Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και η ΝΔ πάνω από το 40%


Το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται δυναμικά όχι μόνον λόγω της εκλογής - έκπληξης του κ. Δούκα στην Αθήνα, αλλά και της νίκης του σε πολλούς δήμους σε όλη την Ελλάδα. Πάντα διατηρούσε ισχυρές δυνάμεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά τέτοια πανελλαδική εμφάνιση είχαμε να δούμε από το 2010. Τι σημαίνει αυτό πολιτικά; Πως μπορεί να αποτελέσει τον βασικό κορμό για μια ευρωπαϊκή κεντροαριστερά, χωρίς ακρότητες και υστερίες. Η πολιτεία του κ. Δούκα στην Αθήνα θα δείξει αν θα βαδίσει τον δρόμο των ιδεοληψιών της Αριστεράς ή αν θα αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα και ρεαλισμό τα προβλήματα της πόλης, που είναι πολλά. Αν θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση ή αν θα επιλέξει την αντιπαράθεση. 

Στη Θεσσαλονίκη, αν δεν υπήρχε το πρωθυπουργικό χρίσμα στον Κωνσταντίνο Ζέρβα, η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να ήταν ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα εξίσου με το ΠΑΣΟΚ. Ο Στέλιος Αγγελούδης πέρασε στον δεύτερο γύρο λόγω της στήριξης τοπικών κυβερνητικών βουλευτών, καθώς συμπεριέλαβε στον συνδυασμό του στελέχη της Νέας Δημοκρατίας τα οποία μάλιστα εκλέχτηκαν με άνεση από την πρώτη Κυριακή, ενώ είναι γνωστό πως το επίσημο ΠΑΣΟΚ δεν του έδωσε το χρίσμα. Συνεπώς η ΝΔ στη Θεσσαλονίκη χρεώνεται μια τζάμπα ήττα. 

Το ερώτημα είναι αν η

συνολική πολιτική εικόνα δημιουργεί και νέα πολιτικά δεδομένα. Νέα πολιτικά δεδομένα δε δημιουργεί, στέλνει όμως ένα μήνυμα στην κυβέρνηση. Τι εννοώ; 

Η κυβέρνηση μένει σταθερά πάνω από το 40% και ηττήθηκε τη δεύτερη Κυριακή παίζοντας μόνη έναντι όλων. Άρα δε μπορούμε να μιλούμε για ήττα με την έννοια της απώλειας ποσοστών. Το πολιτικό μήνυμα που εισπράττει αφορά πρωτίστως συμπεριφορές και επιλογές προσώπων. 

Δε μπορεί υπουργοί να απειλούν πολίτες που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες πως αν δεν ψηφίσουν τον κυβερνητικό υποψήφιο θα υπάρξει καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων τους. Όταν προσβάλεις τον πολίτη αυτός σε τιμωρεί. Και αυτό έκανε.

Η δε παρουσία «ανταρτών», μια μόνιμη πληγή της Νέας Δημοκρατίας, φανερώνει πως κάτι δε γίνεται καλά τόσο στον τοπικό κομματικό μηχανισμό όσο και στα κεντρικά όργανα του κόμματος. Και κάποιοι ευθύνονται για αυτό. Συμπερασματικά, η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να πανικοβληθεί, απλώς ο πρωθυπουργός ίσως θα πρέπει να κάνει κάποιες διορθωτικές κινήσεις στο υπουργικό συμβούλιο.

Από τα χθεσινά αποτελέσματα προκύπτει το ερώτημα: έπεσε ο σπόρος της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ –ΣΥΡΙΖΑ; Η εκτίμησή μου είναι πως τώρα το ΠΑΣΟΚ δε θα προχωρήσει σε καμιά τέτοια κίνηση. Θα σταθεί αρνητικά σε προτάσεις συνεργασίας για έναν απλό λόγο. Διότι θέλει σε αυτή τη συνεργασία αυτό να έχει το πάνω χέρι, να έχει τον πρώτο λόγο. Ο Ν. Ανδρουλάκης θα περιμένει τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και αναλόγως θα πράξει. 

Προς το παρόν, το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και η ΝΔ πάνω από το 40%. 

 Σ. Μουμτζής-liberal.gr

4 σχόλια:

  1. Νομίζω ο κόσμος χτύπησε το καμπανάκι στην κυβέρνηση γιατί στους μήνες μετά τις εκλογές είδαμε μια άλλη ΝΔ με πολλές λάθος επιλογές προσώπων. Η ανυπαρξία αξιωματικής αντιπολίτευσης έπρεπε κατά κάποιον τρόπο να εξισορροπηθεί και σ' έναν βαθμό επετεύχθη χθες. Γ. Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολυ νωρίς για εξαγωγή συμπερασματων. Το αποτέλεσμα της Αθήνας είναι ένα πάρα φύση αποτέλεσμα και δεν συνιστά πολιτικό αποτέλεσμα. Η Ν Δ. στις εθνικές εκλογές έλαβα 40%. Αρα το 60% ήταν αντίθετο με τη Ν.Δ. Αν λοιπόν στις εθνικές εκλογές όλα τα κόμματα συνασπίζονταν εναντίον της Ν.Δ. θα ήταν δεύτερη. Αυτο συνέβη και στην Αθήνα. Ολοι εναντίον Μπακογιαννη.
    Το αποτέλεσμα μαθηματικά σωστό ,πολιτικά καλπικο. Αν νομίζει το ΠΑΣΟΚ ότι το 57% που ψήφισαν το ΔΟΥΚΑ ήταν Πασόκοι , θα το διαπιστώσουν στις ευρωεκλογές.
    Γιατι απλούστατα εκεί το κάθε κόμμα θα ψηφίσει το δικό του υποψήφιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών και η νίκη τής Νέας Δημοκρατίας έπαιξε ρόλο η αποχή αν αυτός ο κόσμος που έχει γυρίσει την πλάτη στα κόμματα πήγαινε να ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία ίσως σήμερα να μήν ήταν κυβέρνηση, το κέντρο και η κεντροαριστερά πληρώνουν το λάθος τους ότι δεν μπορούν να πείσουν τον κόσμο να πάει στο παραβάν, αυτό εκμεταλλεύεται η Νέα Δημοκρατία που παρά τις σκληρές φιλελεύθερες πολιτικές καί την εκ νέου φτωχοποιηση τού λαού είναι και παραμένει στην κυβέρνηση

      Διαγραφή
  3. Λυπάμαι αλλά με Ανδρουλάκη τα ποσοστά χτύπησαν ταβάνι οπότε μην περιμένετε κάτι παραπάνω. Στις εσωκομματικές το παιχνίδι μεταξύ Ανδρουλάκη και Γιώργου, παίχτηκε η τελευταία ευκαιρία Για τον Γιώργο που έχασε αλλά κυρίως για το ΠΑΣΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά