Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

«Αν φύγει άλλος, πάω σε εκλογές»

Δευτέρα (την περασμένη) απόγευμα έγινε γνωστό ότι ο βουλευτής Γιώργος Λαζαρίδης φεύγει από το μαντρί (χρησιμοποιώ μια βουκολική έκφραση, δεδομένης και της καταγωγής μου, την οποία υπερηφάνως φέρω), Δευτέρα βράδυ έκανε γνωστό στην Αθήνα σε ένα μικρό κύκλο συνομιλητών του, του Προέδρου (της Βουλής) Βούτση συμπεριλαμβανομένου, ο πρόεδρος Τσίπρας ότι μία ακόμη αποχώρηση βουλευτή της κυβερνητικής πλειοψηφίας, και τέλος.
Από το Λονδίνο όπου βρισκόταν για χαλαρές οικογενειακές διακοπές επενδεδυμένες και με ολίγη πολιτική δραστηριότητα (συνάντηση με Τερίζα Μέι, συνάντηση με νεολαίους του ΣΥΡΙΖΑ που σπουδάζουν ή εργάζονται στο Λονδίνο) και έπειτα από μία μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον (συν)εταίρο Καμμένο, ο πρόεδρος Αλέξης φέρεται να ειδοποίησε την Αθήνα ότι "εγώ με 151 δεν μένω Πρωθυπουργός. Αν φύγει άλλος ένας από τους καμμένους, θα πάω σε εκλογές, άμεσα".
Οι πληροφορίες μου λένε ότι επικράτησε ένας μικρός πανικός, στη διάρκεια του οποίου  έγιναν αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα μεταξύ των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης περί του τι δέον γενέσθαι.  Το κλίμα, λέει, "θύμιζε τέλη Ιουνίου του 2015".
Γνωρίζω ότι στο πλαίσιο των διεργασιών ο Καμμένος (συν)εταίρος ανέλαβε τη δέσμευση, πρώτον, να μεταπείσει τον Λαζαρίδη και, δεύτερον, να αποτρέψει τον Κατσίκη (που αναφερόταν ότι ήταν ο αμέσως επόμενος να την κάνει) να μην αποχωρήσει.
Το πρώτο δεν το κατάφερε, το δεύτερο, αν υποθέσουμε ότι υπήρχε τέτοιο θέμα, το επέτυχε, και κάπως έτσι η κυβερνητική πλειοψηφία έμεινε με 152 βουλευτές, και δεν οδηγηθήκαμε καλοκαιριάτικα σε εκλογές…
Στη γύρα για βουλευτές
Το δεύτερο πράγμα που αποφασίστηκε κατόπιν τών εκ του μακρόθεν οδηγιών του προέδρου Τσίπρα ήταν να παιχτεί χοντρά το θέμα "αποστασία" και να συνδεθεί όλο αυτό με τον πρόεδρο Κυριάκο λόγω της γνωστής οικογενειακής παραδόσεως.
Αλλά όπως αποδείχθηκε εν συνεχεία, το έργο δεν είχε μεγάλη αποτυχία, διότι ο μεν Κυριάκος δεν πρόκειται (επί του παρόντος τουλάχιστον) να πάρει κανέναν από όλους αυτούς, το δε σενάριο δεν περπατάει γιατί θυμίζει την κλασική ελληνική μυθοπλασία υπό τον γενικό τίτλο "λύκος στα πρόβατα'".
Γνώμη μου είναι ότι κατόπιν αυτής της αποτυχημένης προσπάθειας, ο πρόεδρος Τσίπρας θα στραφεί τώρα στη διατήρησή του στην εξουσία με κάθε τρόπο. Και με κάθε κόστος.
Διότι, έτσι όπως διαμορφώνεται πλέον η κατάσταση με τους ΑΝΕΛ, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ηρεμήσει το πράγμα, δεδομένων των κυβιστήσεων του Καμμένου αρχηγού τους. Και ως εκ τούτου δεν μπορεί να το αφήσει το πράγμα στην τύχη του. Να κρέμεται δηλαδή από μια κλωστή.
Το κόμμα ΑΝΕΛ κινδυνεύει με εξαέρωση, ο Τσίπρας το γνωρίζει (δεν είναι και βλαξ εδώ που τα λέμε…) και αυτό που λογικά θα κάνει τώρα είναι να αναζητήσει τον μαγικό αριθμό επτά μεταξύ ανεξαρτήτων βουλευτών  και νυν  βουλευτών του Ποταμιού και της Ενωσης Κεντρώων, ώστε να παραμείνει στην εξουσία.
Στο πλαίσιο αυτό είναι κοινό μυστικό ("το λένε οι κούκοι στα βουνά κι οι πέρδικες στα πλάγια") ότι ο πρόεδρος Αλέξης υπολογίζει  από Το Ποτάμι να πάρει τον πρόεδρο Σταύρο και δύο ή τρεις ακόμη  βουλευτές, και δύο ή τρεις από την Ενωση Κεντρώων. Και χωρίς να υπολογίζονται σε αυτούς οι προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ βουλευτές όπως ο Παπαχριστόπουλος και η Κουντουρά. Με δυο λόγια, οι πολιτικές εξελίξεις, όποιες και αν είναι αυτές, επαφίενται πλέον στον επικεφαλής ηγέτη Σταύρο - αν θα τηρήσει το λόγο του ότι δεν μπαίνει σε κυβέρνηση Τσίπρα…
Γ. Παπαχρήστος-ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά