Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Ακονίζουν μαχαίρια οι φυλές της ΝΔ

Αν και αρνούνται ότι υπάρχουν οµάδες, φιλελεύθεροι και λαϊκή ∆εξιά αλληλοσπαράσσονται.
Προσωρινή εκεχειρία σήµανε στο εσωτερικό της Νέας ∆ηµοκρατίας µεταξύ της εθνικοπατριωτικής λαϊκής ∆εξιάς και των φιλελευθέρων. Στον απόηχο της αυστηρής δηµόσιας σύστασης του προέδρου της Ν∆ κ. Αντ. Σαµαρά, έθαψαν – µέχρι νεωτέρας – το «τσεκούρι του πολέµου», αλλά η εκατέρωθεν καχυποψία παραµένει.
Η µεγάλη αγωνία της ηγετικής οµάδας, εφόσον όλα κυλήσουν οµαλά και εκταµιευθεί η περίφηµη 6η δόση, είναι πώς θα πείσει τη δύσπιστη κοµµατική βάση και την κοινή γνώµη γενικότερα ότι διαφοροποιείται από την κυβέρνηση που στηρίζει και η οποία εφαρµόζει µέτρα επαχθή, στα οποία η

Ν∆ έχει αντιταχθεί. «Ο Σαµαράς παραµένει αντιµνηµονιακός, αλλά είναι ρεαλιστής» είναι η φράση που κυριαρχεί στην ηγετική οµάδα, η οποία διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει υποστήριξη των αποφάσεων και κινήσεων του προέδρου του κόµµατος από το σύνολο των βουλευτών.

Εσωκομματικοί κραδασμοί
Πολλοί προβλέπουν ότι όσο θα πλησιάζουµε προς την ηµεροµηνία των εκλογών οι εσωκοµµατικές εντάσεις θα αυξάνονται. Αυτή η αντιπαλότητα επιβαρύνει το κλίµα στην κοµµατική βάση και στις οργανώσεις που ακόµη δεν έχουν συµβιβαστεί µε την ιδέα ότι η Ν∆ στηρίζει τη συγκεκριµένη κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγµή αντί να ακούν ενιαίο πολιτικό λόγο διαπιστώνουν εσωκοµµατικές ίντριγκες και έριδες.

Παρά το γεγονός ότι υπήρξε εντολή να πέσουν οι τόνοι και από τη Γραµµατεία Πολιτικού Σχεδιασµού, που τελεί υπό τον κ.
Μάξ. Χαρακόπουλο (διενεµήθη ένα εσωτερικό non paper), για να υπάρξει ενιαίος πολιτικός λόγος, το κλίµα δεν αλλάζει εύκολα.

Εξάλλου, παραµένει ακόµα ισχυρή η άποψη από µέλη της ΚΟ ότι η οµάδα των «πέντε» – οι κκ.
Ευ. Αντώναρος , Αρ. Σπηλιωτόπουλος, Κ. Χατζηδάκης , Μ. Βαρβιτσιώτης και Κυρ. Μητσοτάκης που υπεραµύνθηκαν της κυβέρνησης συνεργασίας εξαρχής – κινήθηκε αντικοµµατικά και θυµίζουν τις επαφές µε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ειδικά µε την κυρία Βάσω Παπανδρέου για να υπάρξει κοινό κείµενο.

Ακόµη και για το θέµα του χρόνου διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών υπάρχει εντελώς διαφορετική εκτίµηση, αφού ορισµένοι µιλούν για παράταση του βίου της. Αλλοι αµφισβητούν ευθέως την αντιµνηµονιακή στρατηγική, όπως π.χ. ο κ. Βαρβιτσιώτης που είπε προ ηµερών ότι
«αν ήταν να µας έχει φέρει ποσοστά αυτοδυναµίας, θα τα είχε ήδη φέρει», ενώ ο κ. Χατζηδάκης αρνείται πως υπάρχουν σχηµατοποιηµένες οµάδες, αλλά προσωπικές απόψεις. Στο άλλο άκρο βρίσκονται στελέχη που επιµένουν στην αντιµνηµονιακή γραµµή, όπως οι κκ. Φ. Κρανιδιώτης (τον επέκρινε ο κ. Γερ. Γιακουµάτος µιλώντας για εξωθεσµικά πρόσωπα), Ι. Μανώλης, Ν. Κακλαµάνης (επικρίνει µε σφοδρότητα την κυβέρνηση), Πρ. Παυλόπουλος, Π. Καµµένος, Π. Ψωµιάδης, Κ. Γκιουλέκας (προχθές χαρακτήρισε «κατασκεύασµα » την κυβέρνηση Παπαδήµου «που δεν στηρίζεται στη λαϊκή νοµιµοποίηση» ) κ.ά.

Η Ντόρα στους φιλελεύθερους
∆ικαιωµένη από τις εξελίξεις εµφανίζεται η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη , η οποία προχθές πληροφορήθηκε στο Παλέρµο την απόφαση του Πολιτικού Συµβουλίου των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων ∆ηµοκρατών και Μεταρρυθµιστών (ELDR) ότι η ∆ηµοκρατική Συµµαχία έγινε το 56ο µέλος της τρίτης µεγαλύτερης πολιτικής δύναµης της ΕΕ. Η κυρία Μπακογιάννη θεωρεί ότι σιγά-σιγά τα δεδοµένα θα αλλάξουν προς το καλύτερο για το κόµµα της, για το οποίο εκτιµά ότι η είσοδος στη Βουλή είναι πλέον δεδοµένη.
Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
«Οι εκλογές µπορούν να περιµένουν»
Υπέρµαχος της άποψης ότι η ηµεροµηνία διεξαγωγής των εκλογών θα πρέπει να συνδυαστεί µε την ολοκλήρωση του έργου της παρούσης κυβέρνησης εµφανίζεται ο κ. Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος χθες κοινοποίησε µέσω της κοµµατικής του εφηµερίδας «Α1» επιστολή του προς τον ελληνικό λαό. Η τοποθέτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, την οποία έκανε δηµόσια µετά την προχθεσινή του συνάντηση µε τον πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήµο, τον οποίο εκθείασε, πυροδότησε σενάρια, αφού ενισχύει την άποψη πολλών πως πρέπει να υπάρξει παράταση του κυβερνητικού βίου.

Ο κ. Καρατζαφέρης, που θα προσπαθήσει να κεφαλαιοποιήσει την παρουσία του κόµµατός του στην κυβέρνηση, κυρίως µε τον υπουργό Υποδοµών κ.
Μ. Βορίδη, έχει να αντιµετωπίσει και τη σφοδρή επίθεση που δέχεται από τµήµα του ΠΑΣΟΚ και από την Αριστερά και τις κατηγορίες ότι ο ΛΑΟΣ ανήκει στην Ακροδεξιά.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ θα επιδιώξει το επόµενο διάστηµα να κερδίσει ζωτικό πολιτικό χώρο προς το πολιτικό Κέντρο – µε όχηµα και τα άλλα µέλη της κυβέρνησης, τους κκ.
Αδ. Γεωργιάδη, Αστ. Ροντούλη και Γ. Γεωργίου – και αξιοποιεί την προ ηµερών φράση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Μίµη Ανδρουλάκη: «Γιατί είστε υποκριτές; Ο Καρατζαφέρης εξηµέρωσε δυνάµεις και της Ακροδεξιάς». 
Άρης Ραβανός-ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά