Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

Στα ερείπια του ΣΥΡΙΖΑ αναζητήστε τον Τσίπρα


Cherchez la femme (ψάξτε για τη γυναίκα), έλεγε ο Αλέξανδρος Δουμάς και επαναλάμβανε ο Τσιτσάνης. Ψάξτε για τον Τσίπρα, προτείνω εγώ, αν θέλετε να καταλάβετε τι συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οταν είδα τη χολιγουντιανή έφοδο του Κασσελάκη στην κομματική ζωή του ΣΥΡΙΖΑ και άκουσα τα όσα είπε, όλα με κινηματογραφική άνεση, νόμιζα ότι ήταν κάποιο πρωτότυπο ανέκδοτο. Όταν, όμως, αργότερα είδα ένα κανάλι να αφιερώνει περίπου 25 λεπτά στον Κασσελάκη και μερικά δευτερόλεπτα ή κάτι περισσότερο στην Αχτσιόγλου, κατάλαβα ότι κάτι σοβαρό κρύβεται πίσω από την αστεία εμφάνιση του Κασσελάκη. Οι καναλάρχες δεν είναι ηλίθιοι, ξέρουν τι κάνουν. Ετσι μου προέκυψε το αίνιγμα: τι κρύβεται πίσω από τον Κασσελάκη;

Το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ είναι φανερό. Μετά τα όσα ειπώθηκαν μεταξύ των στελεχών, η διάσπαση είναι το επόμενο λογικό και αξιοπρεπές βήμα. Αυτό φάνηκε ολοκάθαρα από την πρώτη εμφάνιση του Κασσελάκη. Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν τη διάσπαση και την πολιτική εξαφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ; Η απάντηση είναι θετική. Αυτό, όμως, δεν είναι πρωτότυπη συμβολή στην ανάλυση των συριζαϊκών πραγμάτων. Η πρωτοτυπία βρίσκεται στο ότι, σύμφωνα με τη δική μου ανάλυση, πίσω από την εκστρατεία διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ, με μοχλό τον Κασσελάκη, βρίσκονται παράγοντες που θέλουν τον Τσίπρα πάλι παρόντα στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Μεταξύ αυτών είναι και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας.

Ο Τσίπρας είναι πολύ νέος για να

θεωρήσει τον εαυτό του συνταξιούχο πολιτικό. Το παρελθόν του δείχνει ότι είναι άνθρωπος της πολιτικής δράσης. Επίσης, το ότι έφθασε στη θέση του πρωθυπουργού δεν του επιτρέπει τίποτε άλλο παρά θέση αρχηγού. Ομως δεν μπορεί να επιδιώξει να γίνει πρόεδρος στο κόμμα από το οποίο παραιτήθηκε και στο οποίο γίνεται «χαμός». Χρειάζεται ένα νέο, δικό του κόμμα.

Αυτό προϋποθέτει διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κασσελάκης είναι το άλλοθι του Τσίπρα για τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, που θα δώσει στον ίδιο την ευκαιρία επανόδου στην πολιτική ζωή της χώρας με ένα νέο, φρέσκο κόμμα, που θα δημιουργήσει ο ίδιος. Φυσικά, ο κ. Τσίπρας έχει δίκιο, η διάγνωσή του είναι σωστή. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παρελθόν, είτε διασπαστεί είτε όχι, και ανεξαρτήτως αρχηγού. Η επάνοδος του Τσίπρα απαιτεί ένα καινούργιο δικό του κόμμα, που δεν θα εξαρτάται από συνιστώσες. Θα υπάρχει μία μόνο συνιστώσα, ο Τσίπρας.

Μα αυτό, θα μου πείτε, χρειάζεται διαβολικό μυαλό. Διαφωνώ, χρειάζεται μόνο ψυχρή λογική, προγραμματισμό και φιλοδοξία. Και ο κ. Τσίπρας διαθέτει και τα τρία. Θυμηθείτε πόσο εύκολα ξεσκαρτάρισε Βαρουφάκη, Κωνσταντοπούλου, Λαφαζάνη κ.ά., πόσο εύκολα άλλαξε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και με πόσο ενθουσιασμό αγκάλιασε τον Καμμένο.

Μα, ο Κασσελάκης, θα μου πείτε, τι ρόλο παίζει, είναι πιόνι του Τσίπρα; Θα έλεγα ότι παίζει μάλλον τον ίδιο ρόλο που παίζει ο «λαγός» στον στίβο. Τρέχει πολύ στην αρχή, δημιουργεί ένταση και μετά εγκαταλείπει. Και όπως ήρθε θα φύγει, με την παρέα του. Ομως η ζωή έχει εκπλήξεις. Αν ο Κασσελάκης γλυκαθεί με τη δημοσιότητα και την προσδοκία μεγαλείων, τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας;

Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς να εξετάσουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μέχρι τότε ο Κασσελάκης μπορεί να έχει πάει αλλού, π.χ. στο «κρατίδιο… τέλος πάντων».


Θεόδωρος Π. Λιανός - ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

protagon.gr

 

2 σχόλια:

  1. ο αγραμματος εβαλε εναν αχυρανθρωπο βιτρινα για να τα κανει θαλασσα και να τον καλεσουν μετα αυτον για σωτηρα..παλιο το κολπο των αριστερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν υπάρχει πλέον Σωτήρας για τον ΣΥΡΙΖΑ τον καταστροφέα της μεσαίας τάξης και όχι μόνο.
    Αυτά που έκαναν στο Παπανδρέου το 2009-2010 , το πλήρωσαν πρώτοι οι ΠΑΣΟΚΟΙ με την τότε άθλια συμπεριφορα τους και τώρα ήρθε η σειρά του ΣΥΡΙΖΑ που θα τον πάμε στο 3%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά