Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Λαμία: Μοναδικές εικόνες από τα έγκατα της πόλης! / Ο Τούρκικος αγωγός, η “μυστική σήραγγα”, η έρευνα (εικόνες-βίντεο)

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για τον παλιό Τούρκικο αγωγό της Λαμίας, που εκτελεί για λογαριασμό της ΔΕΥΑΛ, το τεχνικό γραφείο Urban Speleo Engineering. Οι εικόνες που μας έρχονται από τα…βάθη της πόλης είναι πραγματικά εντυπωσιακές, όπως και η προσπάθεια της ομάδας που έχει αναλάβει την αποστολή να φέρει στο φως, τα “μυστικά” της υπόγειας πόλης.
Η υπόγεια στοά που διέρχεται κάτω από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης της Λαμίας κατασκευάστηκε από Βενετούς ή Τούρκους που έλεγχαν και το κάστρο της πόλης. Σήμερα αποτελεί υπόνομο, ενώ εξετάζεται αν η πρώτη της χρήση ήταν διαφορετικού χαρακτήρα, καθώς στη Λαμία αιωρείται ακόμα ο θρύλος μιας μυστικής σήραγγας διαφυγής του κάστρου…

 Η στοά ξεκινά κάπου από το Δημοτικό Στάδιο και καταλήγει χαμηλά στις γραμμές, περνώντας και από την πλατεία Λαού. Είναι περίπου δύο χιλιόμετρα με πολλές προσβάσεις (ίσως και 15) από φρεάτια. Δεν είναι βατή σε όλο το μήκος της. Η ομάδα των μηχανικών εισήλθε με αυτοδύναμες συσκευές υποστήριξης αναπνοής. Δεν είναι επισκέψιμη, αφού μέχρι και σήμερα λειτουργεί ως υπόνομος ενώ η είσοδος σηματοδοτεί κίνδυνο θάνατο από επικίνδυνα αέρια.
 Κατά την εκτέλεση έργου που ανέθεσε η ΔΕΥΑΛ Λαμίας στο τεχνικό γραφείο Urban Speleo Engineering (http://urbanspeleo.gr/), σε εργασίες του Φεβρουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκαν: επιθεώρηση κατάστασης (φωτογραφική, κινηματογραφική τεκμηρίωση) και αποτύπωση διευθύνσεων πορείας σε τμήμα της παλαιάς λιθόκτιστης κεντρικής υπονόμου κάτω απ’ το κέντρο της Λαμίας (σήραγγα διαστάσεων 1.20×1.85m, πρόσβαση μόνο με ανεξάρτητη αναπνευστική συσκευή πεπιεσμένου αέρα).
 lamianow.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά