Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Αντί αποχαιρετισμού λένε «ζήτω που καήκατε»

Ντροπή. Μόνο ντροπή ένιωσα ακούγοντας τον Τόσκα, τον Τζανακόπουλο, την ηγεσία της Πυροσβεστικής και τον αρχηγό της Αστυνομίας να αυτοαποθεώνονται στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά την εθνική καταστροφή με τους 84 νεκρούς στο Μάτι και να κραυγάζουν ειρωνικά ότι αισθάνονται υπερήφανοι γι' αυτά που έκαναν την προηγούμενη Δευτέρα, μια μαύρη ημέρα για όλους τους Έλληνες. Με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής να λέει ξεδιάντροπα ότι αν μπορούσε να γυρίσει τον χρόνο πίσω δεν θα άλλαζε τίποτα απ' αυτά που έκανε, κυρίως απ' όσα δεν έκανε, ενέργειες, πράξεις και παραλείψεις που προκάλεσαν εκατόμβη νεκρών.
Οι άνθρωποι που υποτίθεται ότι είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και 300 ολόκληρα λεπτά μετά τη μαύρη ώρα που έκοψε το νήμα της ζωής 84 ανδρών, γυναικών και μικρών παιδιών, είχαν το θράσος να χαζολογάνε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα παραμυθιάζοντας τον ελληνικό λαό ότι δεν τρέχει τίποτα στο Μάτι μας δήλωσαν ότι δεν θα έκαναν τίποτα διαφορετικό για να αποτρέψουν την εθνική καταστροφή!
Παραδέχθηκαν ότι σχέδιο για την διασφάλιση των ανθρωπίνων ζωών δεν υπήρχε. Μας είπαν ότι τα πυροσβεστικά χρειάστηκαν 26 λεπτά μόνο για να στείλουν τα πρώτα πυροσβεστικά στο Νταού Πεντέλης και στο Νέο Βουτζά. Ισχυρίστηκαν ότι η διαφυγή των εγκλωβισμένων στην ανοιχτή θάλασσα κράτησε τέσσερις ώρες και βάλε γιατί... έτσι. Ο ανεκδιήγητος υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι φταίνε οι κάτοικοι επειδή κάποια από τα σπίτια τους, αυτά που τώρα νομιμοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι αυθαίρετα. Καλά να πάθουν δηλαδή, είπε για τους καμμένους ο Πάνος Καμμένος ισχυριζόμενος ότι τώρα θα καταλάβουν το λάθος τους οι... απολίτιστοι!

Κι όμως. Εμείς οι σανοφάγοι έχουμε καταλάβει. Εμείς όλοι, που μάλλον οι ΣΥΡΙΖΑίοι μας θεωρούν χαχόλους, συνειδητοποιήσαμε ότι σχέδιο για τη διάσωση των ανθρώπων στο Μάτι δεν υπήρχε.
Αντιληφθήκαμε ότι δεν ήταν ικανοί να συντονίσουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Νιώσαμε στο πετσί μας ότι ακόμη και τις ημέρες που οι κυβερνώντες ξέρουν ότι ο αέρας θα λυσσομανάει δαιμονισμένα, σωτηρία από τις δυνάμεις πυρόσβεσης δεν έχουμε να περιμένουμε. Ακούσαμε με τρόμο την παραδοχή τους ότι εμείς και τα παιδιά μας είμαστε απροστάτευτοι επειδή λέει «φυσικές καταστροφές γίνονταν και θα εξακολουθήσουν να γίνονται».

Αυτοί οι άνθρωποι, οι μικροί, οι λίγοι, πριν ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου έκαναν λες και επρόκειτο να ανακοινώσουν μια μεγάλη επιτυχία. Λες και η συνωμοσιολογία ότι η φωτιά -όχι στο Μάτι, αλλά στην Κινέτα- ήταν εμπρησμός, τους απαλλάσσει από την ευθύνη να σβήσουν την πυρκαγιά και να προστατεύσουν τις ανθρώπινες ζωές. Λες και αν πρόκειται για εμπρησμό αλλάζει κάτι στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και στην αντιμετώπιση της φωτιάς βάση σχεδίου!

Αναρωτιέμαι: Τι αποτελέσματα μπορείς να περιμένεις από πολιτικούς που δεν μπορούν να συντονίσουν ούτε μια συνέντευξη που κάνουν με σκοπό να συνωμοσιολογήσουν; Τι προσδοκίες να έχεις από ανθρώπους που υποτιμούν και προσβάλλουν την μνήμη των άταφων νεκρών και των αγνοούμενων -τον αριθμό των οποίων ακόμη δεν μπορούν να προσδιορίσουν;

Είναι εξωφρενική η ομολογία τους ότι στο Μάτι εκκένωση δεν έγινε γιατί δεν προλάβαιναν. Κι επειδή δεν είχαν σχέδιο. Και διότι ήταν λίγος ο χρόνος για να βρουν... λεωφορεία.
Πέρα από την γενικευμένη εκκένωση, θα έπρεπε να υπήρχαν δυνάμεις -ΕΜΑΚ, κομάντος της Ζ ΜΑΚ- που να καθοδηγούν επί τόπου τους ανθρώπους μέχρι να βρουν διέξοδο στη θάλασσα. Πού ήταν όλοι αυτοί; Γιατί οι αρμόδιοι δεν διέταξαν τα μέλη των ειδικών δυνάμεων να προσφέρουν αρωγή;

Ακούστε και το άλλο: Κατά την άποψη Τόσκα, Τζανακόπουλου, Καπάκη (της Πολιτικής Προστασίας) και των αρχηγών Πυροσβεστικής και Αστυνομίας, ο μέσος άνθρωπος χρειαζόταν 44 λεπτά για να διανύσει την απόσταση που απαιτούνταν μέχρι να βγει απ' τον κλοιό των καμμένων στο Μάτι. Αφού άφησαν αβοήθητους χιλιάδες ανθρώπους να καίγονται, για να είναι σίγουροι ότι η κυβέρνησή τους θα μας κάνει δρομείς, κάτι σαν τον Μπολτ, μετά παρατηρούσαν τους ανθρώπους να βρίσκονται στη θάλασσα, τους άφησαν να θαλασσοδέρνονται στα κύματα 4-4,5 ώρες για να σιγουρευτούν ότι θα επιζήσουν μόνο οι υπεραθλητές... Λίγο ήθελαν να χρησιμοποιήσουν το άθλιο επιχείρημα της φυσικής επιλογής και να πουν ότι όπως λειτούργησαν φρόντισαν να διασωθούν μόνο οι πιο δυνατοί...

Αναρωτιέμαι αν υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα. Διότι δεν μπορεί. Θα πρέπει να διερευνηθεί η πιθανότητα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, για τις πράξεις και τις παραλείψεις τους που οδήγησαν 84 ανθρώπους στο θάνατο. Και δεν είναι μόνο τι έπρεπε να έχουν κάνει προτού πιάσει η φωτιά. Είναι, κυρίως, τι έκαναν αφού ξέσπασε η πυρκαγιά. Γιατί οι καταγγελίες λένε πως οι πυροσβέστες ούτε τις μάνικες δεν κατάφεραν να απλώσουν για να αρχίσουν την κατάσβεση.

Αφού «έχασαν» τη φωτιά στα αρχικά στάδια:

- Γιατί δεν είχαν πυροσβεστικές δυνάμεις προληπτικά τοποθετημένες σε καίρια σημεία ενώ γνώριζαν τον υψηλό βαθμό επικινδυνότητας λόγω των θυελλώδών ανέμων;

- Γιατί δεν είχαν σχέδιο αντιμετώπισης εφαρμοσμένο και δοκιμασμένο;

- Γιατί δεν μπόρεσαν να συντονίσουν ούτε τη διαφυγή;

- Γιατί δεν χρησιμοποίησαν κάθε διαθέσιμο μέσο ενημέρωσης, τηλεόραση, διαδίκτυο, ραδιόφωνο, social media, για να πληροφορήσουν τον κόσμο για την επερχόμενη καταστροφή αλλά αντιθέτως προσπαθούσαν να καθησυχάσουν τους πολίτες λέγοντας ψέματα;

- Γιατί καθυστέρησε τόσο η επιχείρηση διάσωσης από θαλάσσης;

- Γιατί άργησαν τόσο να στείλουν σκάφη -του λιμενικού, εμπορικά, αλιευτικά, ιδιωτικά- ώστε να γίνει η διαφυγή και να μην πνιγούν τόσοι άνθρωποι στη θάλασσα;

Είναι βέβαιον ότι στα τηλεφωνικά κέντρα της Πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ, της Ελληνικής Αστυνομίας θα υπάρχουν χιλιάδες καταγεγραμμένες συνομιλίες των ανθρώπων που καίγονταν να ζητάνε βοήθεια. Πού να φαντάζονταν όμως το φρικτός τέλος που τους επεφύλασσε ο ερασιτεχνισμός και η ανικανότητα των δήθεν αρμοδίων...

Είναι τόσο άθλιοι οι πολιτικοί προϊσταμένοι και υπεύθυνοι αυτής της τραγωδίας που δεν ντρέπονται να μας λένε ότι έχασαν τον ύπνο τους μερικές ημέρες, την ώρα που 84 ώρες έχασαν τη ζωή τους για πάντα, δεκάδες άνθρωποι αγνοούνται και ενώ καταστράφηκαν οι ζωές και οι περιουσίες χιλιάδων άλλων ανθρώπων.

Λέει ο Τόσκας, απολύτως υποκριτικά, ότι υπέβαλε την παραίτησή του αλλά ο Τσίπρας δεν την έκανε αποδεκτή. Μαϊμού ήταν η παραίτηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης.Τραβάτε με κι ας κλαίω. Όσοι έχουν συνείδηση,όσοι έχουν ευθυκρισία, παραιτούνται και δεν ανακαλούν τις παραιτήσεις. Και η ευθύνη γι' αυτό το θέατρο βαραίνει τον πρωθυπουργό.

Για τους νεκρούς θα κλάψουμε. Για τους κατεστραμμένους. Για τις μανάδες που έχασαν τα παιδιά τους. Κι όχι για τους τυχαίους που ενδιαφέρονται μην χάσουν τις καρέκλες τους. 

Μάκης Πολλάτος-ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

1 σχόλιο:

  1. Μόνο ντροπή ένιωσα ακούγοντας τον Τόσκα, τον Τζανακόπουλο...
    Ενιωσες ντροπη αγαπητε αρθρογαφε διοτι δεν αντεχεισ στην αληθεια.
    Δυστυχως όμως αυτή είναι η ελληνικη πραγματικοτητα με τον απαιδευτο και ανομο Ελληναρα πολιτη με το αιμα του κατσαπλια στοις φλεβες !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά