Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

Τα μυστήρια των δημοσκοπήσεων


 

Μερικές φορές στο παρελθόν οι δημοσκοπήσεις δεν τα πήγαν και πολύ καλά. Τελευταία φορά, στις εκλογές του 2023, καθώς δεν είδαν πρωτίστως τη θεαματική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και ακολούθως το 40,5% της Νέας Δημοκρατίας. Βέβαια, η δικαιολογία που πρόβαλαν - φοβούνταν να δημοσιοποιήσουν αυτό που έβλεπαν - δεν ελαφρύνει τη θέση τους. Πολιτικά τους καταλαβαίνω, όμως αυτοί είναι επιστήμονες. Γράφουν ό,τι δείχνουν τα ευρήματά τους.

Προχθές παρουσιάστηκαν δύο δημοσκοπήσεις. Της Opinion και της Metron Analysis. Υποθέτω πως διεξήχθησαν το ίδιο χρονικό διάστημα. Κι όμως παρουσίασαν σημαντικές αποκλίσεις που θολώνουν την εικόνα που έχουμε για τη δύναμη αρκετών κομμάτων.

Ας αρχίσω από το νεοεμφανιζόμενο κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου. Στη δημοσκόπηση της Opinion βρίσκεται πάνω από το 2,5%, ενώ σε αυτήν της Metron Analysis κοντά στο 1%. Θα μου πείτε πως η απόκλιση κινείται στο όριο του αποδεκτού στατιστικού λάθους. Συμφωνώ, μόνο που με το 2.5% βρίσκεται κοντά στο επιθυμητό 3% ενώ με το 1% μακριά από αυτό και την είσοδο στο ευρωκοινοβούλιο.

Εντελώς αντίθετη είναι η εικόνα για το κόμμα της κυρίας Αφροδίτης Λατινοπούλου. Κοντά στο 2,5% για τη Metron Analysis, κοντά στο 1% για την Opinion.

Η Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις όλων των εταιρειών, με αναγωγή, κινείται στο 34% plus, το ίδιο και στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Opinion. Έρχεται η Metron Analysis και την

εμφανίζει με αναγωγή στο 31%, με το σχόλιο πως μέσα σε ένα μήνα, σύμφωνα με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, έχασε κοντά στις 5 μονάδες.

Ένα καλό ερώτημα είναι κατά πόσον η αναγωγή που γίνεται με την αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων, είναι θεμιτή. Το ζήτημα είναι η προέλευση των αναποφάσιστων και τελικά πού ταλαντεύεται η ψήφος τους. Με άλλα λόγια μεταξύ ποιων επιλογών είναι αναποφάσιστοι; Έχουν ρίξει μαύρη πέτρα στο κόμμα που είχαν ψηφίσει την τελευταία φορά ή παραμένει μέσα στις επιλογές τους; το ψάχνουν αυτό οι δημοσκόποι;

Νομίζω πως η αποτυχία των εταιρειών δημοσκοπήσεων να παρουσιάσουν τη βουτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Μαΐου του 2023 οφείλεται και στην παγίδα της αναλογικής κατανομής των αναποφάσιστων. Εκεί θα διαπίστωναν πως η συντριπτική πλειοψηφία που προερχόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ είχε κόψει κάθε σχέση με αυτό το κόμμα.

Δηλαδή θα πρέπει να βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις μόνο την πρόθεση ψήφου, αφήνοντας στην άκρη την εκτίμηση ψήφου που είναι αποτέλεσμα τεχνικών διεργασιών με κάποια δόση αυθαιρεσίας; Προσωπικά αυτό κάνω.

Από την άλλη τη μεριά αντιλαμβάνομαι και το άγχος και τις ευθύνες των δημοσκόπων όταν βλέπουν θεαματικές μετακινήσεις ψηφοφόρων στις δημοσκοπήσεις τους. Φοβούνται μήπως τους κατηγορήσουν οι «θιγόμενοι» πως συμβάλλουν στη διαμόρφωση συγκεκριμένου πολιτικού κλίματος, αν δημοσιοποιήσουν αυτό που βλέπουν.

Τέλος, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει εκτός από το ντέρμπι ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση που οδηγεί στο πολιτικό Τσάμπιονς Λιγκ και τα ντέρμπι των ουραγών. Δηλαδή πόσα και ποια κόμματα θα εισέλθουν στην ευρωβουλή. Στις ευρωεκλογές του 2019 - αν θυμάμαι καλά - το ποσοστό που δεν εκπροσωπήθηκε στο ευρωκοινοβούλιο ήταν κοντά στο 21%.

Υπομονή και καλή διάθεση διαβάζοντας τις επόμενες δημοσκοπήσεις.

Σ. Μουμτζής-liberal.gr

6 σχόλια:

  1. Μην χολωσκας κ. Μουμτζή, ο Μαρινάκης μια χαρά το παίζει το παιχνίδι του μόνο που το κάνει με τις εφημερίδες του και το MEGA και όχι με το λαο. Τον Ιούνιο θα δούμε ποιος έχει δίκαιο. Μην σου διαφεύγει ότι έχει ως επικεφαλής των βραδυνών ειδήσεων τη σύζυγό του επικεφαλής της Ν. ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ. Ο Λοβέρδος μόνος, χωρίς καμία στήριξη έχει τα ίδια ποσοστά!! Έχουν γνώση οι φυλακές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι πράγματι να απορείς με την αφέλεια των Ελλήνων, και πόσο εύκολα χειραγωγούνται από τους πολιτικούς απατεώνες. Αναφέρομαι στην υπόθεση των Τεμπών. Δεν θα τοποθετηθώ στα αίτια του δυστυχήματος γιατί πρέπει κάποιος να είναι έμπειρος, εξειδικευμένος και να έχει όλα τα στοιχεία για να αποφανθεί. Αυτό που μου κάνει ιδιαίτερα εντύπωση ότι πολιτικοί των οποίων αναξιοπιστία, η απάτη, και το ψεύδος είναι η επιτομή του χαρακτήρας των παρουσιάζονται ως ειδήμονες των αιτιών του δυστυχήματος, όταν την ίδια ημέρα σε ιδιωτικό κανάλι διαφημίζει και προωθεί χωρίς ντροπή "προϊόντα" που σου λύνουν το πρόβλημα τις φαλάκρας, του πόνου στη μέση , διαθέτει και επιστολές του Χριστού! ο οποίος βέβαια ουδέποτε έγραψε ούτε μια γραμμή,
    αν και γνωρίζει ότι όλα αυτά είναι μία απάτη, αλλά συνειδητά τα πουλάει στους αφελείς για πλουτισμό.
    Αυτός λοιπόν ο κύριος από το βήμα της Βουλής ωρύεται ότι γνωρίζει ότι γίνεται συγκάλυψή και μπάζωμα στο δυστύχημα των Τεμπών. Να συγκαλύψουν τι? Δεν έγινε η σύγκρουση💥? Δεν σκοτώθηκαν τα παιδιά? Από τεχνικής πλευράς όλοι ξέρουμε ότι ένα ηλίθιος , καθήν αρμόδιος για τη κυκλοφορία των συρμών, έβαλε στην ΙΔΙΑ γραμμή δυο αμαξοστοιχίες σε αντίθετη κατεύθυνση! Ευθύνονται Κυβερνήσεις, πρωθυπουργοί, υπουργοί , διοικητές, για τη σύγκρουση? Έμμεσα ναι. Η δικαιοσύνη έχει την ευθύνη να αποδώσει τις ευθύνες που αναλογούν στον καθένα, ανεξαρτήτως ιδιότητας και θώκου.
    Τελεία και παύλα. Η δικαιοσύνη όμως, όχι οι κομπογιαννίτες και οι εισαγγελείς του πληκτρολογίου. Επαγγελματικά έχω ασχοληθεί με διερεύνηση ατυχημάτων υψηλής πολυπλοκότητας και δυσκολίας, και σας διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχει ατύχημα που δεν έχει διαλευκανθεί, αλλά προϋποθέτει υπομονή, λεπτομερή ανάλυση, χρήση εργαστηρίων, και βέβαια ενασχόληση εξειδικευμένων επιστημόνων. Το ατύχημα των ΤΕΜΠΩΝ το θεωρώ " εύκολη" διερεύνηση και όλα τα ερωτηματικά περί απόκρυψης στοιχείων μέσω μπαζώματος και λοιπά μπορεί να ανακτηθούν και να αναλυθούν, έστω και αν μετακινήθηκαν. Τα περί εξαΰλωσης ενός βαγονιού είναι αστειότητα. Όταν μιλάμε για εξαΰλωση , εννοούμε εξαφάνιση της μάζας του βαγονιού. Αυτό επιτυγχάνεται σε συνθήκες ταχύτητας και θερμοκρασίας σε περιβάλλον CERN , δηλαδή μετατροπή της ύλης σε ενέργεια όπως από τη σύγκρουση ενός ηλεκτρονίου και ποζιτρονίου.
    Ας ασχοληθούν με τις κεραλοιφές και ας αφήσουν τους επιστήμονες να κάνουν τη δουλειά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγχαρητηρια φιλε μου για τις απαντησεις απο τεχνικης πλευρας !! Εκεινο που ειναι κυριο και ενδιαφερον ειναι αυτο που καταγρφεις >, όλοι ξέρουμε ότι ένα ηλίθιος , καθήν αρμόδιος για τη κυκλοφορία των συρμών, έβαλε στην ΙΔΙΑ γραμμή δυο αμαξοστοιχίες σε αντίθετη κατεύθυνση! <
      Επομενως το ερωτημα ειναι >ποιος προωθησε αυτο το ατομο αυτο σ`αυτη την ενεργεια, ηταν καταλληλος για την υπευθυνη αυτη εργασια ?
      Ειχε μηπως καλυψει τη θεση με φακελλακι και συστατηκες επιστολες , απο ποιον και πως?

      Διαγραφή
    2. Αν ρωτήσεις Συριζαίο θα σου πει ο Καραμανλής αν πάλι ρωτήσεις δεξιό θα σου πει ο Σπίρτζης ..αυτά κάνει ο τυφλός φανατισμός στην Ελλάδα.

      Διαγραφή
  3. Φίλε 12:51:00 σε διαβεβαιώ ότι το Ελληνικο δημόσιο βρίθει από ανίκανα άτομα, ευτυχώς οι ενέργειες τους στις περισσότερες των περιστάσεων δεν έχουν επιπτώσεις σε ανθρώπινες ζωές. Το ερώτημα που θέτεις πρέπει να απαντηθεί, και όσοι υπέγραψαν την προαγωγή, την τοποθέτηση αυτού του αμόρφωτου και ανίκανου ατόμου να λογοδοτήσουν. Τα κριτήρια για θέσεις ευθύνης που ενέχουν κινδύνους για ανθρώπινες ζωές πρέπει να είναι ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΕΣ. Από την εμπειρία μου σε διερεύνηση ατυχημάτων ο ανθρώπινος παράγων ήταν η βασικότερη αιτία των ατυχημάτων ανεξαρτήτως της ύπαρξης σύγχρονου εξοπλισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι απαντησεις σου στο θεμα για τις αναμενομενες δικαστικες αποφασεις ειναι απολυτα
    σωστες ! Για μενα και η αποδειξη αν ειμαστε ευρωπαικη Χωρα η παραμενουμε υποαναπτυκτοι, ειμαστε δηλ. μια Χωρα ταυτοσημη σε αναπτυξη των χωρων της Σαχέλ, δηλ. της ζωνης μεταξύ της Σαχάρας και της σαβάνας, καθώς και το βορειότερο τμήμα της λεγόμενης υποσαχάριας Αφρικής. 1 — Το Σαχέλ ουσιαστικά είναι μια ζώνη που συνδέει τη κεντρική με τη βόρεια Αφρική, όπου η Γαλλία έχει στρατηγικά οικονομικά συμφέροντα. Πηγη> Ιντερνετ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά