Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Εκεί που τελειώνει η αυτοκριτική αρχίζει η κυβέρνηση Τσίπρα

Οι εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου θα είναι οι εκλογές της απογοήτευσης. Θα κριθούν κυρίως από εκείνους τους πολίτες που είχαν ψηφίσει Τσίπρα περιμένοντας ακριβώς τα αντίθετα από όσα έζησαν το επτάμηνο της διακυβέρνησής του.                
Ο κ. Τσίπρας εξελέγη τον Ιανουάριο με στόχο την αναδιανομή εισοδήματος υπέρ των μη προνομιούχων. Για να φορολογήσει τους «έχοντες» - πάντα όσοι έχουν κάποια περιουσία είναι οι «λεπροί» για όλες τις κυβερνήσεις -, να πατάξει τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά  και να δώσει μια ανάσα στους ανέργους, στους συνταξιούχους και στους οικονομικά ανίσχυρους, τους οποίους χτύπησαν βάναυσα τα Μνημόνια.
Τίποτα από αυτά δεν έκανε - και ασφαλώς πιο ριγμένοι αισθάνονται οι συνταξιούχοι. Πέρα από την απίστευτη ταλαιπωρία που υπέστησαν ξεροσταλιάζοντας καλοκαιριάτικα έξω από τις κλειστές τράπεζες για 60 ευρώ την εβδομάδα, είδαν και νέες μειώσεις στις συντάξεις τους, λόγω αυξημένων, λέει, εισφορών Υγείας.

Προσέξτε μόνο ένα δείγμα ασυνάρτητης πολιτικής: ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαγγείλει την κατάργηση του «φορομπηχτικού» εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία. Η περικοπή αυτή, όμως, στέρησε από τις υπηρεσίες Υγείας καμιά 20αριά εκατομμύρια ευρώ, τα οποία, φυσικά, δεν μπόρεσε να αναπληρώσει η κυβέρνηση. Αποφάσισε, λοιπόν, να τα «φορτώσει» σε αυτούς που θα έπρεπε να προστατεύει περισσότερο, επιβαρύνοντας δυσανάλογα κάθε σύνταξη έως και 30 ευρώ τον μήνα. Μεγάλη επιτυχία!

Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιβάρυνε επίσης τους ανέργους και τους οικονομικά ανίσχυρους εργαζομένους των 1.000 ευρώ που υποχρεώνονται πλέον να πληρώνουν ΦΠΑ 23% στα περισσότερα τρόφιμα - κόστος, περίπου 700 ευρώ τον χρόνο για μια τετραμελή οικογένεια. Ολοι αυτοί είδαν, καθ' όλη τη διάρκεια της χαοτικής διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη - εταίρων,  τις οικονομικές προοπτικές τους να υποβαθμίζονται ακόμη περισσότερο από την παγωμένη οικονομία της χώρας. Αποτέλεσμα, νέα αύξηση της ανεργίας, νέα λουκέτα σε χιλιάδες επιχειρήσεις, με τελειωτικό χτύπημα τα capital controls, που θα παραμείνουν για μήνες.

Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη μείωση της φορολογίας σε εκατομμύρια Eλληνες, ξεκινώντας από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Αντίθετα από τις διακηρύξεις, οι καλοκαιρινές εισπράξεις του ΦΠΑ στα πιο δημοφιλή νησιά, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τη Ρόδο και την Πάρο, «ναυάγησαν», αν και οι τουριστικές αφίξεις παρουσίασαν νέο ρεκόρ. Οσο για τον ΕΝΦΙΑ, «ζει και βασιλεύει» παρά τις υποσχέσεις.

Παλαιότερα - με μια δόση μαύρου χιούμορ για τη θητεία Καραμανλή που πήρε τη χώρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 με ρυθμούς ανάπτυξης 3% και την παρέδωσε πέντε χρόνια αργότερα χρεοκοπημένη - λέγαμε ότι αυτοί δεν είναι δεξιοί, αλλά αδέξιοι.

Μπορούμε με ασφάλεια να υποστηρίξουμε πλέον ότι η «πρώτη φορά Αριστερά» ξεπέρασε ακόμη και την απελπιστική γαλάζια διακυβέρνηση του 2004-2009. Και επιμένει ότι τα έκανε όλα σωστά. Δυστυχώς, εκεί που τελειώνει η αυτοκριτική, αρχίζει η κυβέρνηση Τσίπρα.
Νότης Παπαδόπουλος-ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά