Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Φως στο τούνελ… των εργολάβων!

Ψηλαφώντας τρόπους επικοινωνιακού αντιπερισπασμού στην καταθλιπτική πραγματικότητα –αλλά και να εκπέμψουν σήμα ενδοσυνεννόησης- οι Αντ. Σαμαράς και Β. Βενιζέλος επισκέφθηκαν μαζί εργοτάξια στην Ολυμπία οδό.
Ώστε να φανεί πως τα έργα στους οδικούς άξονες σηματοδοτούν την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Άλλωστε τα δώρα προς τους εργολάβους –με την μορφή αποζημιώσεων, κονδυλίων του ΕΣΠΑ και προπάντων σταθμών διοδίων- υπήρξαν πλουσιοπάροχα.
Θυμίζω ότι ενώ τα έργα είναι ημιτελή και επικίνδυνα, ενώ τα εργοτάξια είναι κλειστά με χιλιάδες απολυμένους και απλήρωτους για πολλούς μήνες εργαζόμενους,  ενώ υπάρχουν σοβαρότατα ζητήματα ασφάλειας, οι πολίτες υποχρεώνονται να πληρώνουν διόδια, τα οποία μάλιστα συνεχίζουν να αυξάνονται ανά περιόδους.
 Οι εργολάβοι έχουν ήδη εισπράξει από το ελληνικό Δημόσιο και από τα διόδια ποσά πολύ μεγαλύτερα από το κόστος των έργων που θα κατασκευάσουν.
Υπολογίζεται ήδη στα 170 εκ. ευρώ από το Δημόσιο και τις εισπράξεις των διοδίων!
Για να αρχίσουν οι εργολάβοι ξανά τις
εργασίες, το υπουργείο Ανάπτυξης έφτασε σε μια καταρχήν συμφωνία με τις τέσσερις κοινοπραξίες των «παγωμένων» έργων, αναλαμβάνοντας να τους καταβάλει με ξεχωριστά συμφωνητικά στην Ολυμπία Οδό 130 εκατ. ευρώ, στην «Αυτοκινητόδρομοι Αιγαίου» 59,5 εκατ. ευρώ, στη Νέα Οδό 90,5 εκατ. ευρώ και στην «Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας» 73,50 εκατ. ευρώ, δηλαδή συνολικές αποζημιώσεις 353,3 εκατ. ευρώ και προκαταβολές συνολικά 155 εκατ. ευρώ.
Να σημειώσω ότι αυτά δεν αναγνωρίζονται ως επιλέξιμη δαπάνη για χρηματοδότηση από την Ε.Ε. και άρα βαρύνουν εξ ολοκλήρου τον Κρατικό Προϋπολογισμό, δηλαδή, κάθε πολίτη.
Έτσι ήταν λογικό ότι και οι εργολάβοι θα ανταπέδιδαν, μέσω των καναλιών και των εφημερίδων τους, με τα γνωστά ρεπορτάζ, που εκθείαζαν τον πρωθυπουργό και τα κατορθώματά του.
Στο μεταξύ, παραμένουν σε εκκρεμότητα:
1. Οι πλέον κρίσιμες διαπραγματεύσεις οριστικοποίησης του φυσικού και τεχνικού αντικειμένου των έργων. Χαρακτηριστικά, στην Ολυμπία Οδό περικόπτεται το έργο στον υγροβιότοπο Καϊάφα, σε μήκος 25 χιλιομέτρων, και στο τμήμα Μιντιλόγλι-Κάτω Αχαΐα, σε τμήμα 18 χλμ. Ενώ είναι αβέβαιο αν θα κατασκευαστεί σε αυτή τη φάση το τμήμα μετά την Πάτρα, γεγονός που προκαλεί ισχυρές αντιδράσεις.
2. Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ παραχωρησιούχων και τραπεζών, και οι απαραίτητες εγκρίσεις από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. και το Ελεγκτικό Συνέδριο.
3. Η κατάθεση των νέων συμβάσεων προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.
Για την ιστορία : Η κοινοπραξία Ολυμπία Οδός αποτελείται από τη γαλλική Vinci (29,9%), τη γερμανική Hochtief (17%) και τις ελληνικές εταιρείες J&Ρ ΑΒΑΞ (17%), Ακτωρ (17%), ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ (17%) και Αθηνά (2,1%).
Όσο η συνοδοιπορία των συμφερόντων προχωρά ακάθεκτη τόσο θα παρακολουθούμε πανευτυχείς αναλύσεις που θα βλέπουν φως στα τούνελ.
Των εργολάβων, όχι των δικών μας!
 http://ra64.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά