Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

Ψήφος


Όταν δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν την επιστολική ψήφο προ πολλού, όταν ανάμεσά τους είναι η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν τη χρησιμοποιεί ακόμη και η… Τουρκία (!), μόνο στόκοι μπορούν να ανασύρουν το επιχείρημα ότι εδώ «θα αλλοιώσει το εκλογικό σώμα».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επιστολική ψήφος είναι μια μεγάλη δημοκρατική τομή. Ίσως η μεγαλύτερη μετά την καθιέρωση της καθολικής ψηφοφορίας χωρίς διακρίσεις ή την κατάργηση των σφαιριδίων.

Αν θέλετε τη γνώμη μου (το φώναζα ήδη από τις εκλογές του Μαΐου – Ιουνίου) έπρεπε να είχε καθιερωθεί από χθες. Ίσως κι από προχθές!

Οταν δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο την έχουν υιοθετήσει προ πολλού, όταν ανάμεσά τους είναι η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όταν τη χρησιμοποιεί ακόμη και η… Τουρκία (!), μόνο στόκοι μπορούν να ανασύρουν το επιχείρημα ότι εδώ «θα αλλοιώσει το εκλογικό σώμα».

Ποιος λοιπόν μπορεί να είναι αντίθετος; Υποθέτω μια μπερδεμένη μειοψηφία.

Πρώτον, εκείνοι που αιφνιδιάστηκαν ίσως επειδή δεν τους ρώτησε ο Μητσοτάκης αλλά δεν έχουν πραγματικά επιχειρήματα να

αντιτάξουν.

Είναι κυρίως το ΠΑΣΟΚ και διάφοροι της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης.

Δεύτερον, όσοι μιλούν για «επικίνδυνη εξέλιξη» που ανοίγει «επικίνδυνους δρόμους για αλλοίωση της ψήφου» (Δ. Κουτσούμπας, Ant1, 30/11).

Η αλήθεια είναι ότι δεν κόπτονται ιδιαίτερα για τις εκλογές. Εξήγησαν άλλωστε πως αν έλθουν στην εξουσία θα τις κάνουν αλλιώς, με πολλή κουβέντα και λίγα κόμματα. Ενδεχομένως όμως υπολογίζουν πως έως τότε μια αύξηση της συμμετοχής δεν συμφέρει.

Τρίτον, όσοι επινοούν συνταγματικά κωλύματα ή κινδύνους για να κρύψουν την καχυποψία τους απέναντι όχι στην εκλογική διαδικασία αλλά στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Συνταγματολόγος και πρώην στέλεχος των κυβερνήσεων Τσίπρα χαρακτήρισε μάλιστα την επιστολική ψήφο «εξ ορισμού διαβλητή» (Α. Καϊδατζής, «ΕφΣυν», 1/12).

Πίσω από τέτοιες ενστάσεις κρύβεται η ανομολόγητη πεποίθηση πως «σωστός ψηφοφόρος είναι ο δικός μας». Οι άλλοι και να μην ψηφίσουν, δεν χάνουμε τίποτα.

Υποθέτω βεβαίως πως παρά τις αναιμικές αντιδράσεις η επιστολική ψήφος θα καθιερωθεί για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Θα είναι ένα καλό crash-test για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Ούτως ή άλλως κάθε νέα εκλογική διαδικασία θέτει μια σειρά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν.

Στις ευρωεκλογές, για παράδειγμα, έχουμε εθνική περιφέρεια και συνεπώς όλες οι ψήφοι προσμετρώνται στο σύνολο. Απλό κι εύκολο.

Στις βουλευτικές όμως έχουμε εκλογικές περιφέρειες κι είναι ένα ζήτημα πώς θα οργανωθεί η καταμέτρηση.

Αλλά έτσι είναι η ζωή. Ούτε η Ρώμη κτίστηκε σε μια μέρα. Θα χρειαστεί χρόνος και εμπειρία για να περάσει η επιστολική ψήφος στις εκλογικές συνήθειες των Ελλήνων.

Ενα όμως είναι βέβαιο.

Πως όταν αυτό συμβεί και η δημοκρατία και οι εκλογές και οι πολίτες μόνο κερδισμένοι θα βγουν από μια αργοπορημένη αλλά μεγάλη πολιτική μεταρρύθμιση.

 Γ. Πρετεντέρης-ΤΑ ΝΕΑ

1 σχόλιο:

  1. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι από αυτή τη διαδικασία θα ωφεληθεί η Ν.Δ., όχι βέβαια για λόγους καλπονοθευτικούς, αλλά γιατί η πλειοψηφία των μεταναστών ταυτίζεται με τις ιδέες του νεοφιλελευθερισμού που τους διασφαλίζει μια αξιοπρεπή ζωή. Στην Ελλάδα δυστυχώς η τοξικότητα και η αμορφωσιά των συμπατριωτών μας δεν τους αφήνει να δουν το μέλλον που διαμορφώνεται παγκοσμίως, και παραμένουν δέσμιοι των αναχρονιστικών ιδεών τους και αντιλήψεων. Χώρες που ήταν πίσω από τη χώρα μας, σήμερα πρωτοπορούν και εμείς έχουμε μείνει ακόμη στις αξίες και ιδέες του ΚΚΕ.
    Μην εκπλαγείτε αν σε μερικά χρόνια οι πρώην φτωχοί γείτονές μας θα μας κάνουν αυτά που τους κάναμε εμείς όταν ήταν στο κουμμουνιστικό μπλόκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά