Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Χάνει τη γραβάτα ο Τσίπρας, χάνει το χρέος, χάνει το QE, χάνει τα… αυγά και τα πασχάλια η κυβέρνηση

Σε πλήρη σύγχυση δείχνει να βρίσκεται η κυβέρνηση ως προς την τακτική που θα ακολουθήσει έως το Eurogroup της 15ης Ιουνίου και το θέμα του χρέους.
Μετά την άρνηση αποδοχής της πρότασης Σόιμπλε στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα, η ελληνική πλευρά φάνηκε χθες να αλλάζει στάση και μάλιστα διά στόματος Τσίπρα, ο οποίος κατά τον ίδιο τρόπο μετατόπισε το κέντρο βάρος του αφηγήματός του από το χρέος στην έξοδο στις αγορές και μάλιστα με θολή την προοπτική συμμετοχής στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
«Στρατηγικός στόχος είναι η χώρα, με το πέρας του τρίτου Μνημονίου, να έχει τη σταθερή δυνατότητα να δανείζεται από τις αγορές. Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί είτε πάρουμε μια συμφωνία για το χρέος σαν αυτή που μας παρουσίασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είτε μια ακόμα καλύτερη, που παλεύουμε να πάρουμε», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι υπό το βάρος των πιέσεων, η Αθήνα μπορεί να καταλήξει στις 15 Ιουνίου στην αποδοχή της πρότασης Σόιμπλε για το χρέος, η οποία ισοδυναμεί ουσιαστικά με ένα νέο Μνημόνιο.
Κυβερνητικές πηγές έσπευδαν να διευκρινίσουν πως «αν ήταν να έχουμε αποδεχθεί την πρόταση, θα το είχαμε κάνει προχθές» και ερμήνευαν τα λόγια Τσίπρα ως μία διαπίστωση πως ακόμη και με τη λύση που προτάθηκε στο Eurogroup, η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει στις αγορές. «Η πρόταση απορρίφθηκε και όχι μόνο από εμάς, καθώς δεν θεωρήθηκε αντίστοιχη των περιστάσεων», έλεγαν οι ίδιες πηγές, επιμένοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση.
Χθες βράδυ, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε νέα στροφή και κάλεσε εκ νέου τους εταίρους να προχωρήσουν σε μια συνολική συμφωνία που περιλαμβάνει και το ζήτημα του χρέους: «H Ελλάδα και η Ευρώπη χρειάζονται αυτή τη στιγμή μια καθαρή λύση. Μια λύση που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα επιλύει το γόρδιο δεσμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός σήμερα θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Δεν αποκλείεται, στο πλαίσιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης που θέλει να επιτύχει για το χρέος, να έχει συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες, στο περιθώριο της Συνόδου. Με ενδιαφέρον αναμένεται ούτως ή άλλως το τετ-α-τετ του με τον Εμανουέλ Μακρόν, μετά την πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία, ενώ δεν αποκλείεται να έχει συνάντηση και με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Αιμίλιος Περδικάρης-thecaller.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά