Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

Χαλάσανε τα μπάνια του λαού


Ο Ανδρέας Παπανδρέου θα μείνει στην Ιστορία και για μερικές ατάκες του. Ευφυέστατος και κοσμογυρισμένος, έπιανε τον σφυγμό του κόσμου. Ως γνωστόν οι καλοκαιρινές διακοπές -τα μπάνια του λαού- είναι θεσμός διαχρονικός και ως εκ τούτου οι πολιτικοί οφείλουν να τον σέβονται. Όμως τα γεγονότα είναι αμείλικτα. Δεν καταλαβαίνουν από τέτοια πράγματα. Είναι αναίσθητα και για αυτό χθες από τις παραλίες και τα σκάφη εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, τοποθετημένοι στο Χρηματιστήριο, είδαν την επένδυσή τους να υφίσταται μια σημαντική μείωση. Να υποθέσω ότι αν ζούσε ο αείμνηστος θα απαγόρευε να συμβαίνουν τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις μέσα στον Αύγουστο. 

Έχουμε από την άλλη μεριά και τους αγιατολάδες που ορκίζονται εκδίκηση για την εξαέρωση ενός τρομοκράτη εντός της έδρας τους. Πάντα οι ήττες εντός έδρας πονάνε πολύ, ιδίως αν προέρχονται από τον αιώνιο εχθρό. Τώρα τι σόι εκδίκηση θα είναι αυτή που όλοι την περιμένουν, αυτό δε μπορώ να το καταλάβω. Μάλιστα έφτασε στο σημείο μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα της αλλοδαπής να

γνωρίζει -με πηγές από τις μυστικές υπηρεσίες- και την ημερομηνία του κτυπήματος. Έγραψε πως θα γίνει στις 12 ή στις 13 Αυγούστου, ημέρα θλιβερής μνήμης για τους Εβραίους διότι τους θυμίζει τις δύο καταστροφές, από τους Βαβυλώνιους πρώτα και τους Ρωμαίους αργότερα, του Ναού του Σολομώντα. 

Προφανώς, αποκλείεται η ιρανική απάντηση να δοθεί αυτές τις δύο μέρες. Αυτό είναι αυτονόητο. Τι είδους απάντηση θα είναι που δε θα προκαλέσει γενική ανάφλεξη, όπως δηλώνουν οι αγιατολάδες, αυτό μένει να το δούμε. Σε αυτή την περίπτωση θα είναι μάλλον σαν τις στρακαστρούκες που έριξαν πριν από λίγο καιρό κάπου στο Ισραήλ. Πάντως, ακόμα και σε μια τέτοια απάντηση για την τιμή των όπλων, θα αναμένουμε την ισραηλινή ανταπάντηση, διότι αυτοί οι άνθρωποι γνωρίζουν να υπερασπίζονται την πατρίδα τους. Απαντούν σε κάθε πρόκληση, τιμωρώντας σκληρά τους επιτιθέμενους. Αυτό φαίνεται στη Γάζα και εύχομαι να μη χρειαστεί να φανεί και στον νότιο Λίβανο. Η Χεζμπολάχ δεν είναι διατεθειμένη να χάσει τα όσα έκτισε στο Λίβανο επί δεκαετίες. Αυτό τουλάχιστον υποθέτω.

Πάντως, ό,τι και να συμβεί -που όλα δείχνουν πως κάτι θα συμβεί- θα επηρεάσει τη γειτονιά μας πολύ ή λίγο, ανάλογα με την ένταση και κυρίως ανάλογα με την κλίμακα των επιχειρήσεων. Είμαι σίγουρος πως εμείς θα συνεχίσουμε αδιατάρακτα τις αυγουστιάτικες διακοπές μας, άλλωστε η Μέση Ανατολή πέφτει μακριά. Και το Χρηματιστήριο κάποια στιγμή θα ανακάμψει. Που θα πάει, αφού η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro, βρίσκεται σε τροχιά αξιοθαύμαστης ανόδου. Αποτελεί υπόδειγμα για τη Γαλλία. 

Με τούτα και με εκείνα, για μια ακόμα φορά η ζωή απέδειξε πως τον Αύγουστο συμβαίνουν πολλά και σπουδαία γεγονότα, σε πείσμα του κλασικού αποφθέγματος πως τον Αύγουστο δεν υπάρχουν γεγονότα. Βέβαια, τα μπάνια του λαού εξακολουθούν να είναι υπεράνω όλων αυτών, αλλά όταν έχεις να κάνεις με αφιονισμένους αγιατολάδες ποτέ δεν ξέρεις τι θα ξημερώσει.

 Σ. Μουμτζής-liberal.gr

1 σχόλιο:

  1. Τίποτα σοβαρό δε θα γίνει. Οι Ιρανοί τρέχουν ενα πρόγραμμα για την ανάπτυξη πυρηνικών και βρίσκονται κοντά στο να τα αποκτήσουν, οπότε δε θέλουν με τίποτα μια σοβαρή κλιμάκωση που θα διαταράξει το πρόγραμμα. Απλά θα απάντήσουν χαλαρά για να βγουν από την υποχρέωση. Από την άλλη οι Αμερικάνοι έχουν εκλογές σε 100 ημέρες και δε θέλουν με τίποτα ένα γενικευμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή τώρα. Όποτε η ανταπάντηση του Ισραήλ θα ειναι εξίσου χαλαρή και το θέμα θα λήξει εκει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά