Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Είναι ακριβό το λάδι;


Η τιμή του ελαιόλαδου έχει ακριβύνει αισθητά, σε σχέση με τις τιμές που είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν. Δεν πήγε καλά η παραγωγή στην Μεσόγειο και έτσι σημειώθηκε άνοδος στην τιμή του προϊόντος! Το λάδι, πάντως, δεν είναι ακριβό! Ήταν ένα προϊόν που πουλιότανε σε ευτελή τιμή, χωρίς να κερδίζει κάποιος άλλος πέραν των Ιταλών που το αγόραζαν κοψοχρονιά και  το μεταπουλούσαν ως χρυσάφι στα πέρατα του κόσμου.  

Η τιμή του ελαιόλαδου έχει ανέβει και προβλέπεται ότι θα ανέβει και άλλο. Η αιτία δεν είναι ότι κάναμε κάτι σπουδαίο για να αναδείξουμε τις ιδιαιτερότητες του προϊόντος που παράγεται στην Ελλάδα, δεν κάναμε με άλλα λόγια ένα καλό marketing. Η άνοδος οφείλεται στον παλαιό γνωστό κανόνα της προσφοράς και της ζήτησης. Οπότε, μόλις αποκατασταθεί η τάξη, μόλις η παραγωγή επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, οι τιμές του ελαιόλαδου θα επανέλθουν και εδώ σε μια κανονικότητα.  

Τι είναι όμως αυτή η «κανονικότητα»; Συζητάμε για μία κατάσταση που ο παραγωγός παράγει μόνο για τις ανάγκες του σπιτιού του και για να καλύψει τα έξοδα της χρονιάς: Λιπάσματα, ποτίσματα, εργατικά, κλαδέματα. Η παραγωγή μοιάζει περισσότερο με χόμπι, παρά για «εργασία». Την ίδια ώρα ο μέσος καταναλωτής πληρώνει τα 75 κιλά που θα καταναλώσει (3 τενεκέδες λάδι) με 350 ευρώ. Κι αυτός ο υπολογισμός είναι κάπως αυθαίρετος. Δεν καταναλώνουν όλες οι οικογένειες τόσο λάδι, από

την στιγμή που έχουν αλλάξει οι διατροφικές συνήθειες. Αλλά ας κάνουμε αυτή την υπόθεση…  

Σήμερα αν το λάδι αυτό το πάρει απευθείας από τον παραγωγό η τιμή είναι διπλάσια σε σχέση με πέρυσι και από το σούπερ μάρκετ σχεδόν τριπλάσια. Μία οικογένεια θα πρέπει να δαπανήσει επιπλέον 350 ευρώ για να αγοράσει το λάδι της χρονιάς από τον παραγωγό, όπως έκανε εδώ και χρόνια. Το ερώτημα είναι αν αυτά τα 350 ευρώ έπρεπε να τα πληρώνει και στο παρελθόν! Αν, δηλαδή, το λάδι το πληρώναμε μέχρι σήμερα πολύ φθηνά, αν ο κόπος και οι επενδύσεις του ελαιοπαραγωγού αξίζουν λιγότερους από 70 καφέδες τον χρόνο για την μέση ελληνική οικογένεια!  

Θα μας πείτε ότι έτσι δεν βγαίνει λογαριασμός. Κόψε τόσους καφέδες για το λάδι, άλλους τόσους για τα όσπρια και ούτω καθεξής, στο τέλος θα κλείσουν οι καφετέριες. Αυτό το τελευταίο δεν θα ήταν και ιδιαίτερα αρνητικό, αφού η μόνο οικονομική δραστηριότητα που βρίσκεται σε άνθηση τα τελευταία χρόνια είναι αυτή των καφέ. Στην πραγματικότητα όμως δεν εννοούμε αυτό. Αλλά το γεγονός ότι υπάρχει εδώ και χρόνια μια μεγάλη στρέβλωση με την τιμή του ελαιόλαδου. Ότι με τις τιμές που πουλιότανε μέχρι σήμερα το λάδι δεν υπήρχε σοβαρό κίνητρο για τους παραγωγούς, με αποτέλεσμα να είναι εύκολη η πρόβλεψη για το τι θα συμβεί σε λίγα χρόνια με το ελληνικό ελαιόλαδο…  

Η στρέβλωση για την οποία κάναμε λόγο οφείλεται στην αλλαγή του τρόπου παραγωγής σε άλλες μεσογειακές χώρες (ελιές χαμηλού ύψους που η συγκέντρωση του καρπού γίνεται με μηχανήματα) και η οποία αλλαγή συμπιέζει το κόστος παραγωγής και διάθεσης και ακόμη το γεγονός ότι οι Έλληνες παραγωγοί δεν έχουν εργαστεί αρκετά στο marketing του προϊόντος που παράγουν. Κι έτσι φτάσαμε να συζητάμε για ένα εξαιρετικό προϊόν που προσφέρεται σε παράλογα χαμηλές τιμές, χωρίς την ίδια στιγμή κάποιος να ωφελείται σημαντικά. Λάθος! Κάποιος ωφελείται! Κι αυτός δεν είναι άλλος από τους Ιταλούς που αγοράζουν το προϊόν σε τιμή ευκαιρίας και το μεταπωλούν σαν να πρόκειται για χρυσάφι σε όλο τον κόσμο.  

Είναι σαφές ότι κάνουμε λάθος. Τόσοι υπουργοί πέρασαν από το Αγροτικής Ανάπτυξης και δεν βρέθηκε ένας να ωθήσει τα πράγματα προς την σωστή κατεύθυνση. Να αλλάξει ο τρόπος παραγωγής, να δημιουργηθούν ετικέτες με ακριβό λάδι για το εξωτερικό. Να εργαστεί τέλος πάντων για να πάρουν αξία τα γεωργικά μας προϊόντα. Να κάνει δηλαδή την δουλειά του. Είναι κι αυτός ένας τρόπος να υπάρξει ανάπτυξη. Κι σε ότι αφορά την ελληνική κοινωνία και την ακρίβεια, εφόσον τα προϊόντα αυτά παράγονται στην Ελλάδα, η διαφορά της τιμής πώλησης θα επιστρέψει στο τραπέζι του καταναλωτή ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης.  

Θανάσης Μαυρίδης -liberal.gr

 

2 σχόλια:

  1. Η Φέτα έχει πάει 12,5 €, η γραβιέρα 17,00, τα ψάρια μόνο για τη βιτρίνα (οφθαλμόλουτρο) και κανείς δεν μιλάει. Τό λάδι που ήταν υποτιμημένο για δεκάδες χρόνια δεν μίλησε κανένας. 10,0 € το κιλό είναι μια fair price που λένε οι φίλοι μου οι οι Αμερικάνοι ή Ελληνιστί μια δίκαιη τιμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η στρεβλωση με το λαδι και γενικωτερα την ελια ειναι χειρωτερη και πολυ μεγαλυτερη !
    Τοχω ξαναγραψει , το ξαναλεω , οτι δεν γινεται σωστη μεταχειρηση /εκμεταλευση των ελαιοδενρων μας , μειναμε κωλημενοι στο λαδι και κει παραμειναμε στασιμοι !Η επιστημη και η βιομηχανια ενδιαμεσα λεει, οτι απο λιοδενδρα κερδιζονται κι αλλα προιοντα ! Η ελια περα απο την βρωσιμη ελια και το λαδι εχει φυλλωμα, το οποιο εμεις καιμε στα κλαδεματα , αλλ~ ειναι καταλληλο για πολλα αλλα προιοντα ! Ενας νεοιδρυμενος συνεταιρισμος Ραχες/Στυλιδας/Πελασγιας /Σπαρτιας ,...... θα μπορουσε να ερθει σ~επαφη κατ ευθειαν μεσω του ελληνικου προξενειου , σαν παραδειμα,. ωστε
    1. να συναψει επαφη με αντιπροσωπο η τη γερμανικη εδρα της Μερσεντες , ΒΜW, VW ,…. ωστε να συζητησει το θεμα χρηματοδοτησης μιασ μοντερνας μοναδας βυρσοδεψιας σε επιλεγμενο τοπο της περιφερειας. Ισως καποιοι να ειδατε μοντελλα της Μερσεντες π~εχουν καθησματα σε ωραιο λαδι πρασινωπο χρωμα ! Αυτα τα δερματα επεξεργαζονται στην Τουρκια με λιοφυλλα και στελνονται στη Γερμανια ! Εμεις το πλειστον τα τσουζουμε φωτια και τα καιμε !
    2. αλλη επαφη παραδειγμα με τα Bayer AG για μια μοναδα φαρμακευτικων προιοντων και παραγωης της Απεγινινης από τα λιοφυλλα, από τα οποια κερδιζεται η ουσια αυτη καταλληλη κατά του καρκινου!!
    3.τα ξυλα τα ελιας ακριβοπλρωνονται με τους ωραιους ροζους από μοναδες επιπλοποιιας !
    4.περισσοτερα /συμπλρωματικα διαβαστε στο αντραφο από τα Ιντερνετ παρακατω>,,,. Μια ενδιαφέρουσα πρόταση για την αξιοποίηση των φύλλων της ελιάς χρησιμοποιώντας βιώσιμες τεχνικές, οι οποίες βασίζονται στη χρήση υψηλής πίεσης, καταθέτει η Κριστίνα Μπαστάντε, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Κάντιθ, Ισπανία.
    “Το κύριο υποπροϊόν κατά τη διαδικασία κλαδέματος των ελαιόδεντρων είναι τα φύλλα, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 25% του βάρους του δέντρου. Στην πραγματικότητα, οι χρήσεις των φύλλων ελιάς δεν προσθέτουν σημαντική αξία στη αλυσίδα παραγωγής ελαιολάδου. Χρησιμοποιούνται στη διατροφή ζώων, παραγωγή θερμικής ενέργειας και παραγωγή κομπόστ. Ωστόσο, αυξάνονται οι μελέτες που απαριθμούν τις βιοενεργές ιδιότητες των χημικών ενώσεων που βρίσκονται στα φύλλα της ελιάς, κάτι το οποίο δίνει τη δυνατότητα για πολλαπλές εφαρμογές σε τομείς όπως η κοσμετολογία, η ιατρική και τα τρόφιμα.
    Το εκχύλισμα φύλλων ελιάς παρουσιάζει ιδιότητες αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές, αντι-ιικές και αντικαρκινικές όπως επίσης και θετικές επιδράσεις στην καρδιαγγειακή λειτουργία λόγω των συγκεντρώσεων σε απλές φαινόλες και φλαβονοειδή, ουσίες που απαντώνται και στο ελαιόλαδο. Η εξαγωγή αυτών των συστατικών και η μετέπειτα χρήση τους σε τομείς πέραν των τροφίμων, ανοίγει την πόρτα και σε άλλες περιοχές της αγοράς και συνεπάγεται μία ανατίμηση του σημαντικού αυτού υποπροϊόντος της ελαιοκαλλιέργειας.
    Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να εφαρμοστούν τεχνικές οι οποίες σέβονται το περιβάλλον, βασίζονται στη χρήση διαλυτών μη επιβλαβών για την υγεία και να μεταχειρίζονται την πρώτη ύλη με τέτοιο τρόπο ώστε να μην χάνεται η βιο-δραστικότητα των ουσιών κατά τη διαδικασία της εκχύλισης. Υπό αυτή την έννοια η μέθοδος της εκχύλισης με υψηλή πίεση και προσαρμοσμένη θερμοκρασία είναι μία μεθοδολογία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί.
    Της Κριστίνα Μπαστάντε, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας, Τμήμα Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Κάντιθ, Ισπανία

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά