Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023

«Εδώ υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος»


Κάτι ήξερε ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος με τη Λίτσα Διαμάντη όταν τραγουδούσαν (1991) «εδώ υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος». Έβλεπαν πολύ μπροστά, τον έρωτα του Ερντογάν με τον Μητσοτάκη, ο οποίος εκδηλώθηκε χθες στην Αθήνα, εις τας δυσμάς του σωτηρίου έτους 2023. Πράγματι, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις περνούν την αγαπησιάρική τους περίοδο και είθε αυτός ο έρωτας να στεριώσει για το καλό όλων μας. 

Τέτοιες στιγμές ας μη φανούμε μίζεροι με τις γνωστές επιφυλάξεις. Ας υπάρχουν, ας τις κρατήσουμε, διότι όπως παραδέχονται και οι δύο ηγέτες στη διακήρυξή τους, οι διαφορές παραμένουν. Και δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Τώρα πόσο θα κρατήσει αυτός ο έρωτας θα φανεί στην πορεία. 

Ας βάλουμε στην άκρη και τα κίνητρα του Ερντογάν που τον ώθησαν να δηλώσει ερωτευμένος με αυτόν που πριν από ενάμισι χρόνο τον αντιμετώπισε με το «Μητσοτάκης, τέλος» ή κάπως έτσι, δηλώνοντας τη

δυσαρέσκειά του και την οργή του για την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. 

Είθισται τις πανηγυρικές στιγμές να τις απολαμβάνουμε στο 100%. Αν τώρα κάποια στιγμή διαψευστούν όλες αυτές οι προσδοκίες, τότε τα ξαναλέμε. Προς το παρόν, βαδίζουμε σε ήρεμα νερά και αυτό είναι θετικό. Όλοι θέλουμε να έχουμε έναν καλόν γείτονα είτε στην οικοδομή μας είτε στην πατρίδα μας. 

Γνωρίζω πως ήδη από σήμερα θα εμφανιστούν τόσο οι μεμψίμοιροι όσο και οι αιθεροβάμονες. Αυτοί που θα μιλήσουν για μια νέα εποχή Βενιζέλου - Ατατούρκ. Ας αφήσουμε τις υπερβολές και ας κρατήσουμε το γεγονός πως η επίσκεψη πρώτον, κύλησε χωρίς παρατράγουδα και χωρίς κάποια έκρηξη του Τούρκου Προέδρου. Αυτό που φοβόμασταν πολλοί ότι ο Ερντογάν θα επιδείξει προσβλητική συμπεριφορά εντός έδρας, όπως έκανε το 2017 ή όπως έκανε πρόσφατα στη Γερμανία, δε συνέβη. Δεύτερον, η επίσκεψη κινήθηκε εντός του αναμενομένου πλαισίου των χαμηλών προσδοκιών και ίσως λίγο παραπάνω και τρίτον κατέληξε σε ένα γραπτό κείμενο, μια διακήρυξη, αποτέλεσμα της σημαντικής προεργασίας που έγινε όλο αυτό το διάστημα. Αποδείχθηκε πως οι δίαυλοι επικοινωνίας λειτουργούν και όταν υπάρχει το κατάλληλο κλίμα παράγουν και έργο. 

Όσοι παρακολουθούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις γνωρίζουν πως αυτές ακολουθούν μια καμπυλοειδή πορεία. Με τα πάνω και τα κάτω. Τώρα –για πολύ συγκεκριμένους λόγους που δεν είναι άσχετοι με επιτυχημένες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης–βρισκόμαστε στα επάνω. Ας ελπίσουμε αυτό το καλό κλίμα να διατηρηθεί, όσο γίνεται, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Προσωπικά, το όριο το βάζω στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2024. Το αποτέλεσμά τους, χωρίς καμιά αμφιβολία, θα επηρεάσει έτσι ή αλλιώς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. 

Μέχρι τότε, πλην δραματικού απροόπτου, αυτές οι σχέσεις θα κινηθούν επάνω στον άξονα της χθεσινής διακήρυξης, κάτι που είναι θετικό και για τα δύο κράτη. Αν κάτι στραβώσει, θα βάλουμε στην άκρη τον Μάκη Χριστοδουλόπουλο και θα θυμηθούμε τον Γιάννη Πάριο στο τραγούδι του «τελειώσαμε λοιπόν και τι να πούμε!»

Από άσματα έχουμε μπόλικο υλικό. 

 Σ. Μουμτζής-liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά