Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Οι τζάμπα μάγκες

Θα έχετε ακούσει κάποια από τα επιχειρήματα (!) των φοροφυγάδων. «Δεν πληρώνω γιατί δεν είναι καλοί οι δρόμοι. Δεν πληρώνω γιατί δεν έχω καλή υγεία. Δεν πληρώνω γιατί δεν υπάρχουν καλές συγκοινωνίες. Δεν πληρώνω γιατί δεν έχουμε καλά σχολεία….». Και αν δεν πεισθείς από όλα αυτά σου πετάνε τον «άσο τους»: «Δεν πληρώνω γιατί τα λεφτά τα τρώνε οι πολιτικοί».

Αυτές τις μέρες έλαβα πολλά ιμείλ διαφόρων νεοσύστατων οργανώσεων που μου θύμισαν την επιχειρηματολογία (!) των φοροφυγάδων. «Δεν πληρώνω τα διόδια γιατί δεν έχουμε καλούς δρόμους. Δεν πληρώνω το εισιτήριο στα νοσοκομεία γιατί δεν έχουμε καλή υγεία. Δεν πληρώνω στα λεωφορεία γιατί δεν έχουμε καλές συγκοινωνίες»… Μέχρι και «δεν πληρώνω τη ΔΕΗ γιατί μολύνει το περιβάλλον» άκουσα. Και βεβαίως δεν πληρώνω δάνεια, δεν πληρώνω τέλη στο δήμο, δεν πληρώνω κλήσεις. Επωδός και σε αυτό το «κίνημα των τσάμπα» ή («τσάμπα κίνημα» δεν έχω καταλάβει) είναι ότι «οι πολιτικοί τα φάγαν τα λεφτά». Και μας καλούν λοιπόν να γίνουμε όλοι πολιτικοί και μεγαλοεργολάβοι και να φάμε και εμείς ότι μπορούμε. Είναι η βολική εκδοχή της επανάστασης. Που να τα αλλάζω όλα; Που να πιάνω τα λαμώγια; Που να αλλάζω τους κανόνες; Που να χτίζω μια καινούργια κοινωνία; Να γίνω και εγώ ένας από αυτούς που δεν πληρώνει και να πάει ο τόπος να χεστεί.


Το ξέρω ότι πολλοί δεν το έχουν συνειδητοποιήσει. Πλάκα κάνουν. Και είναι εντελώς διαφορετικό να αρνούμαστε να πληρώσουμε μια συγκεκριμένη υπηρεσία πιέζοντας με αυτό τον τρόπο να διορθωθεί (να λέμε δηλαδή «δεν πληρώνουμε αυτά τα συγκεκριμένα διόδια μέχρι να φτιαχτούν οι κακοτεχνίες στον συγκεκριμένο δρόμο») και εντελώς διαφορετικό το γενικευμένο απολίτικο «δεν πληρώνω – δεν πληρώνω». Μέχρι και το «δεν πληρώνουμε τις πιστωτικές κάρτες» προστέθηκε τις τελευταίες ημέρες!


Να προσέξουμε λοιπόν γιατί θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και θα δούμε στο καθρέφτη το πρόσωπο του κτήνους που υποτίθεται ότι πολεμάμε.

του Σταύρου Θεοδωράκη
www.protagon.gr/

2 σχόλια:

  1. ΔΕΝ ΤΑ ΛΕΣ ΚΑΛΑ ΚΥΡΙΕ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΕ ! ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΝΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΘΑ ΤΑ ΠΑΕΙ Ο ΙΔΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ ! Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΤΟΝ ΕΧΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΠΟΥΔΕΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΧΡΕΟΜΕΝΟΣ ΝΑ ΔΩΣΩ ! ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΔΕΝ ΔΙΝΩ ΟΥΤΕ ΣΤΟΥΣ ΑΥΡΙΑΝΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΞΕΝΟΥΣ ΔΕΝ ΔΙΝΩ ! ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ! ΘΕΛΩ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΟΥ ΠΙΣΩ ! ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΡΩ ΜΑΚΑΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάλιστα, κύρ θοδωράκη μας, άντε να τα ξαναγεμίσει τα ταμεία ο μ@λ@κ@ς ο λαός, άντε για την Ελλάδα ρε γαμώτο!!!
    Άντε και δεν θα ζητήσουμε να μας ανταποδώσει το κράτος τους φόρους μας σε "υπηρεσίες"...
    Μας εγγυάστε όμως κυρ θοδωράκη μας ότι, κάποιοι, δεν θα ξαναβουτήξουν την "κουτάλα" στο "μέλι"; Μας εγγυάστε κυρ "γιουσουφάκη" του συστήματος, ότι δεν θα ξαναχρειαστεί να συγκροτήσουμε "εξεταστικές" που είναι και πολυέξοδες για να έχουμε καμιά δεκαριά πορίσματα και κανένα ένοχο;;;
    Μας εγγυάστε κυρ "φερέφωνο" του ΔΟΛιου συστήματος ότι δεν θα μας ξαναπούν μ@..κες;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά