Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Τα μπάνια της τρόικας

Δεν έχει μετρηθεί ποτέ, αλλά το βίντεο που μάλλον έχει παίξει τις περισσότερες φορές στους τηλεοπτικούς δέκτες, ίσως και παγκοσμίως, είναι η τρόικα στην οδό Νίκης. Οι τρεις απεσταλμένοι των θεσμών στοίχειωσαν στα ελληνικά κανάλια: μπαίνουν, ξαναμπαίνουν, ματαμπαίνουν και δώσ’ του ξαναμπαίνουν στο υπουργείο Οικονομικών. Σε κάθε θέμα που αφορά την οικονομία μπαίνει ως φόντο η λούπα με ευρώ να τυπώνονται και τροϊκανούς να περπατάνε.
Προφανώς αυτές τις εικόνες ήθελε να αποφύγει η κυβέρνηση και όχι επειδή τις βαρεθήκαμε. Κυρίως για να διατηρήσει τη μουτσούνα του «αντιστασιακού» στην «επίθεση» των επιτηρητών. Αυτό που έγινε σε τέσσερις άλλες χώρες, χωρίς να ανοίξει μύτη (και χωρίς τα κανάλια να συνωστίζονται για ένα καλό πλάνο των τροϊκανών να μπαίνουν στο ασανσέρ), στην Ελλάδα απέκτησε μυθικές διαστάσεις. Η επίσκεψη των απεσταλμένων των

δανειστών στα υπουργεία δαιμονοποιήθηκε όσο δεν παίρνει άλλο· ίσως γι’ αυτό έρχονται και ξανάρχονται, ενώ στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και οσονούπω στην Κύπρο δεν ξαναπάνε. Η Ελλάς με το «αντιστασιακό» -τρομάρα μας!- πνεύμα ανακυκλώνει την οικονομική της μιζέρια και εξαντλεί τις δυνάμεις της, όχι για την προκοπή των ανθρώπων της, αλλά επί του συμβολικού. Η τρόικα να λέγεται «θεσμοί» και -προς Θεού- μην τους πάρει κανένα μάτι της κάμερας να μπαίνουν στα υπουργεία.
Μιας ανοησίας όμως μύριες έπονται. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Die Zeit, η κυβέρνηση πρότεινε στους εμπειρογνώμονες των τεχνικών κλιμακίων να μείνουν σε ξενοδοχείο στο Λαγονήσι. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η ελληνική πλευρά επικαλέστηκε λόγους ασφαλείας. Οταν ρωτήθηκε ο κ. Αλέκος Φλαμπουράρης «γιατί στείλατε την Βελκουλέσκου του ΔΝΤ να κάνει τα ραντεβού της με την κυβέρνηση σε ξενοδοχείο που βρίσκεται 45 λεπτά μακριά από την Αθήνα», απάντησε με το γνωστό ύφος: «ε, καλοκαίρι είναι... Δεν θα κάνει μπάνια;» Υπογράμμισε δε πως «είναι ευμενής μεταχείριση να μπορείς να πας σε ένα μέρος που είναι resort και να μπορείς να κάνει τα μπάνια σου. Από Σεπτέμβρη, Οκτώβρη βλέπουμε...». Δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο να περάσει η τρόικα την πόρτα κάποιου υπουργείου: «Δεν θα πατήσει σε υπουργείο αν δεν πρέπει, αν η συμφωνία είναι ότι πρέπει να βλέπει και το υπουργείο, είμαστε αναγκασμένοι να το κάνουμε».

Ξέρουμε ότι είναι δύσκολη η ωριμότητα, ειδικά στην ηλικία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, αντί να χάνουμε χρόνο παίζοντας κρυφτούλι με την τρόικα ή τους θεσμούς, μήπως θα έπρεπε η κυβέρνηση να πει ολόκληρη την αλήθεια στον ελληνικό λαό και να ξεμπερδεύει με τις ανοησίες του παρελθόντος της; Δηλαδή ποιον θα κορόιδευαν αν συναντιόνταν στο Λαγονήσι σαν τα παράνομα ζευγαράκια στις ταινίες του Δαλιανίδη; Υπάρχει άνθρωπος που θα πιστέψει ότι η ελληνική οικονομία δεν είναι υπό την επιτήρηση των δανειστών; Και στο κάτω κάτω της γραφής, η μεγαλύτερη ντροπή δεν είναι ότι η τρόικα επισκέπτεται τα υπουργεία· αυτό το έκανε και σε άλλες τρεις χώρες και μπορεί να το κάνει σε άλλες τόσες. Ντροπή είναι ότι ενώ οι άλλοι εταίροι εν κινδύνω συμμαζεύτηκαν και δεν έχουν μνημόνιο, η Ελλάδα χρειάστηκε τρίτο τεράστιο δάνειο. Ισως επειδή, αντί να κοιτά την ουσία, είχε στραμμένη την προσοχή της στο πώς μπαίνει η τρόικα στα υπουργεία.

Π. Μανδραβέλης-Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά