Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Μάσκες made in Greece; Και όμως!

Καθώς κατακλυζόμαστε από αναλύσεις επί αναλύσεων για το τέλος του νεοφιλελευθερισμού, του φιλελευθερισμού, του καπιταλισμού, την επιστροφή του κρατισμού και του σοσιαλισμού και άλλα παρόμοια, μια είδηση -που πέρασε μάλλον στα ψιλά- μου κίνησε το ενδιαφέρον. Μάσκες made in Greece, και μάλιστα στη Λάρισα. Και όμως...
Η ιστορία έχει ως εξής. Δύο επιχειρηματίες που ειδικεύονται στις ιατρικές επενδύσεις, με σημαντική παρουσία στον χώρο, την ώρα που όλοι οι υπόλοιποι απλώς περίμεναν/ναμε την άφιξη του κορονοϊού, είδαν εγκαίρως τη μεγάλη ζήτηση που θα υπάρξει παγκοσμίως για προστατευτικές μάσκες. Αναζήτησαν πού βρίσκονται τα διαθέσιμα μηχανήματα για παραγωγή μασκών και φυσικά... κατέληξαν στην Κίνα.
Εντόπισαν το εξειδικευμένο εργοστάσιο μηχανολογικού εξοπλισμού και διαπίστωσαν ότι
 είχε έτοιμες και ετοιμοπαράδοτες τρεις γραμμές αυτοματοποιημένης παραγωγής υγειονομικών μασκών.
Ακολούθησε παγκόσμια ηλεκτρονική δημοπρασία και οι δύο Ελληνες επιχειρηματίες, πληρώνοντας γερά και μετρητά, "χτύπησαν” και κατοχύρωσαν για την ελληνική αγορά τις δύο από τις τρεις γραμμές. Οι δύο επιχειρηματίες, όπως διαβάζω, ήταν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων Βιομηχανιών, Αχιλλέας Νταβέλης, και ο δεύτερος ήταν ο αντιπρόεδρος του ίδιου συνδέσμου, Γιάννης Τσερέπας. 
Ο κ. Νταβέλης είναι πρόεδρος του Ομίλου Animus, ενώ ο κ. Τσερέπας είναι ιδιοκτήτης της Lariplast.
Η συνέχεια έχει όμως ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αφού κατοχύρωσαν την αγορά, οι δύο Έλληνες επιχειρηματίες δέχθηκαν πρόταση από γερμανική εταιρεία, που τους προσέφερε διπλάσια χρήματα για να πάρει τα μηχανήματα. Οι κ. Νταβέλης και Τσερέπας αρνήθηκαν, αν και θα κέρδιζαν εύκολα πολλά εκατομμύρια ευρώ δίχως να κουνήσουν το δαχτυλάκι τους. 
Τα μηχανήματα, αντί να μεταφερθούν με πλοίο, φθηνά δηλαδή, έφυγαν με αεροπλάνο κάργκο και έφτασαν στο "Ελ. Βενιζέλος" από την Κίνα τη Δευτέρα 21 Απριλίου. Χθες βρίσκονταν στη Λάρισα, και όπως διαβάζω, στις 28 Απριλίου θα γίνει η πρώτη δοκιμαστική λειτουργία τους. Σύμφωνα με τα πλάνα των δύο επιχειρηματιών, το εργοστάσιο θα είναι σε θέση να παράγει 300.000 πιστοποιημένες μάσκες την ημέρα, και μάλιστα ειδικές μάσκες που προσφέρουν ενισχυμένη προστασία τύπου 2 και 3. Χειρουργικές δηλαδή μάσκες που προσφέρουν προστασία 90%-95%. 
Προς τιμήν του υπουργείου Ανάπτυξης, τα θέματα γραφειοκρατίας διευθετήθηκαν αμέσως και έτσι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η Ελλάδα θα έχει πλήρη επάρκεια σε μάσκες, τόσο για τα νοσοκομεία, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, όσο και για τον υπόλοιπο πληθυσμό της. Και μάλιστα σε λογικές τιμές, αφού οι τιμές για τις απλές μάσκες που διατίθενται τώρα στα φαρμακεία έχουν ανέβει σε τρελά επίπεδα. 
Η ιστορία μού φαίνεται τόσο ενδιαφέρουσα και ελπιδοφόρα, όσο σχεδόν και η επιτυχής διαχείριση της πανδημίας από το ελληνικό κράτος. 
Υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα και είναι πολύ καλύτερη από την εικόνα που έχουμε δημιουργήσει για εμάς τους ίδιους και τη χώρα μας.  
Μαν. Καψής-liberal.gr

1 σχόλιο:

  1. Ίσως αυτή η πανδημία είναι η αιτία να επανιεραχήουμε το οικονομικό μας μοντέλο και να μην έχουμε το τουρισμό τη κυρία ατμομηχανή της οικονομίας μας. Η ψηφιακή επανάσταση που απέδειξε την αξία της στη παρούσα κρίση είναι η ποιο κατάλληλη για την Ελληνική ανάπτυξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά