Τρίτη 27 Μαΐου 2014

«Κι αν η γιαγιά μου...»

Ότι νίκησε την Κυριακή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αναμφισβήτητο. Ότι αποτελεί και ιστορικό γεγονός η πρωτιά του είναι δεδομένο. Και ότι μπορεί να διατείνεται πως, έστω και μέσω της ευρωκάλπης, αποτελεί την πρώτη κομματική δύναμη στη χώρα δεν αμφισβητείται. Αλλά μέχρις εδώ τα επιτεύγματα. Αυτά και μόνο διασφαλίζει στον Τσίπρα το αποτέλεσμα. Ούτε ανατροπές πέτυχε, ούτε πρόωρες επιβάλλει η επιλογή του εκλογικού σώματος, ούτε φυσικά το δικαίωμα να απαγορεύει κυβερνητικές πρωτοβουλίες αναγνωρίστηκε.
Και ο λόγος είναι απλός: σύμφωνα με το αποτέλεσμα της Κυριακής, πρώτη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα ήταν και παραμένει η κυβερνητική συμμαχία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Υπερέχει κατά τέσσερις μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ και η υπεροχή αυτή δεν
απειλείται από διαφαινόμενη ή πιθανολογούμενη σύμπραξή του με άλλον ή άλλους κομματικούς σχηματισμούς.
Αλλά ο Τσίπρας τα μετράει αλλιώς. Ισχυρίζεται συνεχώς από την Κυριακή το βράδυ πως αν οι ευρωεκλογές ήταν βουλευτικές εκλογές, τότε σήμερα το κόμμα του θα διέθετε 135 βουλευτές έναντι 90 της ΝΔ. Δεν ξέρω τι αναμνήσεις κουβαλάτε από τα παιδικά σας χρόνια, αλλά για κάτι τέτοιες περιπτώσεις εμείς στη Νέα Ερυθραία συνηθίζαμε να λέμε πως «αν η γιαγιά μου είχε ρόδες, θα 'τανε τραμ».
Η κάλπη βγάζει αριθμούς και μόνο αριθμούς. Και αυτούς τους αριθμούς ή τους δεχόμαστε όπως είναι χωρίς την παραμικρή επεξεργασία ή παρερμηνεία, που είναι και το σωστό, ή τους αξιοποιούμε με βάση κάποιες ιδιαιτερότητες οι οποίες τους παραποιούν. Οπως για παράδειγμα κάνει ο Τσίπρας, όταν επιχειρεί να ερμηνεύσει το προχθεσινό αποτέλεσμα με βάση τις ιδιαιτερότητες και τους όρους διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών.
Γιατί αν θελήσεις να κάνεις αυτό το άλμα, τότε οφείλεις να αποδεχθείς το σύνολο των ρυθμίσεων που καθορίζουν τη διαδικασία προσφυγής στις κάλπες των βουλευτικών εκλογών. Και στην περίπτωση αυτή δεν θα είναι δυνατό να αγνοηθούν οι προϋποθέσεις προσφυγής σε πρόωρες εκλογές (ποιος και πώς τις προκαλεί), ούτε και η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα κυβερνητική θητεία.
Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσαν μια σπουδαία νίκη. Αλλά από το σημείο αυτό μέχρι του να θεωρεί ότι πέτυχε την ανατροπή που επεδίωκε υπάρχει μια τεράστια απόσταση. Που θέλει κόπο και χρόνο για να καλυφθεί. Και αν καλυφθεί.
Ερ Μπαρτζινόπουλος-Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά