Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

Το χρέος του ΠΑΣΟΚ


Η καμένη γη δεν περιορίζεται στα δάση του τόπου μας! Αντίστοιχη εικόνα έχουμε και σε έναν ακόμη πιο ευαίσθητο (κοινωνικά) τομέα: την οικονομία.

Οι δαπάνες του Δημοσίου δεν τιθασεύθηκαν, ενώ η λεγόμενη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού εκτιμάται ότι υπερέβη το 8% του ΑΕΠ, περίπου δηλαδή 20 δισ. ευρώ! Οσο για τον δανεισμό, κυμαίνεται ήδη για το 2009 περί τα 55 δισ. ευρώ! Αποτέλεσμα; Αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του Κράτους και των Ταμείων σε συνταξιούχους (και εργαζομένους), επιβολή νέων δρακόντειων φόρων κλπ. Οποια και αν είναι η μετεκλογική νέα κυβέρνηση, θα πρέπει να αντιμετωπίσει με νέους τρόπους και νέες μεθόδους τον Γολγοθά της Οικονομίας και, βεβαίως, τις αναπόφευκτες κοινωνικές αναταραχές. Εδώ θα παιχθεί η τύχη της ανάπτυξης της Ελλάδας, τώρα που έγινε σαφές ότι η διεθνής κρίση δεν είναι εκείνη που αληθινά ευθύνεται για την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας στα όρια της χρεοκοπίας.

Το χρέος του ΠαΣοΚ, καθώς προετοιμάζεται να αναλάβει το πηδάλιο του Κράτους, είναι να μελετήσει προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις του, με συγκεκριμένες προτάσεις, χωρίς τον φόβο που διατυπώνουν ορισμένα στελέχη ότι «αν πούμε τι πρέπει να γίνει, η Νέα Δημοκρατία θα σφετερισθεί τις ιδέες μας», ούτε τον φόβο της απώλειας ψήφων. Επιχειρήματα ανυπόστατα, καθώς η Κοινή Γνώμη έχει πια πεισθεί για την αδυναμία της σημερινής εξουσίας να εφαρμόσει αποτελεσματικές λύσεις.

Εκείνο που πρέπει η προοδευτική παράταξη να προσέξει είναι πώς θα επιτύχει την αναζωογόνηση της οικονομίας και της ανάπτυξης χωρίς να θιγούν οι λιγότερο ευνοημένες τάξεις, που έφθασαν ήδη στα όρια της αντοχής τους.

Η λυδία λίθος για την επόμενη κυβερνητική θητεία, την οποία πιθανότατα θα αναλάβει το ΠαΣοΚ, θα είναι εκείνη μιας πολιτικής αναπτυξιακής αλλά με σεβασμό στις δικαιολογημένες διεκδικήσεις των νέων, για τους οποίους καραδοκεί η ανεργία, και των εργαζομένων ή συνταξιούχων, οι οποίοι βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να εξανεμίζονται.

Οσο πιο γρήγορα διενεργηθούν οι εκλογές τόσο πιο έγκαιρα θα μπορέσουν να προληφθούν οι κοινωνικές πυρκαϊές που ήδη ελλοχεύουν.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά