Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

Αυτό μάλιστα! Να και μία ουσιαστική μεταρρύθμιση


Αυτό μάλιστα, είναι μια κάποια μεταρρύθμιση. Η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης την Πέμπτη μπορεί να θεωρηθεί τομή στα πολιτικά μας ήθη και πάντως καταργεί με οριζόντιο τρόπο μία συζήτηση (ή και περισσότερες), σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα των εκλογικών αναμετρήσεων.

Στον απόηχο των πολλών ανοησιών που ακούστηκαν τα προηγούμενα χρόνια με αφορμή την ψήφο των αποδήμων, με την απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει κάτι που εδώ και δεκαετίες ισχύει αλλού, παραμερίζονται προφάσεις διαφόρων και δικαιολογίες άλλων, σχετικά με την πολιτική νομιμοποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Πρόκειται ουσιαστικά για τη διαμόρφωση προϋποθέσεων καθολικής συμμετοχής του εκλογικού σώματος στη διαδικασία και από εκεί κι έπειτα, ο καθένας θα αποφασίσει αν επιθυμεί να είναι ενεργός ή όχι, δίχως περαιτέρω φιλολογίες.

Είναι κάτι που εδώ και δεκαετίες εφαρμόζεται στην Ευρώπη και

αλλού, με παραλλαγές και αυτονόητες δικλίδες ασφαλείας και σε κάθε περίπτωση δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία.

Και σε ό,τι αφορά τα ποσοστά συμμετοχής, ναι, τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα δείχνουν ότι  στις χώρες που εφαρμόζεται η μέθοδος, είναι αυξημένα.

Για παράδειγμα στη Γερμανία, όπου το μέτρο εφαρμόζεται από το 1957, η συμμετοχή στις εκλογές παρουσιάζει μία εντυπωσιακή σταθερότητα και με τις όποιες διακυμάνσεις καταγράφει ένα μέσο ποσοστό στα επίπεδα του 80%. Τα ποσοστά δε εκείνων που επιλέγουν την επιστολική ψήφο στη Γερμανία, κυμάνθηκαν σε αυτό το διάστημα από 4,9% το 1957 έως πάνω από 20% τις τελευταίες δεκαετίες.

Μένει να φανεί στις προσεχείς ευρωεκλογές ποια θα είναι η επίδραση της νέας αυτής παραμέτρου στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι την τελευταία 20ετία έχουν «χαθεί» από τις εκλογικές διαδικασίες περί τα δύο εκατομμύρια πολίτες.

Σε ένα διαφορετικό πεδίο, θα πρέπει κανείς να αναμένει με βεβαιότητα τις αντιδράσεις κάποιων πλευρών. Θα έχει πράγματι ενδιαφέρον να δούμε τι θα σκαρφιστούν όσοι ετοιμάζονται να διαφωνήσουν με την επιστολική ψήφο και ποιους λόγους θα επινοήσουν.

Είτε έτσι, είτε αλλιώς, πρόκειται σε κάθε περίπτωση για ένα στοιχείο ωρίμανσης του πολιτικού μας συστήματος.

Μένει να φανεί, ποιοι θα ανταποκριθούν αναλόγως και ποιοι έχουν λόγο να φοβούνται την ουσιαστική διεύρυνση του εκλογικού σώματος. Και φυσικά, το πιο ενδιαφέρον από όλα θα είναι η επίδραση του μέτρου στο εκλογικό αποτέλεσμα.

 Αγγ. Κωβαίος-protagon.gr

2 σχόλια:

  1. Διαβάζω και ακούω τη μιζέρια και μικρότητα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου. Ως σχόλιο θα αναφερθώ στο γεγονός ότι αυτή η διαδικασία εφαρμόζεται εδώ και χρόνια από τη γειτονική Τουρκία. Τόσο πίσω, έλεος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο φόβος της αντιπολίτευσης δεν είναι η διασφάλιση της διαδικασίας, αλλά το μαύρισμα που θα υποστούν από την επιστολική ψήφο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά