνικά έργα, τα οποία θα ακύρωναν τον ίδιο το καμπο. Το μοιραίο λάθος ήταν ότι χτίστηκαν οικισμοί μέσα στο κάμπο που κάποτε ήταν λίμνη. Οι κληματολογικές συνθήκες που επικρατούσαν στη Μεσσόγειο μέχρι την εκδήλωση του Daniel επέτρεπαν τη διαχείριση των πλημμυρών με κατάλληλα αντιπλυμμυρικα έργα.
    Το ζητούμενο που πρέπει να τεθεί σήμερα είναι αν ο κάμπος μπορεί να διαχειριστεί ένα νέο φαινόμενο της εντάσεως Daniel η μεγαλύτερο. Η κλιματική αλλαγή αλλάζει άρδην το κλίμα στη χώρα μας. και βλέπουμε για πρώτη φορά να δημιουργούνται κυκλώνες οι οποίοι προκαλούν ανεξέλεγκτες πλημμύρες. Βέβαια μπορεί να κατασκευαστουν τεχνικά έργα που μπορούν να βελτιώσουν τη κατάσταση, αλλά εάν επιστρέψουν κυκλωνες της εντάσεως Daniel η μεγαλύτερη, η αποφυγή ζημιών και η απώλεια ανθρωπίνων ζωών θα είναι δύσκολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά