Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Αλέκος Κρητικός , αποκλειστική συνέντευξη στο blog.

1. Στο ζοφερό σημερινό πολιτικο-οικονομικό περιβάλλον βλέπετε να υπάρχει διέξοδος;
Σωστά σημειώνετε στην ερώτησή σας ότι "ζοφερό" είναι τόσο το οικονομικό όσο και το πολιτικό περιβάλλον. Πράγματι, αν η κρίση, σε διεθνές επίπεδο, είναι κυρίως χρηματοπιστωτική και οικονομική, στη χώρα μας η κρίση είναι, δυστυχώς, και βαθύτατα πολιτική. Τίποτε δεν έχει μείνει πλέον στο απυρόβλητο. Θεσμοί, οικονομία, κοινωνικό κράτος, δημόσια ασφάλεια, αξιοπιστία της χώρας και του κράτους τόσο απέναντι στον Έλληνα πολίτη όσο και απέναντι στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, όλα βρίσκονται στο "κόκκινο". Και με μια κυβέρνηση να πράττει -με μια ανεξήγητη(;) αυτοκαταστροφική διάθεση-ακριβώς τα αντίθετα από όσα το συμφέρον της χώρας και του λαού της επιβάλλει.
Είναι πέρα από ευνόητο ότι χρειαζόμαστε ένα εντελώς νέο ξεκίνημα, ένα νέο ξεκίνημα που μόνο η προσφυγή στις εκλογές μπορεί να εξασφαλίσει. Η ανάγκη διεξαγωγής εκλογών, όσο το δυνατόν ταχύτερα, ξεπερνά τα όρια της όποιας κομματικο-πολιτικής διεκδίκησης και παίρνει τις διαστάσεις εθνικής ανάγκης. Αυτό το συνειδητοποιούν και το ομολογούν όχι μόνο οι οπαδοί των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης αλλά όλο και περισσότεροι και από τους ίδιους τους οπαδούς της κυβερνώσας παράταξης. Μόνο η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος δεν εννοεί να το παραδεχθεί και γαντζώνεται όλο και πιο απελπισμένα στην καταρρέουσα εξουσία της, αδιαφορώντας για το όλο και μεγαλύτερο κακό που προκαλεί στη χώρα. Ότι όμως και να κάνει, όσα σοφίσματα και αν επινοήσει και επιχειρήσει να εφαρμόσει, δεν θα μπορέσει να αντισταθεί για πολύ στην ιστορική πλέον απαίτηση για εκλογές.
Ψύχραιμα και νηφάλια, η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα απαιτήσει και θα επιβάλει τις εκλογές.
Οι εκλογές, και η βέβαιη μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ, είναι πλέον η μόνη διέξοδος στην πολλαπλή κρίση που βιώνει η χώρα και η ελληνική κοινωνία.

2. Στη τελευταία εκλογική αναμέτρηση , κατά γενική ομολογία ,το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στο νομό ήταν αδύναμο , τι πρέπει να γίνει
για να αποφύγουμε το ίδιο λάθος;
Δεν νομίζω ότι πρέπει να χρεώνουμε σε συγκεκριμένα άτομα μια κακή συγκυρία και το αποτέλεσμα μιας ανέντιμης εκλογικής πρακτικής της ΝΔ. Θυμίζω ότι στις εκλογές του 2007, η ΝΔ δεν δίστασε να εκμεταλλευθεί τις καταστροφικές και φονικές πυρκαγιές, με χυδαία υπονοούμενα για "ασύμμετρες απειλές" και για το "πράσινο που καίει το πράσινο"
Η τακτική της βέβαια αυτή αποδείχθηκε όχι μόνο "μιας χρήσεως" αλλά και μειωμένου χρόνου ζωής. Σήμερα η ΝΔ εισπράττει στο ακέραιο τα επίχειρα αυτής της ανέντιμης στάσης της.Είναι τυχαία η συντριπτική ήττα της ΝΔ στις ευρωεκλογές πριν περάσουν ούτε καν δύο χρόνια από τότε; Είναι τυχαίο που μέσα σε ενάμιση χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι της γύρισαν την πλάτη;
Από την άλλη πλευρά, τα όσα ανέφερα αμέσως παραπάνω δεν σημαίνουν ότι δεν έχουν υπάρξει από πλευράς μας και λάθη, αδυναμίες ή παραλείψεις. Η διαφορά μας όμως στο ΠΑΣΟΚ, σε σύγκριση με άλλους χώρους, είναι ότι μαθαίνουμε από τα λάθη μας, διορθώνουμε τις αδυναμίες μας, ζητούμε - μόνοι εμείς - "να βγούν όλα στο φως", όπως σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει ο Γιώργος Παπανδρέου, βγαίνουμε πιο δυνατοί μέσα από τις δυσκολίες μας.
Στη βάση αυτή, αλλά και σύμφωνα με την άποψη ότι "εχθρός του καλού είναι το καλύτερο", το ΠΑΣΟΚ θα δώσει -και θα κερδίσει- τη μάχη στη Φθιώτιδα με ένα πολύ δυνατό ψηφοδέλτιο, ένα ψηφοδέλτιο νίκης, συγκροτημένο -είμαι βέβαιος- από ικανά στελέχη, καταξιωμένα στην πολιτική και στην κοινωνία.

3. Με τις συχνές επαφές με τους πολίτες γνωρίζετε πολλά για τον νομό , τα τελευταία πέντε χρόνια ο νομός μας κέρδισε ή έχασε
σε θέματα έργων και υποδομών;
Δεν χρειάζεται να έλθει κάποιος σε επαφή με τους πολίτες για να διαπιστώσει ότι η πενταετία της ΝΔ είναι για τη Φθιώτιδα -δυστυχώς και για τη χώρα ολόκληρη- μια χαμένη, μια "ηττημένη" πενταετία. Η επαφή με τους πολίτες απλά υπογραμμίζει και επιβεβαιώνει αυτή τη διαπίστωση.
Δεν έπρεπε όμως να το περιμένουμε; Δεν ξέραμε, ήδη από το 2005, ότι η Φθιώτιδα -όπως και το σύνολο της Στερεάς- εξαιρέθηκε από τις περιοχές προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, τις λεγόμενες περιοχές "Στόχου 1"; Χωρίς η κυβέρνηση της ΝΔ να δώσει καμία μάχη, ούτε για την "τιμή των όπλων". Με αποτέλεσμα να μειωθούν δραματικά οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις σε θέματα υποδομών και επενδύσεων. Και μαζί τους και οι επιτρεπόμενες εθνικές δυνατότητες χρηματοδότησης ιδιωτικών επενδύσεων μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου.
Αλλά και αυτοί οι λίγοι, πλέον, πόροι παραμένουν αναπορρόφητοι. Πανηγυρίζει η κυβέρνηση ότι άρχίζει η απορρόφηση του ΕΣΠΑ, παραλείποντας να αναφέρει ότι έπρεπε να έχει αρχίσει τρία χρόνια νωρίτερα.
Γενικότερα όμως,σε όλους τους τομείς διαπιστώνεται μια θλιβερή υποχώρηση. Οι γεωργοί, όπως μου λένε χαρακτηριστικά στις συνομιλίες μας "έχουν χρόνια να χαμογελάσουν". Απελπισμένοι βλέπουν τα σημερινά προϊόντα τους χωρίς διεξόδους στις αγορές ή να πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές. Ζητούν από το κράτος καθοδήγηση για αναδιαρθρώσεις, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Η αποβιομηχάνιση καλπάζει, παρέα με την αυξανόμενη ανεργία. Η ΛΑΡΚΟ ξεπουλιέται και μάλιστα αντί πινακίου φακής. Ο Μαλιακός πεθαίνει και μαζί του ο παραθαλάσσιος τουρισμός στο μεγαλύτερο παράκτιο τμήμα του νομού μας.Χωρίς κανείς να μπαίνει στον κόπο αφ' ενός να εξηγήσει τι συμβαίνει και αφ' ετέρου να λάβει συγκεκριμένα μέτρα καταπολέμησης όχι των συμπτωμάτων αλλά των αιτίων που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που θα προκύψει από τις εκλογές και μαζί όλοι όσοι διεκδικούμε μια θεσμική ενασχόληση με τα κοινά, θα πρέπει, από τη Δευτέρα κιόλας μετά την Κυριακή των εκλογών να αρχίσουμε την προσπάθεια ανάταξης της Φθιώτιδας. Μέσα από τις εμπειρίες μας, με τη γνώση που απαιτείται και με αταλάντευτη πολιτική βούληση, ξέρουμε και μπορούμε να δώσουμε στη Φθιώτιδα το παρόν και την προοπτική που της αξίζει, να αγωνισθούμε για τη Φθιώτιδα που μας αξίζει.


4.Στις πρόσφατες ευρωεκλογές στο νομό μας ,ίσως από τους λίγους νομούς πανελλαδικά, προηγείται η ΝΔ , τι συμβαίνει κατά τη γνώμη σας, και τι ενέργειες πρέπει να γίνουν για να προηγηθεί και εδώ το ΠΑΣΟΚ;
Μπορεί η ΝΔ να προηγήθηκε, οριακά όμως πλέον, του ΠΑΣΟΚ στη Φθιώτιδα κατά τις ευρωεκλογές, το αποτέλεσμα όμως αυτό πρέπει να ιδωθεί και από την πλευρά της μεγάλης μείωσης της διαφοράς αυτής, η οποία από ήταν πάνω από 10 μονάδες και στις ευρωεκλογές μόλις και μετά βίας συγκρατήθηκε στη μία εκατοστιαία μονάδα. Είμαι δε βέβαιος ότι τη στιγμή αυτή που μιλάμε, η διαφορά είναι πλέον υπέρ του ΠΑΣΟΚ και σε μεγάλο μάλιστα βαθμό.
Αυτό βέβαια δεν συνεπάγεται κανένα εφησυχασμό από πλευράς μας, καμία επανάπαυση. Αναλύσαμε τις αιτίες του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, όπως και τις αιτίες των αποτελεσμάτων των προηγούμενων εκλογών και τώρα, ακόμη πιο πλούσιοι σε εμπειρίες, ξέρουμε να καταπολεμήσουμε τις όποιες αδυναμίες μας και να αξιοποιήσουμε τα πολλά και μεγάλα πλεονεκτήματά μας.
Θα πρέπει όπως κάποτε να σταματήσουμε να κρίνουμε μόνο με όρους παρελθόντος. Θα πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά και μεθοδευμένα με το μέλλον της Φθιώτιδας, με συνδυασμό οραμάτων και τεκμηριωμένων προτάσεων, με αξιοποίηση των νέων ευκαιριών και της αναγωγής της Φθιώτιδας σε σταυροδρόμι της χώρας, με μελετημένη και προσεκτική εκμετάλλευση του φυσικού, παραγωγικού και ιστορικού μας περιβάλλοντος. ΄Εχουμε και την εμπειρία, και τη γνώση και τη βούληση να το κάνουμε.
Για να συνοψίσουμε, κατά την άποψή μου οι κρίσιμοι παράγοντες της -και εκλογικής- επιτυχίας, είναι οι εξής τρεις: δουλειά, δουλειά και δουλειά. Τα επικοινωνιακά τερτίπια τα χαρίζουμε-πρέπει να τα χαρίζουμε- στους άλλους.
Αυτή είναι η προοπτική που καταθέτουμε στην κρίση του Φθιωτικού λαού, αυτή είναι η πρόταση που θα επιβεβαιώσει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι και στη Φθιώτιδα κυρίαρχη πολιτική δύναμη.

5.Ο κ. Παπακωνσταντίνου καταχειροκροτήθηκε(Τσαμαντάνη) όταν ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει με νέα και άφθαρτα πρόσωπα σε όλους τους τομείς της πολιτικής του δράσης, σας βρίσκει σύμφωνο αυτή η πολιτική θέση; Έχετε εσείς προσωπικά ,θέση στο πλαίσιο που διαμορφώνεται για προσεχή συμμετοχή στα κοινά;
Είναι γνωστό, το δήλωσα και σε πρόσφατη επίσκεψή μου στην Πελασγία, ότι δηλώνω "παρών" στις εκλογές που έρχονται και θέτω τις όποιες δυνάμεις μου στην υπηρεσία του ΠΑΣΟΚ, σε μια αναμέτρηση που, κατά την άποψή μου, είναι από τις κρισιμότερες της ιστορίας μας, μια αναμέτρηση στην οποία διακυβεύεται όχι απλά το μέλλον αλλά και η ίδια η επιβίωσή μας ως χώρας και ως κοινωνίας.
Οι φίλοι και σύντροφοί μου που με παρακίνησαν και υποστηρίζουν αυτή την απόφασή μου, αλλά και οι φίλοι και σύντροφοι που συναντώ στις διάφορες γωνιές του νομού μας που επισκέπτομαι,θεωρούν ότι θα είναι χρήσιμο για την περιοχή μας, τη Φθιώτιδα, η μέχρι σήμερα πολιτική και κοινωνική διαδρομή μου να συνεχισθεί υπό τη μορφή της θεσμικής εκπροσώπησης του Φθιωτικού λαού. Ελπίζω ότι την ίδια άποψη θα έχουν και πολλοί άλλοι συμπατριώτες μας.
Σχόλιο: Ευχαριστώ θερμά τον κ. Κρητικό για την αποκλειστική συνέντευξή του και εύχομαι
οι προσδοκίες του να πραγματοποιηθούν, για το καλό του νομού μας.

Η Πελασγία από ψηλά