Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Η άλλη όψη

Και τώρα που πήραμε τη μεγάλη κρυάδα ας δούμε λίγο πιο ψύχραιμα τα πράγματα. Γιατί δεν υπάρχει τίποτα που να μην έχει δύο όψεις. Και εν προκειμένω το δημοψήφισμα είναι σίγουρα μια τυχοδιωκτική πρωτοβουλία που προωθεί ιδιοτελείς σκοπιμότητες όσων συνειδητά ή βλακωδώς υπηρετούν οικονομικά συμφέροντα ή ιστορικά καταδικασμένες πολιτικοοικονομικές εμμονές. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και μια μεγάλη ευκαιρία. Αν, φυσικά, δείξουμε ως λαός την ωριμότητα και το αίσθημα ευθύνης που αποδεδειγμένα δεν διαθέτουν ο Τσίπρας και η παρέα του.
Το «όχι» ξέρουμε τι σημαίνει. Δεν τολμάει να μας το πει ο Τσίπρας, αλλά μας το λένε οι Ευρωπαίοι. Θα το εκλάβουν ως
επιλογή μας να διακόψουμε τα πάρε-δώσε μαζί τους. Τελεία και παύλα. Κι από κει και πέρα μεγάλα παιδιά είμαστε, όλοι βάζουμε κάτω το όσο μυαλό διαθέτουμε και φαντασιωνόμαστε το μέλλον μας με τις δραχμές που άφθονες υπόσχονται οι Στρατούληδες.
Αντίθετα το «ναι» δεν είναι απλώς και μόνο μια θετική απάντηση ως προς τη σχέση μας με την Ευρώπη και την παραμονή στο ευρώ. Είναι ένα μήνυμα με ασύγκριτα μεγαλύτερη σημασία, που θα έρθει μάλιστα στην καταλληλότερη δυνατή στιγμή. Γιατί άσχετα με το τι πιστεύει ο καθένας μας, εκείνο που δεν επιδέχεται την παραμικρή αμφισβήτηση είναι ότι δίκαια ή άδικα τους έχουμε κουράσει τους Ευρωπαίους, μας έχουν βαρεθεί, δεν μπορούν να καταλάβουν για ποιο λόγο θα πρέπει να είναι σε διαρκή εγρήγορση και αναστάτωση για ένα πρόβλημα που άλλοι το έλυσαν ταχύτερα και ηρεμότερα.
Σε μια εποχή, λοιπόν, που οι ακραίες ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις θέλουν και επιδιώκουν την υπονόμευση ή και την ακύρωση της κοινής ευρωπαϊκής πορείας, η διακήρυξη του ελληνικού λαού ότι η πίστη του στο ευρωπαϊκό όνειρο παραμένει αμετακίνητη και αδιαπραγμάτευτη, παρ' όλα τα προβλήματά του και τη σκληρή λιτότητα που βιώνει, θα είναι το σφουγγάρι που θα διαγράψει τα αρνητικά του πενταμήνου, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να βρεθούμε απομονωμένοι σ' έναν οργανισμό που υποτίθεται ότι θέλουμε να είμαστε μέλη του. Και δεν εννοώ τους πρωθυπουργούς και τους υπουργούς ή τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών. Εννοώ τους λαούς της Ευρώπης, που δεν καταλαβαίνουν γιατί θα πρέπει να μας στηρίζουν και να ανέχονται και τις ύβρεις μας.
Ερ. Μπαρτζινόπουλος-Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά