Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Τον πρόδωσε το αλεξίπτωτο



▅Ιωσήφ Αναστασάκης. Το αλεξίπτωτό του  βρέθηκε σκισμένο- με πολλές τρύπεςστον θόλο του, ενώ υπήρχε σε ένα σημείο  και καπνιά, προφανώς, όπως λένε, από την  έκρηξη που ακολούθησε τη σύγκρουση με  το μονοθέσιο F-16
ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ φορά μέσα σε ένα 48ωρο η Ελλάδα θρήνησε πάνω από το φέρετρο πιλότων της Πολεμικής της Αεροπορίας, καθώς πέθανε και κηδεύτηκε χθες ο βαριά τραυματισμένος εκπαιδευτής σμηναγός Ιωσήφ Αναστασάκης. Την ίδια ώρα αρχίζει να ξετυλίγεται το τραγικό φιλμ της μοιραίας σύγκρουσης και να ξεκαθαρίζει ότι υπήρξε πρόβλημα στο αλεξίπτωτο του σμηναγού- πιθανώς λόγω της σύγκρουσης.

Ο 35χρονος άτυχος σμηναγός εκπαιδευτής του διθέσιου αεροσκάφους, με 1.955 ώρες πτήσης, εκ των οποίων οι 1.456 σε F-16, εξέπνευσε στη 01.20 το πρωί και κηδεύτηκε χθες το απόγευμα στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Γέργερη Ηρακλείου Κρήτης. Το απόγευμα του Σαββάτου είχε κηδευτεί στην πατρίδα του την Αρτα ο πιλότος του μονοθέσιου F-16 Αναστάσιος Μπαλατσούκας.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, το αλεξίπτωτο του Ιωσήφ Αναστασάκη βρέθηκε σκισμένο- με πολλές τρύπες- στον θόλο του, ενώ υπήρχε σε ένα σημείο και καπνιά, προφανώς, όπως λένε, από την έκρηξη που ακολούθησε τη σύγκρουση με το μονοθέσιο F-16. Εξαιτίας των τρυπών δεν συγκρατεί αέρα για να γίνεται ελεγχόμενη κάθοδος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Ι. Αναστασάκης να πέσει με αυξανόμενη συνεχώς ταχύτητα στην επιφάνεια του νερού και να τραυματισθεί βαριά. Καθώς υπήρξαν και αυτόπτες μάρτυρες που δήλωσαν ότι το αλεξίπτωτο του Αναστασάκη έπεσε πιο γρήγορα από αυτό του 25χρονου εκπαιδευόμενου Π. Βοτζάκη, το κεφάλαιο αυτό εξετάζεται προσεκτικά από τους διερευνητές.

Οσον αφορά τις συνθήκες της σύγκρουσης, πηγές της Αεροπορίας βασιζόμενες κυρίως στην αφήγηση του διασωθέντος- με ισχυρό σοκ- ανθυποσμηναγού Π. Βοτζάκη- αναφέρουν τα εξής: Τα δύο αεροσκάφη, αφού έκαναν την (εικονική) βολή κατά των «εχθρικών» αεροσκαφών, έστρεψαν προς αριστερά και κάτω. Τότε το μονοθέσιο άρχισε να προσεγγίζει απειλητικά το διθέσιο, άγνωστο γιατί. Ο εκπαιδευτής Αναστασάκης ήταν μαζί με τον Π. Βοτζάκη- είδε την απειλή που διαγραφόταν και προσπάθησε να αποφύγει το μονοθέσιο F-16, περιστρέφοντας το σκάφος σχεδόν ανάστροφα. Δεν κατάφερε τελικά να αποφύγει τη σύγκρουση: όπως φαίνεται, το μονοθέσιο με τον 33χρονο Αν. Μπαλατσούκα προσέκρουσε στο πίσω και κάτω μέρος του διθέσιου με την καλύπτρα. Οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι ο θάνατος του Μπαλατσούκα ήταν ακαριαίος. Η διερεύνηση των συνθηκών του δυστυχήματος συνεχίζεται. 

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά