Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

«Οι αλήθειες των αριθμών για την Φθιώτιδα και 4 προτάσεις»



Τριαντάφυλλος Καρατράντος

Έχουμε συζητήσει ποτέ σοβαρά για την Φθιώτιδα; Είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απασχολεί όλους του πολίτες του Νομού. Έχοντας ήδη μπει σε εκλογική τροχιά, παρατηρώ με θλίψη ότι η συζήτηση και πάλι θα αποπροσανατολιστεί. Θα βρεθούμε για μία ακόμη φορά να μιλάμε για πρόσωπα και υποψηφίους και όχι να συζητάμε σοβαρά για το Νομό μας, για τα προβλήματα και τις προοπτικές του. Να μιλήσουμε για την φυσιογνωμία του για το τι δυνατότητες έχει και πως μπορεί περαιτέρω να αναπτυχθεί ή όχι. Νομίζω ότι η εποχή των τσιτάτων, των διαμαρτυριών και των μικροκομματικών καταγγελιών έχει γύρω μας περάσει. Ορισμένες όμως φορές νομίζω ότι στην Φθιώτιδα ζούμε στο δικό μας μικρόκοσμο. Η ομφαλοσκόπηση όμως δεν είναι διόλου χρήσιμη στη συζήτηση, μία συζήτηση που θα έπρεπε να μπει σε μία πλατφόρμα και να καταλήξει κάπου.

Το πιο απλό αλλά και συνάμα δύσκολο πράγμα είναι να συζητήσουμε με αρχή μέση και τέλος. Κοινώς να βάλουμε μία agenda συζήτησης. Την αφορμή για το κείμενο αυτό μου την έδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Δωδεκανήσων του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτή τη Νομαρχιακή Επιτροπή, την οποία παρακολουθώ χρόνια, έγινε μία ιδιαιτέρως αξιέπαινη και χρήσιμη κίνηση. Δημιουργήθηκε ένα δίκτυο πολιτικού συντονισμού. Ένα οριζόντιο δίκτυο που αποδελτιώνει και προσαρμόζει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ στη Δωδεκάνησο, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής. Το οριζόντιο αυτό δίκτυο έχει κάθετες συνιστώσες, ανάλογες με τις προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ και αποτελείται από άτομα σχετικά με το αντικείμενο του κάθε τομέα και όχι από αμφιλεγόμενης κατάρτισης μικρούς μάγους. Αρκετά όμως με τη Δωδεκάνησο, το παράδειγμα το χρησιμοποίησα για να σας δείξω πως θέλω εγώ το ΠΑΣΟΚ να στην Φθιώτιδα να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του νέου περιφερειακού αποκεντρωμένου οργανογράμματος, το οποίο ζητά μία συλλογική, προγραμματική και αποκεντρωμένη λειτουργία, διαφανή και συμμετοχική για να μπορέσει να αξιοποιηθεί.

Αν προσπαθήσουμε με λίγες λέξεις να περιγράψουμε την κατάσταση τα τελευταία χρόνια στη Φθιώτιδα, νομίζω ότι θα έχουμε μία εικόνα που θα μοιάζει κάπως έτσι: «Η Φθιώτιδα του σήμερα είναι η Φθιώτιδα που εξαιρείται από τους Πόλους Ανάπτυξης, είναι η Φθιώτιδα που πλήττεται σημαντικά από το νέο Χωροταξικό σχέδιο, είναι Η Φθιώτιδα του βαλτωμένου Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, είναι η Φθιώτιδα των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού στην υγεία, είναι η Φθιώτιδα των επιχειρήσεων που κλείνουν και των θέσεων εργασίας που χάνονται». Ας καταφύγουμε και στα στοιχεία που είναι αυτά που όσο και αν δεν το θέλουμε λένε την αλήθεια. Σύμφωνα με την Έκθεση της Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας το 2005 η συμμετοχή της Φθιώτιδας στο Πρόγραμμα *Δικτυωθείτε* ανέρχεται στο 20,3%, στο Πρόγραμμα *LEADER+* υλοποιήθηκαν μόλις 4 σχέδια, στο Πρόγραμμα *Επιχειρείτε* *Ηλεκτρονικά *μόλις 1 σχέδιο, στο Πρόγραμμα *ΟΠΑΑΧ* το ποσοστό είναι 22,9%, η *Ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων* Μέσω *ΠΕΠ* για τη Φθιώτιδα είναι 15,5%, στον *Αναπτυξιακό Νόμο* του 2004 στη Φθιώτιδα είχαμε 25 μόλις εγκρίσεις σε αντιδιαστολή με τις 120 της Βοιωτίας, από το *ΕΠΑΝ* στη Φθιώτιδα εγκρίθηκαν 8 σχέδια ενώ στην Εύβοια 26, το ποσοστό για τον *Ποιοτικό εκσυγχρονισμό των τουριστικών* *καταλυμάτων* για την Φθιώτιδα ανέρχεται στο 23,4% ενώ στην Εύβοια 54,2%, για την ενίσχυση της *Ανταγωνιστικότητας των Μ.Μ.Ε.* εγκρίθηκαν μόλις 2 σχέδια, η *Ενίσχυση Μ.Μ.Ε.* στη Φθιώτιδα φτάνει το 24,55%,τα σχέδια *Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης* στη Φθιώτιδα ήταν μόλις 13...

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Στερεάς Ελλάδας ο πρωτογενής τομέας διαδραμάτισε και φαίνεται ότι θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει και στο μέλλον σημαντικό ρόλο στην αναπτυξιακή διαδικασία. Η Περιφέρεια διαθέτει σημαντικές εκτάσεις που αντιστοιχούν στο 10,6% των εκτάσεων της χώρας. Σε αυτή παράγεται το 23,2% της εγχώριας παραγωγής τομάτας, το 15% της εγχώριας παραγωγής βαμβακιού, το 15,2% της παραγωγής κρέατος. Σημαντικά προϊόντα για τη πρωτογενή παραγωγή αποτελούν ακόμη ο καπνός (8,8% της εγχώριας παραγωγής), τα γεώμηλα (9,3%), το μαλακό τυρί (9,3%) και τα αυγά (8,3%), ενώ σημαντικό προϊόν είναι η ελιά στους Νομούς Φωκίδας, Φθιώτιδας, Εύβοιας και Βοιωτίας.

Η κτηνοτροφία διαδραματίζει δευτερεύοντα, αλλά σημαντικό ρόλο στην Περιφερειακή Οικονομία, καθώς αντιπροσωπεύει το 35% περίπου της αγροτικής παραγωγής. Σημαντικές είναι οι δραστηριότητες οι οποίες συνδέονται με το δασικό πλούτο της περιοχής. Οι ορεινοί όγκοι της Ευρυτανίας, της Φωκίδας, της Φθιώτιδας και της Βόρειας Εύβοιας προσφέρονται για πολλές εκμεταλλεύσεις (στρογγυλή ξυλεία, ρητίνη, καυσόξυλα, πολλαπλασιασμό ειδών, ελεγχόμενη θήρα), εν τούτοις, η αξιοποίησή τους είναι περιορισμένη.

Η αλιεία ανοικτής θάλασσας στη Περιφέρεια είναι περιορισμένη, παρά τις δυνατότητες που έχουν οι κόλποι του Ευβοϊκού, του Μαλιακού και του Κορινθιακού, λόγω μη ορθολογικής διαχείρισης των αλιευτικών πόρων και ελλιπούς προστασίας τους από τα αστικά και βιομηχανικά κέντρα. Σημαντική είναι η ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών, που αποτελεί δυναμικό αναπτυσσόμενο κλάδο τα τελευταία χρόνια.

Ας δούμε όμως τι γίνεται και στον τριτογενή τομέα, τον τομέα των υπηρεσιών, Το εμπόριο στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας παρουσιάζει τάσεις αύξησης τα τελευταία χρόνια. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση των καταστημάτων χονδρικού και λιανικού εμπορίου συναντάται κύρια στα αστικά κέντρα (Λαμία, Χαλκίδα, Λειβαδιά και Θήβα). Μέσω των λιμανιών Στυλίδας, Κύμης, Ιτέας, Αγ. Κων/νου και Λάρυμνας, εξάγονται γεωργικά μεταποιημένα προϊόντα, μεταλλεύματα και σιτηρά. Στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας το ποσοστό των ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων φτάνει το 2,6% του συνόλου των ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων της χώρας κατατάσσοντάς τη στις τελευταίες θέσεις και συγκεκριμένα στη 10η θέση μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας.

Στη τουριστική δραστηριότητα, η Περιφέρεια χαρακτηρίζεται από σημαντικές ανομοιομορφίες και ανισότητες. Υπάρχει μια τουριστική ζώνη έντονα αναπτυγμένη κατά μήκος του Εθνικού οδικού δικτύου των ακτών του Μαλιακού Κόλπου και του Βορείου Ευβοϊκού σε αντίθεση με τις υπόλοιπες περιοχές που δεν είναι τουριστικά ανεπτυγμένες στον ίδιο έντονο βαθμό. Ωστόσο, η Περιφέρεια έχει δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης που οφείλονται στην ύπαρξη σημαντικών αρχαιολογικών βυζαντινών χώρων, τη φυσική ομορφιά που χαρακτηρίζει ιδιαίτερα τους νομούς Ευρυτανίας και Φωκίδας, την ελλιπή μέχρι τώρα εκμετάλλευση των ιαματικών πηγών και λουτροπόλεων που διαθέτει και τη γεωγραφική της θέση.

Σε αντίθεση με όσα ανέφερα παραπάνω, Με ιδιαίτερη κομπορρημοσύνη και αλαζονεία οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. πανηγυρίζουν για την «/εκπάγλου καλλονής και χρυσοφόρο Φθιώτιδα/» που δημιούργησαν τα τελευταία 8 χρόνια, τη Φθιώτιδα των 4 εποχών, τη Φθιώτιδα της ανάπτυξης, τη Φθιώτιδα του πολιτισμού...
Για τη Φθιώτιδα το ρολόι της ανάπτυξης έχει σταματήσει λόγω της ανικανότητας του κατεστημένου της Ν.Δ. στο Νομό. Απόντες και Αλαζόνες εγκατέλειψαν το Νομό μας στον αυτόματο πιλότο στην ιδιαίτερα δύσκολή εποχή της Παγκοσμιοποίησης. Όλοι οι νοήμονες πολίτες της Φθιώτιδας πρέπει να αναρωτιόμαστε που ήταν οι μηχανισμοί της Ν.Δ. σε τοπικό και εθνικό επίπεδο όταν γίνονταν η διαπραγμάτευση για τους πόρους του Δ’ Κ.Π.Σ. και το Στόχο 1; Η απάντηση είναι εύλογη απόντες όλοι τους, κυβερνητικοί και αυτοδιοικητικοί.

Δεν θέλω όμως να κλείσω αυτή μου την τοποθέτηση με κριτική αλλά με προτάσεις. Με προτάσεις γιατί πάντα θέλω να ατενίζω το αύριο με αισιοδοξία, και η αλήθεια είναι ότι ο Νομός μας έχει δυνατότητες ανάπτυξης, το ζήτημα είναι να βρεθεί η πολιτική βούληση και τα κατάλληλα άτομα για να μπορέσουν να τις αξιοποιήσουν:

*

Μετατροπή των ιστορικών λουτροπόλεων του Νομού Φθιώτιδας (Καμένα
Βούρλα, Θερμοπύλες, Υπάτη, Πλατύστομο) σε σύγχρονα κοσμοπολίτικα
Πάρκα Υγείας.


*Σκοπός*: η μετατροπή των παρηκμασμένων ιστορικών λουτροπόλεων της Φθιώτιδας σε σύγχρονα κοσμοπολίτικα τουριστικά κέντρα με παροχή και ανάπτυξη υπηρεσιών υγείας.

Στόχοι

1.

Στρατηγικός σχεδιασμός και οργανωτικό σχέδιο για τις υπηρεσίες και
τις εγκαταστάσεις μίας σύγχρονης λουτρόπολης

2.

Ανάδειξη των πλεονεκτημάτων και των κατηγοριών υδροθεραπείας που
ενδείκνυνται οι πηγές της Φθιώτιδας

3.

Μελέτη καταλληλότητας κλίματος για τις ειδικές θεραπείες
(κλιματοθεραπεία)

4.

Αξιοποίηση της Προληπτικής Αγωγής με τη Λουτροθεραπεία

5.

Ανάδειξη των Κοινωνικών Επιπτώσεων σε τρεις κατηγορίες:
α)Θεραπευτικός Τουρισμός, β)Τουρισμός Αναζωογόνησης, γ)Τουρισμός
Αναπήρων

6.

Ανάδειξη της Κοσμοπολίτικης Φιλοσοφίας των Λουτροπόλεων:*«ο μόνος
τρόπος να αποκτήσεις μία όμορφη ζωή είναι να μάθεις να αναπαύεις
τον νου και το σώμα» * με σκοπό να καταστεί η επίσκεψη στη
Λουτρόπολη σύμβολο κοινωνικής θέσης* *για την προσέλκυση τουριστών
ειδικών κατηγοριών

7.

Δημιουργία του Μονοπατιού των Λουτροπόλεων


*

*Τα Μονοπάτια της Φωτιάς*: δημιουργία τουριστικών μονοπατιών της
Μάχης των Θερμοπυλών


*Σκοπός*: η ανάδειξη και η αξιοποίηση της διαχρονικής γοητείας της Μάχης των Θερμοπυλών στα πλαίσια του Ιστορικού και του Περιηγητικού Τουρισμού

*Μεθοδολογία*: Δημιουργία των Μονοπατιών της Μάχης και οριζόντια τουριστική προώθηση με το Μνημείο του Λεωνίδα και τον Ιστορικό Τύμβο και τα πολιτιστικά αξιοθέατα της περιοχής

*Στόχος*: η προσέλκυση ενός κοινού που προτιμά τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού από το εξωτερικό και την Ελλάδα στα πλαίσια της Εκπαίδευσης και της Επιμόρφωσης

*

Μελέτη ανάπτυξης και εφαρμογής για την ανάδειξη του θρησκευτικού
και του μοναστηριακού τουρισμού στη Φθιώτιδα


*Σκοπός*: η ανάδειξη και η αξιοποίηση του πλούτου των λατρευτικών περιοχών της Φθιώτιδας (Μονή Αγάθωνος, Παναγία Δαμάστα, Μονή Ιερουσαλήμ, Μονή Αγίων Αναργύρων κ.α.)

*Στόχος*: ο συνδυασμός της επισκεψιμότητας των λατρευτικών χώρων με τα τοπικά πανηγύρια και πολιτιστικές δραστηριότητες για την μετατροπή του «περάσματος προσκύνησης» σε επιλογή τουριστικού πακέτου

*Μεθοδολογία*: Πραγματοποίηση Μελέτης και δημιουργία λευκώματος με τους θρησκευτικούς τόπους και τις εγκαταστάσεις για την ολοκληρωμένη τοπική ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού




Δημιουργία Οδηγού για τον Αγρότη


Περιγραφή: δημιουργία ενός εντύπου που θα αποσκοπεί στην ενημέρωση γύρω από όλα τα ζητήματα που αφορούν τους αγρότες της Φθιώτιδας και θα μοιράζεται δωρεάν από τη Νομαρχία

Περιεχόμενο: Η Διεύθυνση Γεωργίας και οι Υπηρεσίες της (τηλέφωνα, διευθύνσεις κτλ.), επιδοτούμενες καλλιέργειες, μεταποίηση και εκσυγχρονισμός των αγροτικών προϊόντων, η προοπτική των εξαγωγών, βιολογικές καλλιέργειες, νέοι αγρότες, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της Υπαίθρου (επιλέξιμες δραστηριότητες κτλ.), LEADER +

Αυτές είναι 4 πρώτες και ενδεικτικές προτάσεις, σκοπό έχουν να δώσουν τον τόνο, να δείξουν μία κατεύθυνση, η λύση πρέπει να δοθεί μέσα από την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου και ενός marketing plan για την Φθιώτιδα. Πρέπει να βάλουμε και πάλι την πολιτική στη συζήτηση. Άλλωστε η πολιτική είναι η τέχνη της επίλυσης των προβλημάτων.




2 σχόλια:

  1. file den se gnorizw alla mou fainetai oti les kapoies alithies prepei omws na eheis dynati fwni na se alousoun oloi....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι η αλήθεια φίλε μου, το ζήτημα είναι να θέλεις να την δεις και να την ακούσεις. Όσων αφορά τη φωνή μου είναι από τη φύση της ισχυρή, όμως για να ακουστεί μία φωνή πρέπει να έχει και βήμα, προς το παρών έχω και λέω αλήθειες και προτάσεις... άλλωστε για μένα η πολιτική έχει Καβαφική σημασία... το ταξίδι μετράει και όχι ο τελικός προορισμός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά