Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Επόμενοι


Έχω ακούσει στη ζωή μου για τόσο πολλούς «επόμενους πρωθυπουργούς» που των περισσότερων δεν θυμάμαι πια ούτε το όνομα.

Δεν έχω καμία διάθεση να αμφισβητήσω τον Τάιλερ που προβλέπει ότι «ο Στέφανος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός» (ANT1, 16/11).

Ούτε τον Ανδρουλάκη που έβαλε στόχο «να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές» (ομιλία 19/11).

Ούτως  ή άλλως έχω ακούσει στη ζωή μου για τόσο πολλούς «επόμενους πρωθυπουργούς» που των περισσότερων δεν θυμάμαι πια ούτε το όνομα.

Προς το παρόν ο Στέφανος είναι στο 6,7% για την πρωθυπουργία – λίγο κάτω από τον Κουτσούμπα και λίγο πάνω από τον Βελόπουλο… (MARC, 19/11).

Ενώ ούτε ο εκλογικός στόχος του ΠΑΣΟΚ μοιάζει για το άμεσο μέλλον. Στην ίδια δημοσκόπηση (και στις άλλες που προηγήθηκαν) του λείπουν κατά μέσο όρο 25 ποσοστιαίες μονάδες για να τον πετύχει – το ¼ του εκλογικού σώματος!

Ευλόγως λοιπόν τίθεται το ερώτημα «και τι κάνουμε έως τότε;».

Αν αποκλείσουν την ιδέα να πάνε παρέα για ψάρεμα ή να ανεβοκατεβαίνουν στην Ακρόπολη με τους τουρίστες, η προφανής αναρώτηση που ακολουθεί είναι «μήπως να κάνουμε αντιπολίτευση;» («Αυγή», 15/11).

Ωραία ιδέα. Αλλά δύσκολη.

Διότι για να κάνεις αντιπολίτευση χρειάζονται

απαραιτήτως δύο πράγματα.

Πρώτον, να ξέρεις.

Δεύτερον, να μπορείς.

Το διάστημα 2019-2023 για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τόσο καλή αντιπολίτευση που στο τέλος έμειναν οι μισοί.

Διότι η αντιπολίτευση έχει ένα μεγάλο μυστικό. Οχι μόνο να την πέφτεις στην κυβέρνηση (αυτό είναι το εύκολο…) αλλά ταυτοχρόνως να πείθεις τον κόσμο ότι εσύ θα τα έκανες καλύτερα.

Προς το παρόν οι δημοσκοπήσεις δεν καταγράφουν κάποια ιδιαίτερη προσδοκία για κυβέρνηση Κασσελάκη ή για νίκη Ανδρουλάκη αλλά μπορεί να είναι απλώς θέμα χρόνου.

Διότι κάποια στιγμή ο Κασσελάκης θα σταματήσει να τσακώνεται με τον Αυτιά. Οι Πασόκοι θα καταλήξουν ποιους γυρολόγους θα πάρουν ή δεν θα πάρουν πίσω.

Ενώ κι ο Τσίπρας ίσως βαρεθεί να παίρνει σβάρνα τις ταβέρνες με τους ξέμπαρκους. Πόσα παϊδάκια πια να φάει ο άνθρωπος για να σώσει το κόμμα;

Κι άλλωστε αν ρίξεις μια ματιά στα «αριστεροδεξιά» μίντια και τα τρολ του Διαδικτύου αντιλαμβάνεσαι ότι οι μέρες της κυβέρνησης είναι μετρημένες. Η Συρεγγέλα θα τους σώσει;

Ακόμη περισσότερο που οι ισπανοί σοσιαλιστές υποδεικνύουν πλέον κι έναν άλλο δρόμο για να σχηματιστεί αυτή η πολυπόθητη κυβέρνηση.

Αν δεν κερδίσεις τις εκλογές, αν δεν σου βγαίνουν οι αριθμοί για την πρωθυπουργία, κανένα πρόβλημα.

Μπορείς να το κάνεις όπως ο σύντροφος Σάντσεθ.

Δίνεις αμνηστία, ανοίγεις τις φυλακές, βγαίνουν έξω οι κατάδικοι και τότε δεν ξέρω αν θα κάνεις κυβέρνηση αλλά για μαφία μια χαρά το βλέπω.

 Γ. Πρετεντέρης-ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά